De buitenruimte is de grootste sporthal van ons land

De buitenruimte is de grootste sporthal van ons land

27 oktober 2023 - Derk van der Laan

Nieuwe initiatieven uit de zorgsector hebben oog voor meer wandelen. Een voorbeeld is de Beweegalliantie, waaraan Wandelnet deelneemt. En het rijk start een subsidieregeling voor gemeenten die de leefomgeving wandelvriendelijker willen maken.

Wandelnaarjewerkdag-1423 © Binne-Louw Katsma.jpg

Foto: © Binne-Louw Katsma

De Beweegalliantie is een breed netwerk dat de mobiliteit van de Nederlanders wil verbeteren. De ruim 140 deelnemende organisaties variëren van Sportkoepel NOC*NSF tot en met Wandelnet. In hun Manifest, uitgekomen begin oktober, veel aandacht voor wandelen en lopen. De zorgsector moet meer samenwerken met beweegaanbieders van buiten de zorg, staat erin. Plus een dringende oproep aan ministeries, met VWS voorop: maak de keuze voor lopen of fietsen makkelijker en leuker. De alliantie jaagt beweegprojecten aan via invalshoeken zoals ‘werk’ en ‘ouderen’. Wandelnet draagt hieraan bij, onder meer met de campagne Wandel Tijdens Je Werkdag.

Doorstappen

Bij het Nationale Voetgangerscongres op 3 oktober 2023 werd een interessant experiment gepresenteerd. Een opfriscursus van anderhalf uur voor ouderen die wandelen. De Beweegalliantie werkt hierin samen met Veilig Verkeer Nederland en zorgnetwerk ‘Alles is Gezondheid’. Deelnemers krijgen tips voor fijn of beter lopen. Bijvoorbeeld op een ander tijdstip gaan lopen. Je route veranderen. Andere schoenen dragen.

Voorafgaand aan de cursus vindt een buurtschouw plaats. Daarbij gefotografeerde knelpunten komen aan de orde bij de cursus, maar Veilig Verkeer Nederland gaat erover ook in gesprek met gemeentelijke verkeersambtenaren. De proef loopt in Noord-Nederland. Wanneer de pilot slaagt, wordt de cursus landelijk uitgerold. Een spannende ambitie.  

Peternel Mereboer, arts, adviseur bij ‘Alles is Gezondheid’:

“De zorgsector ziet wandelen steeds meer als belangrijke gezondheidsfactor. De opfriscursus ‘Doorstappen-Zeker op Weg’ is een voorbeeld. Met als doel dat ouderen voldoende gaan of blijven lopen.”

 

Johan Annema, programmamanager Beweegalliantie:

“Binnen de Beweegalliantie staat het belang van wandelen hoog op de agenda. Ons Manifest laat dat zien. Met Wandelnet en anderen geven we daaraan komende tijd volop praktisch handen en voeten”.


Vreemde bezuiniging naast nieuwe subsidie 

Mooie woorden. Wrang voelt dan weer de actualiteit van het demissionaire kabinet: de conceptbegroting 2024 van VWS bezuinigt fors op preventie, zo hoor ik. Het ministerie benadrukt zelf het grote belang van gezond leven. En toch stelt het liefst een kwart minder geld beschikbaar voor preventie, terwijl die hoge prioriteit verdient. Een positief teken dat er toch financieel meer oog ontstaat voor wandelen, is het nieuwe VWS-Programma Gezonde Leefomgeving. Daarin onder meer een subsidieregeling voor gemeenten om de leefomgeving wandelvriendelijker te maken.

De buitenruimte groot genoeg voor iedereen maken

Hard, snel of langzaam lopen, wandelen, kuieren: sporters en gewone bewegers moeten genoeg ruimte kunnen vinden. De buitenruimte is de grootste sporthal van Nederland, zegt Wandelnet met een knipoog.Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?