Op donderdag 4 april is het Wandel Tijdens Je Werkdag

Op donderdag 4 april is het Wandel Tijdens Je Werkdag

28 maart 2024 - Wandelnet

Nederland staat bekend als Europees kampioen zitten. Dit terwijl even een frisse neus halen zo’n positieve invloed heeft op zowel je gezondheid, creativiteit als productiviteit. Daarom roepen we samen met provincie Drenthe werkend Nederland op om op donderdag 4 april deel te nemen aan de achtste editie van Wandel Tijdens Je Werkdag.

BLK-Wandelnaarjewerkdag-578.jpg

Foto: Wandel Tijdens Je Werkdag © Binne-Louw Katsma

Volgens de cijfers van onderzoeksbureau TNO zit meer dan een kwart van de werkende bevolking langer dan 8,5 uur per dag. Met de Wandel Tijdens Je Werkdag-campagne ‘Uit je hoofd, in de benen’ vragen Wandelnet en provincie Drenthe aandacht voor de positieve effecten van wandelen op de geestelijke gezondheid.

Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet, benadrukt: ‘Wandelen is goed voor je brein, zorgt voor ontspanning en ruimt je gedachten op. Ik maak graag even tijd vrij tussen de middag of tussen twee ingewikkelde gesprekken door voor een wandeling. Het helpt mij alert, scherp en creatief te blijven.’Uit je hoofd, in de benen!

Dit jaar hebben de organisaties gekozen om de nadruk te leggen op de positieve effecten van bewegen op de mentale fitheid. Uit onderzoek van Cigna International Health blijkt dat klachten onder werknemers over geestelijke gezondheid in 2022 met 31% toenam. Met 30 minuten per dag wandelen kun je de symptomen van depressiviteit met 36% verlagen. We zijn benieuwd: wandel jij zelf al bewust tijdens een werkdag? 

Vul de poll in

Tips om meer te bewegen tijdens werktijd

Op 4 april worden er door heel Nederland wandelinitiatieven opgezet om aandacht te vragen voor de positieve effecten van wandelen tijdens het werk. Bovendien zullen werknemers van organisaties in heel Nederland (deels) wandelen van en naar hun werk en tijdens hun werk naar buiten gaan voor wandelende overleggen en lunchwandelingen. In dit artikel geven we vijf praktische tips om wandelen te integreren in je werkdag, zoals een weeting (wandelend vergaderen), bij ieder binnenkomend telefoontje wandelen of (deels) naar je werk lopen.

Lancering weetingroutes

Wandelnet en de provincie Drenthe organiseren op 4 april een inspirerende bijeenkomst om samen de Wandel Tijdens Je Werkdag te vieren. Gedeputeerde Willemien Meeuwissen (provincie Drenthe), directeur Floor van Workum (Unigarant) en voormalig hoofdredacteur Claudia Straatmans delen hun ervaringen in het bevorderen van wandelen. Daarnaast worden de eerste resultaten van de landelijke peiling gepresenteerd, het nieuwe boek ‘Werkwandelaars’ van Wim Huijser overhandigd en twee nieuwe weetingroutes onthuld.

Ga jij ook uit je hoofd, in je benen? Deel je ervaring via #wandeltijdensjewerkdag @wandelnet of bekijk de campagnepagina en doe mee!

Bekijk de campagne

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?