Elfstedenpad: De wandeltocht der wandeltochten is vernieuwd!

Elfstedenpad: De wandeltocht der wandeltochten is vernieuwd!

13 mei 2024 - Marleen Lekkerkerk

Het Elfstedenpad is gebaseerd op de beroemde schaatstocht der tochten en volgt zo veel mogelijk de route langs de Friese Elf Steden, maar dan uiteraard zonder natte voeten te krijgen. Onlangs is het Streekpad herzien en heeft een nieuwe gids gekregen! Op maandag 13 mei vond er een feestelijke bijeenkomst plaats in Leeuwarden om een ode te brengen aan het Elfstedenpad. Hierbij waren de vrijwilligers, stakeholders en de gedeputeerde aanwezig.

Padwerkgroep Elfstedenpad.jpg

Padwerkgroep met gedeputeerde Friso Douwstra (provincie Friesland) en directeur Ankie van Dijk (Wandelnet) © Jan Henk van der Kolk

De route

Gebruikmakend van voormalige jaagpaden en kerkenpaden, van eeuwenoude grasdijken, van veelbetreden handelswegen, zijn routemakers Johan Vellinga en Broer Adema erin geslaagd de Friese steden op een voor wandelaars zo aantrekkelijk mogelijke manier aan elkaar te rijgen. Het Elfstedenpad is met 300 kilometer een stuk langer dan de andere Elfstedentochten. Daar is een goede reden voor: schaatsers en ook wandelaars volgen over het algemeen de kortste weg, maar deze route volgt de mooiste paden.
Het Streekpad is op te splitsen in zestien dagwandeltochten, variërend van 12 tot 24 kilometer lang. De tocht start en eindigt net als bij de schaatstocht ook in Leeuwarden en doet steden aan als Stavoren, Harlingen, Franeker en Dokkum, die allemaal hun eigen bezienswaardigheden hebben. Onderweg vind je de geel-rode markeringen van dit Streekpad, die door vrijwilligers in twee richtingen aangebracht en onderhouden worden. In de gids is de route ook in twee richtingen beschreven.

elfstedenpad

De route van het Elfstedenpad © Wandelnet

Vijf mooiste plekken van het Elfstedenpad

Heb je geen tijd voor het hele Elfstedenpad? Geen probleem! Er zijn tal van prachtige plekken op het Elfstedenpad, maar mocht je moeten kiezen dan wil je deze door de padwerkgroep aanbevolen locaties zeker niet overslaan.

Wat is er veranderd?

Er is zo veel belangstelling voor dit pad dat de gidsen waren uitverkocht en er een tweede druk is verschenen. Daarbij is meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele wijzigingen aan te brengen. In de nieuwe gids wordt aandacht besteed aan alle elf fonteinen en kunstwerken die ter gelegenheid van Leeuwarden Culturele Hoofdstad in 2018 gebouwd zijn. Elke stad heeft er één en elk kunstwerk heeft een link met de betreffende locatie. Welke link dat is kun je vinden in de nieuwe gids.

Binnenkant IJsselmeerdijk bij Molkwerum

Aan de binnenkant van de IJsselmeerdijk bij Molkwerum © Broer Adema

De route zelf is zodanig gewijzigd dat deze nu langs het Noarderleech loopt (etappe 12). De wandelaar loopt nu over een buitendijks pad met zicht op de Noarderleech-polder, het Wad en in de verte Ameland in plaats van over een pad onderlangs een rij windmolens. Ook kom je nu langs een nieuw afwateringskanaal en het gemaal De Heining, die zijn aangelegd door het waterschap. Door het visvriendelijke ontwerp en de vispassage kunnen glasalen het gemaal veilig passeren. De oude route liep over een akker, weliswaar met toestemming van de boer, maar toch was deze route grote delen van het jaar nagenoeg onbegaanbaar door het geteelde gewas en de beperkte ruimte tussen het gewas en de sloot. Er zijn al veel positieve reacties binnen gekomen over de nieuw gekozen route.

Op pad met de controlekaart

Stempeladressen ElfstdenpadIn de wandelgids van het Elfstedenpad vind je de controlekaart. In elke stad zijn er officiële stempelposten. Met een volle controlekaart kom je in aanmerking voor een stijlvol ambassadeursspeldje met logo van het Elfstedenpad en een oorkonde. De kosten van deze herinnering bedragen incl. verzendkosten € 12,50. Met deze bijdrage draag jij een steentje bij aan het beheer en het verder ontwikkelen van het Elfstedenpad.


Ook zelf de wandeltocht der wandeltochten lopen?

Bekijk Elfstedenpad Bestel gids

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?