Overijssels Havezatenpad (LAW 12) | Een verkenningstocht langs stadjes en dorpen

Overijssels Havezatenpad

Ontdek de schoonheid en diversiteit van Overijssel (LAW 12).

Over het Overijssels Havezatenpad

Het Overijssels Havezatenpad gaat dwars door Overijssel van Oldenzaal naar Steenwijk. Je passeert een groot aantal havezaten oftewel versterkte burchten of hoeves. Dit pad leidt je door landgoederen, bossen, kleinschalige landbouwgebieden, houtwallen en singels, glanzende rivieren en het nationale park Weerribben-Wieden. De vele stadjes en dorpen maken de wandeling over 287 kilometer tot een prachtige verkenningstocht. Uit alles wat je in dit gebied ziet op dit pad, blijkt de rijkdom van vroegere tijden.

Bekijk Lange-Afstand-Wandelpad

Dagwandelingen

Het Overijssels Havezatenpad (LAW 12) is een Lange-Afstand-Wandelpad vanaf Oldenzaal naar Steenwijk. Deze route is maar liefst 287 kilometer lang, opgeknipt in 17 schitterende dagetappes. De route is in beide richtingen bewegwijzerd met wit-rode markeringen.

Kies een dagwandeling

Routewijzigingen

Op de website van Wandelnet staan de meest actuele routelijnen. Die kunnen afwijken van de routelijn in de wandelgids omdat in de loop van de tijd door diverse omstandigheden routewijzigingen optreden. De routewijzigingen ten opzichte van de wandelgids van het Overijssels Havezatenpad vind je hier.

Bekijk routewijzigingen

Populaire etappes

etappe 5.jpg

Overijssels Havezatenpad | Etappe 05

Afstand & plaats
20.4 KM Hengevelde - Markelo
Extra info
In het kleinschalige landbouwgebied met landgoederen volgt het ene hoogtepunt na het andere. Je komt langs de havezaten Weldam, Het Nijenhuis, Huize Diepenheim en Westerflier. Dat Diepenheim een geliefde plaats voor kunstenaars is zal je zeker niet ontgaan. Met een mooi uitzicht vanaf de Markelose berg loop je Markelo binnen.
etappe 16.jpg

Overijssels Havezatenpad | Etappe 16

Afstand & plaats
22.8 KM Giethoorn - Oldemarkt
Extra info
Wandel dwars door het Nationaal Park Weerribben-Wieden, een groot laagveenmoeras met veel water en een oase van rust en ruimte. Je wandelt door Nederland, niet ons land, maar een klein buurtschap waar pas jaren ’50 een wegverbinding kwam. Verderop loop je door het autovrije dorp Kalenberg, midden in het nationale park.

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier vinden en gratis downloaden. Of plan je eigen wandelroute over de wandelknooppunten. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Bestel de wandelgids!

Van Twente via het dal van de Regge, de Vecht en het Zwarte Water naar de Wieden en de Weerribben. Het Overijssels Havezatenpad brengt je als wandelaar lange het afwisselende en vaak kleinschalige landschap dat door boeren en landheren gekneed is, Overijssel staat ook wel bekend als de 'Tuin van Nederland' met onderweg weelderige landgoederen.

Bekijk in webwinkel

Wandelinspiratie en nieuws over het Overijssels Havezatenpad:

  1. Nijenhuis Markelo.JPG

    14 november 2024 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

    Wandelen in Twente: drie mooie routes bij Markelo

  2. Huis de Horte.JPG

    19 september 2024 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

    Wandelen met Landschap Overijssel

  3. Foto persbericht algemeen.jpg

    9 september 2024 om 11:00 Wandelnet

    Noordwest-Overijssel krijgt nieuw wandelnetwerk

  4. Huize Het Laer Ommen.JPG

    18 april 2023 om 09:57 Marleen Lekkerkerk

    Wandelen in en rond Hanzestad Ommen

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?