Overijssels Havezatenpad (LAW 12) | Een verkenningstocht langs stadjes en dorpen

Overijssels Hazezatenpad

Een verkenningstocht langs vele stadjes en dorpen (LAW 12).

Over het Overijssels Havezatenpad

Een havezate is een versterkte burcht of hoeve, prachtig is aangelegd en met liefde is onderhouden. Overijssel draagt dan ook met recht de titel ’tuin van Nederland’. Onderweg op de wandelroute passeer je glanzende rivieren, heuvels met bolle essen, maar ook zompige veenmoerassen en gele hooilanden met houtwallen en singels. De vele stadjes en dorpen maken de wandeling over 272 kilometer tot een prachtige verkenningstocht. Uit alles wat je in dit gebied ziet op dit pad van Oldenzaal naar Steenwijk, blijkt de rijkdom van vroegere tijden.

Bekijk Lange-Afstand-Wandelpad

Dagwandelingen

Het Overijssels Havezatenpad (LAW 10) is een Lange-Afstand-Wandelpad vanaf Oldenzaal naar Steenwijk. Deze route is maar liefst 272 kilometer lang, opgeknipt in 19 schitterende dagetappes. De route is in beide richtingen bewegwijzerd met wit-rode markeringen.

Kies een dagetappe

Populaire etappes

etappe 01.jpg

Overijssels Havezatenpad | Etappe 01

Afstand & plaats
14.9 KM Oldenzaal - Lonneker
Extra info
Het landschap rond Oldenzaal is glooiend, bosrijk en afwisselend, met mooie vergezichten. Ten zuidoosten van Oldenzaal ligt Boerskotten. Je klimt hier flink en kunt hier genieten van prachtige lanen met loofbomen, kleine weilanden met houtwallen en mooie akkers met kruiden en wilde bloemen.
etappe 11.jpg

Overijssels Havezatenpad | Etappe 11

Afstand & plaats
22.3 KM Wijthem - Hasselt
Extra info
Rond Zwolle liggen verschillende wateren: de IJssel, de Vecht en het Zwarte Water. In dit gebied bloeit de kievitsbloem of Zwolse Tulp. De plant is echt van de streek langs de Overijsselse Vecht, de weteringen in Zwolle en plekken langs de IJssel. Probeer de beschermde plant maar eens te ontdekken.

Bestel de wandelgids!

Van Twente via het dal van de Regge, de Vecht en het Zwarte Water naar de Wieden en de Weerribben. Het Overijssels Havezatenpad brengt je als wandelaar lange het afwisselende en vaak kleinschalige landschap dat door boeren en landheren gekneed is, Overijssel staat ook wel bekend als de 'Tuin van Nederland' met onderweg weelderige landgoederen.

Bekijk in webshop

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Routewijzigingen

Op de website van Wandelnet staan de meest actuele routelijnen. Die kunnen afwijken van de routelijn in de wandelgids omdat in de loop van de tijd door diverse omstandigheden routewijzigingen optreden. De routewijzigingen ten opzichte van de wandelgids van het Overijssels Havezatenpad vind je hier.

Bekijk routewijzigingen

Nieuws en blogs over het Overijssels Havezatenpad:

 1. Huize Het Laer Ommen.JPG

  18 april 2023 om 09:57 Marleen Lekkerkerk

  Wandelen in en rond Hanzestad Ommen

 2. Havezate Den Berg.JPG

  3 maart 2022 om 11:44 Marleen Lekkerkerk

  NS-wandeling Overijsselse Buitenplaatsen

 3. Vollenhove 3.jpeg

  21 juni 2021 om 17:15 Lea van Someren

  Rondwandeling Vollenhove - het Zwarte Water

 4. Rondje_Vecht_havezathe.JPG

  18 januari 2021 om 11:00 Lea van Someren

  Wandelnet Rondwandelingen - Rondje Vecht, door dal en duin

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eéns per maand stuurt Wandelnet een nieuwsbrief. Daarin vind je wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?