Streekpad Noardlike Fryske Wâlden (SP 20) | Wandel door Noordoost-Friesland

Noardlike Fryske Wâlden

Een Streekpad (SP 20) door het Nationale Landschap Noardlike Fryske Wâlden.

Wandel over Noardlike Fryske Wâlden

Je wandelt over dit Streekpad dwars door het Nationale Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Een fantastisch gebied in Noordoost-Friesland waar je als wandelaar nog echt authentiek kunt wandelen. Een kleinschalig landschap, met veel zandpaden en veldwegen. Het is intact gebleven omdat er hier geen grote ruilverkavelingen waren. De wandelroute gaat globaal gesproken van Drachten naar Bergum, Kollum, Buitenpost en Surhuisterveen en dan weer terug richting Drachten. Zo’n 165 kilometer lang, haaks op het Friese Woudenpad. 

Bekijk Streekpad

Dagwandelingen

Op deze wandelroute wandel je door het Nationale Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Dit Streekpad (SP 20) heeft een lengte van 165 km en vormt in grote lijnen een lus tussen Dokkum en Drachten. De wandelroute is opgeknipt in 10 schitterende dagwandelingen en is daarnaast in beide richtingen geel-rood gemarkeerd.

Kies een dagwandeling

Routewijzingen

Op de website van Wandelnet staan de meest actuele routelijnen. Dit Streekpad kan afwijken van de routelijn in de gids, omdat er in de loop van de tijd door diverse omstandigheden routewijzigingen optreden. De wijzigingen ten opzichte van de wandelgids van het Noardlike Fryske Wâlden vind je hier. Een melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl

Bekijk routewijzigingen

Populaire etappes

etappe 02.jpg

Streekpad Noardlike Fryske Wâlden | Etappe 02

Afstand & plaats
19.9 KM Quatresbras - Aldtsjerk
Extra info
Door een afwisselend landschap met veel boomwallen loop je naar de plaatsen Gytsjerk, Oentsjerk en Aldtsjerk. Oentsjerk stond vroeger bekend als een voornaam dorp. Niet vreemd dat de rijke stadsbewoners er een buitenplaats lieten bouwen. Onderweg passeer je één van de Friese states, Stania State.
etappe 10.jpg

Streekpad Noardlike Fryske Wâlden | Etappe 10

Afstand & plaats
18.5 KM Earnewâld - Burgum
Extra info
Je loopt dwars door Nationaal Park De Alde Faenen met meren, petgaten, rietlanden, ruigten, struwelen en moerasbossen. Richting Garyp ligt de grens van de Friese Wouden en het open weidegebied van Midden-Friesland. De etappe eindigt in Burgum midden in het coulissenlandschap.

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Gids Noardlike Fryske Wâlden

Deze 165 km lange rondwandeling laat de wandelaar het bijzondere landschap van de Noardlike Fryske Wâlden in de noordoosthoek van Friesland zien! Dit wandelgebied is één van de weinige gebieden waar het coulisselandschap zo goed als intact is gebleven. Kleinschalig boerenland met een rijke flora en fauna.

Bekijk in webwinkel

Wandelinspiratie en nieuws over Streekpad Noardlike Fryske Wâlden:

  1. Noardlyke Fryske Wâlden bij Gytsjerk © Ernst Koningsveld.jpg

    17 april 2024 om 09:00 Ernst Koningsveld

    Moaie kuier troch de Noardlike Fryske Wâlden

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?