Veelgestelde vragen OV-wandelingen

Veelgestelde vragen OV-wandelingen

 • Wat is het verschil tussen een NS-wandeling en andere stationswandelingen?
  Er zijn meer wandelroutes die als begin- en/of eindpunt een station hebben. Kenmerkend voor de NS-wandelingen is de combinatie van markering, gedetailleerde routebeschrijving met achtergrondinformatie, kaart en gps-track. NS-wandelingen zijn altijd van a tot z gemarkeerd. Bovendien zijn de routes actueel, omdat ze voortdurend worden onderhouden door vele tientallen vrijwilligers, verspreid door het hele land. Zij kunnen op elk gewenst moment de route inspecteren en waar nodig aanpassen, omdat ze in de buurt wonen en het gebied goed kennen.

 • Waar vind ik de NS-wandelingen?
  De routebeschrijving, het kaartje en de gps-track kun je downloaden op onze site en op die van de NS. Beide sites worden tegelijkertijd bijgehouden; een bijgewerkte pdf van een route wordt vrijwel tegelijkertijd op beide sites geplaatst.

 • Ik heb een klacht over een route. Hoe kan ik dit doorgeven?
  Wanneer je een markering op de route mist, een fout in de routebeschrijving ziet of een blokkade op het pad constateert, dan kun je dit doorgeven via het Meldpunt Wandelen. Deze site stuurt de melding direct door naar de betreffende contactpersoon van de route, die op pad gaat om de melding te bekijken. Indien nodig passen we vervolgens de rotuebeschrijving of het kaartje aan en plaatsen de bijgewerkte versieop de site van NS en Wandelnet.

 • Controleren jullie de NS-wandelingen?
  Op iedere NS-wandeling is minimaal één markeerder actief die de route regelmatig controleert en de markeringen bijhoudt. Ook tussentijdse routewijzigingen worden verwerkt. Zo kan de bouw van een viaduct of aanpassing van een kruispunt de route letterlijk versperren. Ook bij een melding van een wandelaar gaat iemand ter plekke de route inspecteren. Daarnaast worden de routes regelmatig gecontroleerd door een vrijwilliger die de route niet kent.

 • Welke markering moet ik volgen?
  De meeste NS-wandelingen volgen een gedeelte van een wit-rood gemarkeerd Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) of een geel-rood gemarkeerd Streekpad. Als een LAW of Streekpad niet bij het station komt, gebruiken we voor de aan- of aftakroute een wit-rode of geel-rode markering met daarop een NS-logo. Sommige NS-wandelingen volgen een wandelnetwerk met knooppunten. In de routebeschrijving staat altijd aangegeven welke markering je volgt; de pictogrammen voor de tekstblokjes verwijzen naar de markering in het veld.

 • Wanneer komen er nieuwe NS-wandelingen? Vervallen er ook routes?
  Elk voorjaar verschijnen er 4 nieuwe NS-wandelingen en verdwijnen er ook 4 routes. Op dit moment bestaan er 48 NS-wandelingen. De nieuwe routes per 1 april 2019 zijn: Blauwe Kamer Rhenen, Gein en Vecht, Helderse Duinen, Krickenbecker Seen. De routes Ankeveense Plassen, Holterberg en Paterswoldsemeer Groningen zijn per 1 juli vervallen als NS-wandeling, maar ze blijven wel als OV-stapper bestaan (zie hieronder). 

 • Wat is een OV-stapper?
  Wandelnet biedt de vervallen NS-wandelingen aan als OV-stapper. Routebeschrijving, kaart en markering worden niet zo frequent bijgewerkt als NS-wandelingen. In tegenstelling tot de NS-wandelingen, ondernemen we bij een OV-stapper alleen actie als er een melding komt.
  Het gedeelte van de OV-stapper dat een LAW, Streekpad of wandelnetwerk volgt, wordt uiteraard nog steeds onderhouden. Maar een aan- of aftak speciaal gemarkeerd voor de inmiddels vervallen NS-wandeling, wordt niet meer actief onderhouden.  Loop een OV-stapper dus nooit alleen op de markering, maar gebruik altijd de routebeschrijving, het kaartje en/of de gps-track. Voor een OV-stapper moet je dus iets avontuurlijker zijn ingesteld.

 • Ik zou wel een LAW willen lopen, maar heb ik genoeg ervaring?
  NS-wandelingen zijn kant-en-klare routes: beschreven en gemarkeerd van a tot z. Je kunt ze in een dag lopen (gemiddeld 15 km), je krijgt informatie over het openbaar vervoer, horeca en bij 2-daagse tochten geven we tips voor overnachtingsadressen. Een NS-wandeling is een goede manier om kennis te maken met een Lange Afstand Wandelpad (LAW) of Streekpad. Zo raak je gewend aan de systematiek van de routes, het reizen, de dagafstanden en de markering. Ervaring leert welke kleding en schoeisel lekker zit.
  Het lopen van een LAW vraagt meer zelfwerkzaamheid. Je zoekt dan zelf een traject uit, evenals de verbindingen voor openbaar vervoer, dagafstanden en overnachtingsadressen.

 • Kan ik de route inkorten?
  De meeste routes kunnen worden ingekort. Soms is het mogelijk om een stukje af te snijden, soms kan de route halverwege worden afgebroken bij een bushalte of een station. Kijk hiervoor in de routebeschrijving van de betreffende NS-wandeling of OV-stapper.

 • Mag mijn hond mee?
  Bij NS-wandelingen of OV-stappers waar een hond verboden is, staat dit aangegeven in de inleiding van de routebeschrijving. Als er niets wordt vermeld, mag de hond aangelijnd mee. Soms zijn honden op een klein deel van de route niet toegestaan. Dan geven we in de tekst en/of op de kaart een alternatief aan. Een overzicht van alle NS-wandelingen en OV-stappers waar de hond wel of niet (aangelijnd) mee mag, staat hier.

 • Kan ik een NS-wandeling ook volgen met een rolstoel of scootmobiel?
  Helaas zijn de meeste NS-wandelingen niet met een scootmobiel te volgen. Kenniscentrum Groen en Handicap geeft informatie over routes met rolstoel en/of scootmobiel, zie https://www.natuurzonderdrempels.nl

 • Welke routes kan ik met kinderen, buggy/wandelwagen lopen?
  Zoveel kinderen, zoveel wensen... het is moeilijk om algemene uitspraken te doen over het wandelen met kinderen. Hun leeftijd en conditie verschilt. Ook met buggy's en kinderwagens zijn er veel verschillen: een wandelwagen met grote wielen (of fietskar) kan meer aan dan een buggy met kleine wieltjes. De ene wandelaar vindt het geen probleem om een wagentje kilometerslang over een drassig bospad te duwen of over een hek te tillen. Een ander geeft juist de voorkeur aan een verhard bospad of een asfaltweg.

 • Ideeën voor een nieuwe NS-wandeling?
  Een goed idee voor een nieuwe NS-wandeling is altijd welkom. We zijn benieuwd! Geef het door via info@wandelnet.nl.