Betuwepad (SP 21) | Een wandelroute door de Betuwe

Betuwepad

Wandel langs rivieren en karakteristieke stadjes in de fruittuin van Nederland (SP 21).

Wandel over het Betuwepad

Wie ‘Betuwe’ zegt, zegt bloesems en fruit. Nergens in ons land wordt er zoveel fruit geproduceerd als in de Betuwe; zowel oude, traditionele rassen als nieuwe soorten. Het Betuwepad is een Streekpad die begint en eindigt in Tiel, de stad van Flipje! In het voorjaar kun je tijdens deze wandeling genieten van bloeiende boomgaarden en in de nazomer wandel je langs de leukste fruitstalletjes. Maak je onderweg gebruik van de veerpont? Check vooraf de vertrektijden via veerponten.nl.

Bekijk Streekpad

Dagwandelingen

Het Betuwepad (SP 21) is een Streekpad van 146 kilometer lang. Deze wandeling is op te splitsen in 12 dagwandelingen. Graspaden, dijken en stille asfaltweggetjes leiden je door een kleinschalig rivierenlandschap met afwisselend boerderijen, molens, forten, dorpen en stadjes. Het pad is in beide richtingen bewegwijzerd met geel-rode markeringen.

Kies een dagwandeling

Routewijzigingen

Op de website van Wandelnet staan de meest actuele routelijnen. Deze kunnen afwijken van de routelijnen in de gids omdat in de loop van de tijd routewijzigingen optreden. De wijzigingen ten opzichte van de gids van het Betuwepad vind je hier. Een melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl

Bekijk routewijzigingen

Populaire etappes

Weeshuis_Buren_Betuwe

Betuwepad | Etappe 02

Afstand & plaats
10.5 KM Buren - Geldermalsen
Extra info
Je verlaat Buren via Plantsoen en wandelt naar de Tichelgaten of de Put van Buren, ontstaan door klei- en zandwinning. Het landschap wordt weidser tot je langs de Hooglandsche Wetering naar Geldermalsen wandelt waar de boomgaarden in het voorjaar bloeien.
Maarten_van_Rossumpad_etappe_23.jpg

Betuwepad | Etappe 09

Afstand & plaats
16.6 KM Ommeren - Rhenen
Extra info
Je wandelt in het buitengebied van Lienden langs oeverwallen, dijken en oude stroombeddingen. In de uiterwaarden van de Rijn kijk je uit op Rhenen en de stuwwal en in Lienden zie je torenmolen de Zwaan en poldermolen De Marsch.

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Wandelgids Betuwepad

De wandelgids van het Betuwepad leidt je door een kleinschalig rivierenlandschap met afwisselend boerderijen, molens, forten, dorpen en stadjes. Met deze wandelgids in de hand weet je zeker dat je onderweg niets mist. Ontdek de fruittuin van Nederland! 

Bekijk in webwinkel

Wandelroute langs 'Flipje'

Jarenlang stond 'Flipje' het bessenmannetje uit Tiel symbool voor het Betuwse fruit. De oudste jamfabriek van Nederland, ‘De Betuwe’, zette Flipje in om haar product te promoten. Met succes, want Flipje werd razend populair. Flipje kreeg een standbeeld op de Markt in Tiel. Je vindt hem ook in het museum, nabij het begin- en eindpunt van het Betuwepad.

Meer over Flipje

Klompenpaden als basis

Het initiatief voor het Betuwepad komt van de voormalige burgemeester van Buren, Jan de Boer. Als wandelaar wist hij dat de Betuwe als één van de weinige regio’s nog geen meerdaags wandelpad kende. Dat moest veranderen. De basis van het Betuwepad wordt gevormd door een 11-tal Klompenpaden. En daar weet Erik alles over te vertellen! 

Lees het interview

Wandelinspiratie en nieuws over het Betuwepad:

 1. Myrte_en_Eva_in_Beesd.jpg

  25 maart 2024 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  5x wandelen in de lente

 2. 5 bestverkochte gidsen 2023.png

  11 maart 2024 om 09:00 Ernst Koningsveld

  De 5 bestverkochte wandelgidsen van Wandelnet in 2023

 3. landgoederen twello.jpg

  11 september 2023 om 09:00 Lea van Someren

  5x wandelen in Gelderland over minder bekende paden

 4. veer Spijkerboor.JPG

  6 juni 2023 om 09:00 Lea van Someren

  Heen en weer: een ode aan de veerman (deel 1)

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?