De 5 bestverkochte wandelgidsen van Wandelnet in 2023

De 5 bestverkochte wandelgidsen van Wandelnet in 2023

11 maart 2024 - Ernst Koningsveld

Nu 2023 voorbij is, weten we ook welke gidsen het best verkocht zijn. Voor het derde jaar op rij was de gids van het Krijtlandpad de populairste. Gevolgd door het Marskramerpad. Het Betuwepad en het Romeinse Limespad stegen allebei een plekje naar 3 en 4. De lijst werd verder gecompleteerd door het Waterliniepad. Het Biesboschpad kon zich dit jaar niet handhaven in de top 5. Naast deze populaire paden geven we ook wat tips voor wandelgidsen van minder druk bezochte paden.

1. Krijtlandpad (SP 7)

Cover Krijtlandpad 2021De onbetwiste aanvoerder van de lijst is het Krijtlandpad. Voor veel Nederlanders is Zuid-Limburg “het buitenland beleven in eigen land”. Het heuvelland met het krijt van het Mergellandplateau, de glooiende weiden, vergezichten, boomgaarden en kabbelende riviertjes als de Geul en de Gulp. De etappes gaan op en neer door het heuvelland. Onderweg kom je langs wegkruisen, kapelletjes en vakwerkhuizen. Je vindt er gastvrije pensions, Limburgse vlaaien en natuurlijk de zo gezellige stad Maastricht.

Lengte: 99 kilometer
Etappes: 6 etappes
Markering: Geel-rood (Streekpad)

wandelen op het krijtlandpad

Wandelen op het Krijtlandpad © Luuk Gijsselhart

Meer over KrijtlandpadBestel gids

2. Marskramerpad (LAW 3)

WA0902_Marskramerpad_Cover_2021Op de tweede plaats staat het Marskramerpad. Hoewel de marskramers zelf zijn verdwenen, biedt dit pad de mogelijkheid om in hun voetsporen te treden en langs de handelsroute te wandelen waar zij ooit hun waren aanboden. Het Marskramerpad, dat dwars door Nederland loopt, biedt misschien wel de grootste variatie aan prachtige landschappen. Van oost naar west begin je in Duitsland, met heuvelland en de mooie en met de trein goed bereikbare stad Bad Bentheim. Dwars door Twente en Salland bereik je de historische stad Deventer. Over de IJssel steek je de Veluwe over naar Amersfoort. Het gaat verder door de provincie Utrecht naar het Groene Hart, een open gebied van weiden en vee. Via Leiden, de stad met meer dan 100 muurgedichten, bereik je eindpunt Scheveningen aan de Noordzeekust.

Lengte: 372 kilometer
Etappes: 20 etappes
Markering: Wit-rood (LAW)

Marskramerpad nabij Portengense Brug © Ernst Koningsveld

Marskramerpad nabij Portengense Brug © Ernst Koningsveld

Meer over MarskramerpadBestel gids

3. Betuwepad (SP 21)

Cover HR BetuwepadHet nieuwste Streekpad, gepresenteerd in september 2022 en genomineerd voor Wandelroute van het Jaar, ging een plekje omhoog in de top 5. Nergens in ons land wordt er zoveel fruit geproduceerd als in de Betuwe. In het voorjaar staat de hele streek in bloei. Dat brengt natuurlijk nogal wat wandelaars en fietsers op de been. Als je rust zoekt, kan je beter een ander moment kiezen, want ook in de andere jaargetijden is dit een erg fraaie route. Wandel er bijvoorbeeld eens in het najaar als het fruit geoogst wordt. De voor velen minder bekende steden Culemborg en Tiel zijn ook nog eens zonder meer gezellig.

Lengte: 146 kilometer
Etappes: 12 etappes
Markering: Geel-rood (Streekpad)

Wandelaars op het Betuwepad © Ad Snelderwaard

Wandelaars op het Betwuwepad © Ad Snelrewaard

Meer over BetuwepadBestel gids

4. Romeinse Limespad (LAW XVI)

Cover_Romeinse_Limespad_LAW16In de ruim vijf jaar dat het als Lange-Afstand-Wandelpad bestaat is het Romeins Limespad erg populair geworden. Van west naar oost begin je in Katwijk aan Zee; je kan doorlopen tot Millingen aan de Rijn. Langs de route vind je tal van herinneringen aan de Neder-Germaanse Limes, de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk en het grootste archeologische monument van Nederland. Dit pad gaat nog door tot in Duitsland; voorbij het Nederlandse eindpunt is de route gemarkeerd tot de Duitse stad Xanten; zie daarvoor bijvoorbeeld de blog De Grens over op het Romeinse Limespad.

Lengte: 275 kilometer
Etappes: 18 etappes
Markering: Wit-rood (LAW)

Uit hout gesneden aalscholvers nabij Driebruggen aan het Romeinse Limespad © Ernst Koningsveld

Uit hout gesneden aalscholvers nabij Driebruggen aan het Romeinse Limespad © Ernst Koningsveld

Meer over Romeinse LimespadBestel gids

5. Waterliniepad (LAW 17)

WP2201_00_Cover LRDe top 5 wordt gecomplementeerd door het Waterliniepad. Heb je ooit gehoord van De Stelling van Amsterdam of de Nieuwe Hollande Waterlinie? Samen vormen zij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Met het Waterliniepad wandel je door dit unieke landschap en ontdek je het bijzondere verhaal van militeaire verdediging van ons land met water als bondgenoot. Van Volendam naar Dordrecht kom je door een aaneenschakeling van fraaie steden, stadjes en plattelandsdorpen. Hoewel je rond de Randstad wandelt, loop je door prachtige natuur en veel vestingwerken.

Lengte: 350 kilometer
Etappes: 18 etappes
Markering: Wit-rood (LAW)

Waterliniepad - de Biesbosch

Waterliniepad in De Biesbosch © Ernst Koningsveld

Meer over WaterliniepadBestel gids

Minder bekende wandelgidsen

Natuurlijk zijn er naast de top vijf ook wandelgidsen die minder hoge verkoopcijfers halen. Een van de oorzaken zal zijn dat deze paden voor veel wandelaars verder van huis zijn. Maar daar zijn ze niet minder mooi door! Mijn tip: ga een weekendje weg maak er een tweedaagse wandeling van. Als je van rust houdt op je wandelingen zijn de volgende gidsen beslist aanraders: Noardlike Fryske Wâlden (SP 20), Westfriese Omringdijk (SP 9), Friese Woudenpad (LAW 1-1), Overijssels Havezatenpad (LAW 12), Brabantse Wal (SP 17).

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?