Wandelnet Rondwandelingen - Rondje Utrecht, stad en land

Wandelnet Rondwandelingen - Rondje Utrecht, stad en land

1 februari 2021 - Lea van Someren

Het belooft een stralende dag te worden. Het heeft licht gevroren en de zon komt net boven de huizen uit. Mijn wandelmaatje en ik vertrekken voor de 18 km lange rondwandeling van Wandelnet/Nivon in onze woonplaats, het stedelijk Rondje Utrecht over de LAW Romeinse Limespad en het Streekpad Utrechtpad.

Jaagpad_2.jpg

Historische werven

We vertrekken vanaf het Domplein naar het zuiden. De statige Dom is helaas niet te zien omdat hij volledig ingepakt is voor renovatie. Dat duurt wel een paar jaartjes. We lopen via het Wed naar de Oudegracht en het maakt niet uit aan welke kant je begint. Op de terugweg neem je dan de andere kant, zodat je beide keren kunt genieten van een ander uitzicht op de statige huizen langs dit oude water. Stap ook eens even op een van de bruggen zodat je de unieke werven en werfkelders kunt zien.

vollersbrug 2.jpg

Jaagpad

Daar waar de Oudegracht en de Singel samenkomen, steken we over en volgen hier de geel-rode markering van het Utrechtpad en wandelen verder langs de Kromme Rijn. De route volgt het jaagpad dat eeuwen geleden werd gebruikt voor de trekschuit en nu een zeer geliefde wandelroute is. In coronatijd is het dan ook aan te raden deze rondwandeling niet in het weekend te doen. We lopen door een gebied met vele landgoederen en landhuizen.

Fort Vechten

Wanneer we links het landhuis Oud Amelisweerd zien, slaan we rechtsaf richting Fort Vechten. Steek de drukke provinciale weg over volg de weg naar links onder de snelweg door. Het pad loopt dwars door Fort Vechten, dwars door het Waterliniemuseum dat er is gevestigd. En dus staan we nu voor een gesloten poort! Gesloten in verband met corona, luidt het briefje. Gelukkig met de tip om het klompenpad eromheen te nemen. Zo gezegd zo gedaan.

amelisweerd 2.jpg

Castellum Fectio

Inmiddels lopen we op het Romeinse Limespad, de voormalige noordgrens van het Romeinse rijk. Naast Fort Vechten treffen we de restanten van een castellum, een Romeinse legerplaats. Een mooi moment voor een rustpauze. Wanneer we het castellum achter ons laten, wandelen we door een oud agrarisch gebied en leidt de route ons onder de drukke A27 door en over de A12 om aan de andere kant linksaf te slaan het park van de wijk Lunetten in. Na een vaart gaan we naar rechts om een groot moestuinen-complex heen. Wanneer we weer een viaduct zijn gepasseerd, bereiken we de wijk Laaggraven en lopen wat zigzaggend naar het kanaal dat het Lekkanaal verbindt met de Vecht. Hiermee ronden we de route, de ene keer aan de rechterzijde van het kanaal, dan weer links om zo het oude centrum weer te bereiken.

Al dertig jaar wonen we in dit gebied maar we blijven steeds nieuwe dingen zien. Enig minpuntje, het moet gezegd, is het geluid van de snelwegen dat vrijwel continu te horen is. Maar het was een prachtige dag.

Route

Ook zin in deze rondwandeling? De routekaarten en de GPX-file vind je op Rondje Utrecht.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?