Utrechtpad (SP 13) | Wandel door de provincie Utrecht

Utrechtpad

Ontdek de landschappen op het ’geografisch scharnierpunt’ van Nederland (SP 13).

Wandel over het Utrechtpad

Utrecht is niet alleen een leuke stad, het is ook een prachtige wandelprovincie. Wie het Utrechtpad van 162 kilometer bewandelt kan er over meepraten. Dit Streekpad biedt een wandeling door landschappen op het ’geografisch scharnierpunt’ van Nederland. Deze voormalige ontmoetingsplaats van zee, wind, ijs en rivieren is door de centrale ligging prettig dicht bij huis voor veel wandelaars. Het Utrechtpad verbindt een aantal indrukwekkende natuurgebieden in Utrecht, zoals de Utrechtse Heuvelrug en de Loosdrechtse Plassen. Afwisselend met een stadswandeling door Utrecht, Wijk bij Duurstede, Amerongen en Amersfoort.

Bekijk Streekpad

Dagwandelingen

Het Utrechtpad (SP 13) is een Streekpad van 162 kilometer en loopt grotendeels door de provincie Utrecht. Dit Streekpad is een rondwandeling met hetzelfde begin- en eindpunt, opgeknipt in 9 dagwandelingen. Deze wandelroute is beide kanten op bewegwijzerd met geel-rood markeringen.

Kies een dagwandeling

Populaire etappes

Utrechtpad_etappe_1.jpg

Utrechtpad | Etappe 01

Afstand & plaats
13.2 KM Utrecht - Odijk
Extra info
Start in hartje Utrecht bij de Dom en wandel langs de Oude Gracht de stad uit. Vergeet niet even op waterniveau te genieten van de mooie bomen en kelders die de Oude Gracht opsieren. Vanaf het Ledig Erf volg je het water richting Bunnik. De route langs de Kromme Rijn is in elk jaargetijde prachtig.
8.jpg

Utrechtpad | Etappe 08

Afstand & plaats
16.8 KM Amersfoort - Baarn
Extra info
Begin in het oude centrum van Amersfoort die je via de Koppelpoort verlaat. Hierna blijft de route in de buurt van de Eem richting Baarn, waarbij je nog steeds restanten van de Grebbelinie tegenkomt. In Baarn loop je langs twee mooie parken, die best de moeite waard zijn om te bezoeken.

Bestel de gids!

Dit streekpad van 162 kilometer neemt je mee langs alle verschillende landschappen die de provincie Utrecht rijk is, van mysterieuze bossen tot vogelrijke veengebieden en kronkelende rivieren.

Bekijk webwinkel

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Routewijzigingen

Op de website van Wandelnet staan de meest actuele routelijnen. Dit Streekpad kan afwijken van de routelijn in de gids, omdat er in de loop van de tijd door diverse omstandigheden routewijzigingen optreden. De wijzigingen ten opzichte van de gids van het Utrechtpad vind je hier. Een melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl

Bekijk routewijzigingen

Wandelinspiratie en nieuws over het Utrechtpad:

 1. zoddenpad rading2.jpg

  1 augustus 2022 om 08:00 Lea van Someren

  5x wandelen in Utrecht over minder bekende paden

 2. Stormschade-Leersum

  23 juni 2021 om 10:00 Wandelnet

  Bossen bij Leersum afgesloten - hinder op Utrechtpad en Trekvogelpad

 3. Jaagpad_2.jpg

  1 februari 2021 om 17:16 Lea van Someren

  Wandelnet Rondwandelingen - Rondje Utrecht, stad en land

 4. Op_pad_op_het_Utrechtpad.jpg

  4 oktober 2020 om 11:40 Marco Barten

  Op zoek naar sporen van de herfst op het Utrechtpad

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?