Utrechtpad (SP 13) | Wandel door de provincie Utrecht

Utrechtpad

Ontdek de landschappen op het ’geografisch scharnierpunt’ van Nederland (SP 13).

Wandel over het Utrechtpad

Utrecht is niet alleen een leuke stad, het is ook een prachtige wandelprovincie. Wie het Utrechtpad van 162 kilometer bewandelt kan er over meepraten. Dit Streekpad biedt een wandeling door landschappen op het ’geografisch scharnierpunt’ van Nederland. Deze voormalige ontmoetingsplaats van zee, wind, ijs en rivieren is door de centrale ligging prettig dicht bij huis voor veel wandelaars. Het Utrechtpad verbindt een aantal indrukwekkende natuurgebieden in Utrecht, zoals de Utrechtse Heuvelrug en de Loosdrechtse Plassen. Afwisselend met een stadswandeling door Utrecht, Wijk bij Duurstede, Amerongen en Amersfoort.

Bekijk Streekpad

Dagwandeling

Het Utrechtpad (SP 13) is een Streekpad van 162 kilometer en loopt grotendeels door de provincie Utrecht. Dit Streekpad is een rondwandeling met hetzelfde begin- en eindpunt, opgeknipt in 9 dagwandelingen. Deze wandelroute is beide kanten op bewegwijzerd met geel-rood markeringen.

Kies een dagetappe

Populaire etappes

Utrechtpad_etappe_1.jpg

Utrechtpad | Etappe 01

Afstand & plaats
17.0 KM Utrecht - Werkhoven
Extra info
Langs de Oudegracht met verlaagde terrassen loop je Utrecht uit tot in Werkhoven waar het jaagpad langs de Kromme Rijn nog herinnert aan de tijd met trekschuiten. Je kunt genieten van statige oude landgoederen, forten van de Hollandse Waterlinie, boomgaarden en de steeds opnieuw slingerende rivier.
Utrechtpad_etappe_8.jpg

Utrechtpad | Etappe 08

Afstand & plaats
22.9 KM Baarn - Tienhoven
Extra info
Je wandelt door koninklijke landgoederen zoals het Baarnse Bos en langs paleis Soestdijk, waar Koningin Juliana woonde. Aan het einde van de bosrijke Utrechtse Heuvelrug kijk je uit over het veengebied van de Stille Plas met legakkers en trekgaten van de vroegere turfwinning.

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Routewijzigingen

Op de website van Wandelnet staan de meest actuele routelijnen. Dit Streekpad kan afwijken van de routelijn in de gids, omdat er in de loop van de tijd door diverse omstandigheden routewijzigingen optreden. De wijzigingen ten opzichte van de gids van het Utrechtpad vind je hier. Een melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl

Bekijk routewijzigingen

Nieuws- en blogberichten Utrechtpad

 1. mist kromme rijn.jpg

  29 december 2022 om 09:00 Lea van Someren

  Elke dag even op pad

 2. Stormschade-Leersum

  23 juni 2021 om 10:00 Wandelnet

  Bossen bij Leersum afgesloten - hinder op Utrechtpad en Trekvogelpad

 3. Jaagpad_2.jpg

  1 februari 2021 om 17:16 Lea van Someren

  Wandelnet Rondwandelingen - Rondje Utrecht, stad en land

 4. Op_pad_op_het_Utrechtpad.jpg

  4 oktober 2020 om 11:40 Marco Barten

  Op zoek naar sporen van de herfst op het Utrechtpad

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?