Utrechts Statenlid Kamp staat niet alleen in strijd behoud Trage Paden

Utrechts Statenlid Kamp staat niet alleen in strijd behoud Trage Paden

29 september 2021 - Britta Schmidt

Op 7 juli van dit jaar schrokken de inwoners van Epen. Een berichtje in Dagblad De Limburger meldde dat de gemeente Gulpen-Witten het Luchtpad 'uit de gemeentelijke administratie schrapte'. Een oud pad. Neem een kaart uit midden 19e eeuw, en ja, ook toen stond het er al op. Toch maar even navragen dachten Lucy en Lea. 

Luchtpad bij Terpoorten

Krijtlandpad

Limburg is weer opgedroogd. Ook bij Terpoorten, net even buiten het Limburgse Epen, stroomt de Kleine Geul weer rustig tussen haar hoge oevers. Bij de fruitstal langs de weg staan de mensen weer in de rij voor ijs met vers fruit. Wandelaars van het Krijtlandpad steken hier de weg over. Eerst nog even door het piepende 'stegelke' en dan verder over een prachtige graspad dat eerst het Luchtpad en even verderop het Geulbeemdenvoetpad heet. Een oud pad. Neem een kaart uit midden 19e eeuw, en ja, ook toen stond het er al op. Op 7 juli van dit jaar schrokken de inwoners van Epen. Een berichtje in Dagblad De Limburger meldde dat de gemeente Gulpen-Witten het pad 'uit de gemeentelijke administratie schrapte'.  

Wandelparadijs

"Vreemd", dacht Lucy, de vrijwilligster van het Krijtlandpad die de markeringen tussen Epen en Vaals onderhoudt, "en wat betekent dat?" Vanuit haar huis kijkt ze op het langgerekte dal, omzoomd door beboste heuvels, dat een wandelparadijs van ongekende allure is. Nog niet zo lang geleden werd de route van het Krijtlandpad  hier gewijzigd en lopen wandelaars langer over het Luchtpad; overigens op verzoek van Staatsbosbeheer die elders het samengaan van het Krijtlandpad met een mountainbikeroute niet zo geweldig vond. Lucy trok aan de bel en informeerde Lea, de belangenbehartiger van Wandelnet in Limburg. 

Erwin kamp

Het verraste me dat de Erwin Kamp, lid van Provincale Staten van Utrecht, in zijn column van 6 september in Trouw - met de overigens prachtige titel "Bescherm de jaag- en kerkepaden tegen de vergetelheid" - schrijft dat er in Nederland, in tegenstelling tot België geen belangenorganisaties zijn, vergelijkbaar met de Belgische vereniging Trage Wegen, die zich inzetten voor het behoud en onderhoud van trage paden. Beste Erwin zou ik hem willen zeggen, dat gebeurt wel degelijk en overal in Nederland door actieve vrijwilligers van organisaties als Wandelnet en TeVoet. Onze belangenbehartiger Lea beloofde de zaak met het Luchtpad uit te gaan zoeken en dat deed ze ook. 

pootje baden op het Krijtlandpad

College maakt het goed

Lea ging op bezoek bij de gemeente Gulpen-Wittem. Vertelde over dat prachtige paadje langs de Kleine Geul, waar wandelaars van het Krijtlandpad beginnen aan hun lange klim richting Vaals. Waar op warme zomerse dagen de koeien graag pootjebaden op een ondiepe plek. Ze kwam terug met een opmerkelijk bericht. Het Luchtpad was niet in gevaar. Er waren fouten gemaakt bij de gemeente. In de besluitenlijst van 14 september 2021 heeft het College het besluit gerectificeerd en is het Luchtpad opnieuw opgenomen in de gemeentelijke administratie (BAG). Eind goed, al goed? Mmmm. De gemeente Gulpen-Wittem maakt een nieuw collegebesluit, nu met de juiste namen van de te onttrekken paden en weggetjes. Waakzaamheid blijft geboden.

Onverhard wandelen staat bij Wandelnet hoog in het vaandel. In oktober roept Wandelnet wandelaars op om een 'ode aan onverhard wandelen' te brengen. Door foto's, filmpjes en verhalen te delen onder #ikwandelonverhard. Wandel één van de 24 speciaal uitgezochte routes met prachtige onverharde stukken of ga zelf op avontuur. Meer informatie vind je op www.wandelnet.nl/onverhard-wandelen

krantenbericht Limburger over Luchtpad

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?