5x wandelen in de winter

5x wandelen in de winter

12 januari 2023 - Marleen Lekkerkerk

Wandelen in de winter is heerlijk. Wandelpaden heb je vaak helemaal voor jezelf. Het landschap ziet er heel anders uit dan in de zomer. De natuur lijkt stil, maar toch is er genoeg te beleven. Dus trek warme kleren aan, zet je muts op, vul een thermosfles met iets warms en ga op pad. Wij delen onze tips voor een fijne winterwandeling met je!

GdH_winter op het Balloerveld.jpg

Foto: winter op het Balloërveld  © Gerard de Hoog

1. Boswachterspad Balloërveld

Op de grote stille heide zoals je die in Drenthe nog vindt, vallen in deze tijd van het jaar de silhouetten van de enkele bomen die op het veld staan extra op. De bladeren zijn van de bomen en de kale takken laten goed de vorm van de boom zien. En op het Balloërveld voel je de geschiedenis. Over de eeuwenoude karrensporen werden vroeger de karren over het veld getrokken, langs grafheuvels en pingoruïnes. De schaapskudde van Balloo is de grootste van Drenthe. 's Winters verblijven de schapen 's nachts in de schaapskooi en grazen zij overdag in de buurt. In de schaapskooi zijn tevens producten van schapenwol te koop en er zijn warme dranken te verkrijgen. Ook kun je terecht bij de Balloohoeve in Balloo.

 • Start- en eindpunt: Schaapskooi Balloërveld, Crabbeweg 2 in Balloo
 • Type wandeling: Boswachterspad
 • Markering: paarse paaltjes
 • Afstand: 9,3 km

Bekijk boswachterspad

2. Oostvaardersplassen

In de winter kun je in de Oostvaardersplassen naar hartenlust wandelen en genieten van vele overwinterende vogels. Op deze Roots-wandeling zie je mogelijk een echte zeearend, edelherten of konik-paarden. Het westelijke deel van de route ('De Driehoek') is echter afgesloten t/m april om het wild, waaronder de zeearend, rust te gunnen. De kijkhut 'de Zeearend' is dus niet bereikbaar, maar de zeearend kan ook elders op de route waargenomen worden. De rest van deze wandelroute is prima te lopen: volg vanaf het Buitencentrum de borden langs het pad en ga op het kruispunt onder de tunnel door i.p.v. naar de kijkhut.    

Vanuit de kleinere hut 'de Krakeend' die bij een plasje staat, kun je verschillende soorten ganzen zien. Verder wandel je langs rietmoerassen waar de baardmannetjes in de lange rietstengels balanceren, en door de bossen van het Hollandse Hout, het leefgebied van de appelvink. In het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer kun je even bijkomen met een kop warme koffie of chocolademelk en meer over het gebied leren.

 • Start- en eindpunt: Buitencentrum Oostvaardersplassen, Kitsweg 1, Lelystad
 • Type wandeling: Roots-natuurwandeling
 • Markering: geen, maar overlappend met het Pionierspad (wit-rood) en routes van Staatsbosbeheer
 • Afstand: 13,8 km

Bekijk de natuurwandeling

Zeearend in de winter

Foto: Zeearend in een winters landschap  © Gerard de Hoog

3. Landgoed Geijsteren

Op een landgoed kun je mooi wandelen in de winter, want vaak staan er veel groenblijvende bomen en struiken zoals coniferen en rododendrons. Het Landgoed Geijsteren ligt vlakbij de Maas en de Oostrumse beek, die erin uitmondt, speelt een belangrijke rol op het landgoed en in deze rondwandeling. De route loopt door het bos naar de kasteelruïne en verder naar het natuurgebied Boschhuizerbergen met zandduinen en jeneverbesstruwelen. Om je op te warmen zijn er hier in Noord-Limburg voldoende horecagelegenheden voorhanden, zoals een eetcafé en een bourgondisch restaurant in Geijsteren.

 • Start- en eindpunt: station Venray
 • Type wandeling: OV-stapper (voormalige NS-wandeling), Rondwandeling
 • Markering: wit-rood van Pieterpad 2 etappe 7 en knooppuntennetwerk Venray (zie routebeschrijving)
 • Afstand: 16,4 km

Bekijk de landgoedwandeling

4. NS-wandeling Duinen van Zoutelande

In de winter langs de Zeeuwse kust lopen kan ook heel fijn zijn: het is er veel rustiger dan in de zomer en veel strandpaviljoens in Zeeland zijn ook in de winter open (sommige alleen in de weekenden). Een afwisselende wandeling vanuit de historische stad Vlissingen over beschutte stranden en steile duinen met prachtige vergezichten over de Westerschelde. Ongeveer de helft van de route is onverhard.

 • Start- en eindpunt: van station Vlissingen naar bushalte in Zoutelande of Westkapelle
 • Type wandeling: NS-wandeling
 • Markering: wit-rood van Nederlands Kustpad deel 1 etappe 2
 • Afstand: 13,0 of 19,0 km

Bekijk de NS-wandeling

Duinen

Foto: Duinlandschap  © Gerard de Hoog

5. Elfstedenpad - proloog Leeuwarden

Het is de vraag of het er ooit nog eens van komt: de echte Tocht der Tochten, maar gelukkig hebben we het Elfstedenpad nog. Natuurlijk kun je kiezen voor een etappe door het Friese polderland, maar misschien is de proloog door de stad Leeuwarden, de vertrek- en aankomststad van de Elfstedentocht, in deze tijd van het jaar een beter idee. Een uitgebreide stadswandeling met leuke bezienswaardigheden, waaronder de oude gevangenis in de Blokhuispoort.

Start- en eindpunt: Willemskade Leeuwarden
Type wandeling: Streekpad
Markering: geel-rood van Elfstedenpad etappe 00
Afstand: 12,0 km

Bekijk stadswandeling


Kun je voor je wandeling nog wel een warme muts, gebreide sjaal of colsjaal gebruiken? In de webwinkel vind je deze items in onze nieuwe huisstijk. Leuk voor echte Wandelnetfans. 

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?