Positieve stappen na meervoudig verlies

Positieve stappen na meervoudig verlies

11 april 2023 - Ernst Koningsveld

Het zal je maar gebeuren: je vader, drie broers en ook nog een vriend verliezen aan de gevolgen van kanker. Roeland Vonk overkwam het. Het bracht hem ertoe een lange afstandsroute te maken langs de woonplekken van die naasten. Eind april - begin mei gaat hij zo'n 250 kilometer afleggen, wandelend en hardlopend. En dan ook nog met een goed doel: kankeronderzoek steunen.

Roeland Vonk tussen Amersfoort en Den Dolder (breed) © Ernst Koningsveld.jpg

Roeland Vonk op de route nabij Den Dolder © Ernst Koningsveld

Hoe kwam je erbij om zo’n route te maken?

“Er is geen genetische aanleg in de familie, zo verzekerde de arts van mijn laatst overleden broer. Dat is op zich een geruststelling. Domme pech, en statistisch onwaarschijnlijk; dat is het dan.” In plaats van tobben, zette Roeland het verlies van zoveel dierbaren om in iets positiefs. “Ik houd van hardlopen en van wandelen. Het idee groeide om een tocht langs de huizen van de verloren naasten te maken. Om tot een aantrekkelijke route te komen, maakte ik vooral gebruik van bestaande paden, vaak Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s). De route die er uiteindelijk kwam, start in Deventer, de woonplaats van een overleden broer. Dan gaat die via Amersfoort en Utrecht naar Eindhoven, waar zijn vader en zijn laatst overleden broer woonden. Bizar toeval was dat die broer overleed op de dag dat Roeland met zijn dochter een halve marathon in Eindhoven liep. Maar de plannen voor zo’n tocht stonden toen al in de steigers.

RRR Anti-Kanker-Loop route © Roeland Vonk

De geplande route © afstandmeten.nl en Roeland Vonk

Vooral LAW’s

De keuze om vooral LAW’s te volgen is logisch: die bestaan, zijn goed gemarkeerd en eventuele belemmeringen worden goed bijgehouden en zijn via de pagina Meldingen en wijzigingen op de Wandelnet-website goed te volgen. Roeland start in Deventer met het Marskramerpad, dan volgt hij het Romeinse Limespad, een stukje Maarten van Rossumpad en dan het Pelgrimspad. Hier en daar heeft Roeland de route wat aangepast om tot handige etappes te komen: langs geschikte slaapadressen of om juist langs de woonplekken van de overledenen die hij wil gedenken te komen.

Het goede doel

Roeland wil met zijn tocht ook geld inzamelen voor het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF). Daarmee kan onderzoek worden gedaan om kanker beter behandelbaar te maken. “KWF heeft de hele praktische kant van de donaties en giften van me overgenomen. Dat scheelt mij veel werk waar ik geen ervaring mee heb.” KWF houdt natuurlijk wel op een actiepagina bij hoeveel Roeland met zijn actie bijeen weet te garen. “Er is nu al bijna drieduizend euro gestort, en dan moet de tocht nog beginnen.” zegt Roeland.

Help Roeland 

Ga je de tocht alleen afleggen?

“Op bepaalde trajecten zullen mensen meelopen of fietsen, maar ik verwacht dat ik het grootste deel inderdaad alleen zal lopen. Bij elk woonhuis zal wel een eenvoudige ceremonie zijn, waar ook anderen bij zijn; het gaat namelijk ook om het herdenken.”

Op de vraag hoe hij de route over wandelen en hardlopen gaat verdelen, antwoordt hij: “Jolanda Linschooten schreef een mooi boek onder de titel ‘Niet de race maar de reis.’ En zo kijk ik ook naar mijn tocht. Belangrijk is ook dat ik de tocht kan afmaken; goed letten op wat mijn lichaam me laat weten en daarnaar luisteren. Dat zal mijn tempo bepalen.”

Roeland Vonk wandelt © Ernst Koningsveld

Roeland wandelt, waar hij straks misschien hardloopt © Ernst Koningsveld

Roeland volgen 

Roeland start zijn toch op vrijdag 28 april. Maar al eerder zijn z’n plannen te volgen op zijn website ‘Ren Roeland Ren Anti-Kanker-Loop’. We wensen Roeland een dierbare tocht, en succes met de sponsorwerving.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?