5x wandelen in Noord-Brabant over minder bekende paden

5x wandelen in Noord-Brabant over minder bekende paden

14 april 2023 - Lea van Someren

Het Krijtlandpad, het Pieterpad, het Grenslandpad, het Marskramerpad, allemaal mooie en alom bekende Lange-Afstand-Wandelpaden. Maar waar vind je de minder bekende wandelroutes, de stille pareltjes? In deze serie zullen de komende maanden de provincies bezocht worden. Tips van de kenners van het gebied.

Tongelreep

Noord-Brabant is een van de grotere provincies. Het is mijn geboortegrond en daarom ben ik wellicht enigszins bevooroordeeld: ik denk namelijk dat er geen andere provincie is met meer variatie. En om deze variatie ook terug te zien in onze serie over de pareltjes, kom ik tot een selectie van vijf wandelingen. 

Wandeltip 1: OV-stapper Tongelreep

Afstand: 14,3 km
Markering: wandelknooppunten en wit-rode markering van het Pelgrimspad

Deze OV-stapper (oude NS-wandeling) is genoemd naar een riviertje in de Brabantse Kempen dat je halverwege de route kruist. Uit de Tongelreep viste ik de waterplantjes voor mijn vissenkom. Persoonlijker kan ik het niet maken. Uiteraard moest deze achtertuin mijn nummer-1-tip worden. Deze wandeling begint bij het beeld van de Wever op de markt van Waalre. Waalre stond bekend om zijn textielindustrie. Wie kent het textielmerk Walra niet? Via stille bossen, een stukje heide en vennen wandel je naar Heeze. Halverwege rust je even uit bij De Aalsterhut, lokaal beter bekend als De Hut van Mie Pils. Nu een leuk eetcafé maar destijds... 

Tongelreep

De Tongelreep © Wandelnet

Bekijk wandeling

Wandeltip 2: De Brabantse Wal, etappe 5

Afstand: 21,2 km 
Markering: geel-rood van De Brabantse Wal

'Bergen' in Brabant. Je hoeft niet perse naar Limburg om je kuiten eens te trainen. De Brabantse wal is een steile rand die de overgang markeert tussen de Zeeuwse klei en het Brabantse zand. Deze etappe start in het uiterste zuidwestelijke puntje van Noord-Brabant. Precies op de grens van Nederland en België. Onze collega Ernst wandelende op een mooie winterdag dit pareltje. Lees dus ook zijn blog.

Brabantse Wal vanuit de Noordpolder © Ernst Koningsveld

Brabantse Wal vanuit de Noordpolder © Ernst Koningsveld

Bekijk wandeling

Wandeltip 3: Streekpad Nijmegen, etappe 3

Afstand: 18,5 km
Markering: geel-rood van Streekpad Nijmegen

In etappe 3 van Streekpad Nijmegen wandel je niet alleen in Gelderland, maar steek je bij Wijchen de Maas over naar Noord-Brabant. Via het vestingstadje Ravenstein wandel je naar Keent, dat is ontstaan door het uitgraven van een oude Maasarm. Hier is een uniek natuurgebied op een eiland ontstaan. Bij hoog water loop je via de Maasoever naar het volgende vestingstadje Grave.

ravenstein

De Maas © Wandelnet

Bekijk wandeling

Wandeltip 4: Tweedaagse OV-stapper Mariapeel 

Afstand: dag 1: 14,1 km; dag 2: 20,3 km
Markering: Wandelnetwerk Limburg en Brabant en wit-rode markering van het Hertogenpad

Zonder de Peel geen Brabant. Op dag 1 wandel je vanaf NS-station Horst-Sevenum langs de meanderende Blakterbeek naar Kronenberg en via natuurgebied Heemsberg naar Evertsoord. Hier begint het veengebied met Helenaveen en Griendtsveen als voormalige veenkoloniën. Je doorkruist de Mariapeel, het grootste resterende natte hoogveengebied van zuidelijk Nederland. Aan het eind van deze route vind je het museum over Toon Kortooms. Ik ben opgegroeid met zijn 'Mijn kinderen eten turf'. Op dag 2 steek je in in Griendtsveen de Helenavaart over en wandel je verder door de Deurnsche Peel. Daarna loop je vooral door agrarisch Brabants landschap naar station Deurne. Aan het eind het Museum De Wieger, het voormalige huis van huisarts en kunstschilder Hendrik Wiegersma.

Deze 2-daagse OV-stapper (oude NS-wandeling) laat zich uiteraard ook prima als afzonderlijke etappes lopen.

Boswachterspad: Mariapeel

Mariapeel © Wandelnet

Bekijk wandeling  


Wandeltip 5: Hertogenpad, etappe 3

Afstand: 19,1 km
Markering: wit-rood van het Hertogenpad

Wie Noord-Brabant zegt, zegt De Efteling in Kaatsheuvel. Deze minder bekende route begint bijna in het Sprookjesbos. Je wandelt door bossen, langs meertjes, over heide en zandgrond, via oude woongemeenschappen als Griesbergen met nog de specifieke rietgedekte langgevelboerderijen.

Giersbergen

Langgevelboerderij Giersbergen © Britta Schmidt

Bekijk wandeling

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?