Wandelen in en rond Hanzestad Groningen

Wandelen in en rond Hanzestad Groningen

13 juni 2023 - Lea van Someren

2023 is het Jaar van de Hanzesteden. In de middeleeuwen is het Hanzeverbond ontstaan, waarin kooplieden hun macht door samenwerking grootschalig wisten uit te breiden. Vijf/zes Hanzesteden kunnen de meeste mensen wel opsommen, maar dat Nederland 22 Hanzesteden kent, weten maar weinigen. In dit Hanzejaar brengen we met een stadswandeling elke maand een of twee Hanzesteden onder de aandacht. Wist je dat Groningen ook een Hanzestad is?

martinitoren groningen.jpg

Martinitoren © Lea van Someren

Synagoge

Op een wat natte winderige dag komen wandelzus en ik aan op station Groningen. Er zijn niet veel stations met zo’n prachtige toegangspoort tot de stad. Het Peerd van Ome Loeks als symbool van Groningen pontificaal bij de hoofdingang. Vandaag geen bezoek aan Museum Groningen, hoewel het gebouw de treinreizigers direct toe lonkt. Via de blauwe brug loop je het oude centrum binnen. Het begin van een 6,5 km lange wandeling door historisch Groningen, onderdeel van de OV-stapper Paterwoldsemeer.  

Aan het begin van de Folkingestraat staat een fraaie gerenoveerde synagoge. Er woonden voor de Tweede Wereldoorlog in dit gebied zo’n 4.000 Joodse inwoners, na de oorlog waren het er nog slechts 300. De synagoge is te bezichtigen.

Pakhuizen

Je loopt zowat tegen de Korenbeurs aan. Je mag er gewoon naar binnen om de speciale gietijzeren dakconstructie te bewonderen. Het is de eerste in zijn soort. De constructie zorgt voor een mooie lichtinval, hoewel dat op deze grijze dag minder tot zijn recht komt. De fraaie grote koopmanshuizen in de Brugstraat zijn nu winkels en restaurants. Wandel door de winkelstraat naar de A en je belandt in de geschiedenis van het Hanzeverbond en kijkt uit op een van de mooiste stadsgezichten van Groningen, de Lage der A. Dit is de oudste haven van de stad. Het is nu moeilijk te geloven dat de zee toen vlakbij was. Nu ligt de kust 25 km verder.

de Lage der A pakhuis

Pakhuizen © Lea van Someren

Noorderplantsoen 

Via de Noordhaven lopen we het Noorderplantsoen in. Toen eind 19de eeuw de stadswallen werden gesloopt, is dit park aangelegd in de Engelse landschapsstijl. De grachten werden vijvers. Het is nu stil in het park. Slechts een enkele hondenliefhebber die zijn beestje moet uitlaten. In de Muziekkoepel schuilen we even voor een bui. Op zonnige dagen kun je in dit park goed toeven. De route komt langs de achthoekige Nieuwe Kerk, waar ik in de stilteruimte even een kaars opsteek. Door de Prinsentuin met een enorme zonnewijzer loop ik via een poortje richting de Martinitoren.

Forum

Na een lekker diner blijkt de lucht open getrokken, schijnt de zon volop en waait een koude noordenwind. Wandelzus en ik besluiten het Forum te beklimmen om vanaf het dak van een 360-graden-uitzicht te genieten. Het bijzondere veelhoekige gebouw staat direct achter de Martinitoren. Lange roltrappen brengen je naar 8ste verdieping waar zich de toegangsdeur naar het dakterras bevindt. Alleen de gang naar boven is al speciaal. Je kijkt uit op de bibliotheek, studieplekken, overleghoekjes. En daartussen in ‘hangen’ de bioscopen. Heel bijzonder. We komen om 20:02 uur boven en tot onze teleurstelling blijkt de toegangsdeur vanaf 20:00 uur gesloten. Als troost zien we vanaf de 8ste verdieping de zon achter de Martinitoren wegzakken. Op naar ons overnachtingsadres van Vrienden op de Fiets en morgen de rest van de wandeling.

Forum Groningen

Forum © Lea van Someren

Bekijk wandeling

Nu je toch in Groningen bent, vergeet dan niet dat de provincie veel te bieden heeft. Collega Marleen zocht 5 mooie wandelingen uit over minder bekende paden

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?