5x bijzondere bankjes onderweg

5x bijzondere bankjes onderweg

7 augustus 2023 - Ernst Koningsveld

Bankjes onderweg nodigen de wandelaar uit om het lopen even te onderbreken. Even rust, een slok, een hapje. Genieten van een geweldig uitzicht, een inspirerende omgeving of een onverwachte ontmoeting? Het kan allemaal. Vaak vertellen bankjes zelf hun verhaal.

Bankjes foto groot-2.jpg

Bank in de Leidse Hout die de creatie van de Hout in de jaren '20 herdenkt © Ernst Koningsveld

“Ik zie jou wel zitten”

Toen ik langs dit bankje in Doesburg kwam en op het bordje las: “ik zie jou wel zitten”, dacht ik meteen: “Daar zou ik wel eens een blog over kunnen maken, over bijzondere bankjes voor de al dan niet vermoeide wandelaar.” Wie wordt nou niet blij van dit bankje met deze tekst? Midden in een mooi stadje heeft iemand bedacht dat passanten een zitplaats kunnen gebruiken. Of was het vooral om eind van de middag in de weinige zon die er dan in de stad is, even zelf tot rust te komen? Hoe dan ook, ik werd er meteen vrolijk van.  

Ik zie jou wel zitten (met pijl)

Bankje in de Koepoortstraat, Doesburg © Ernst Koningsveld

Hoog en droog

Op Landgoed De Horte kom je een bankje tegen dat toch wel erg bijzonder is. Hoe uitnodigend ook, het doet wel een beroep op de lenigheid van de wandelaar die wil rusten of de omgeving wil ‘drinken’. Je komt het tegen op de korte rondwandeling (6 km) op het landgoed ten zuidwesten van Dalfsen. Maar ook de erg mooie NS-wandeling Overijsselse Buitenplaatsen komt erlangs. Deze wandeling voert je over drie prachtige buitenplaatsen, elk met een geheel eigen sfeer (18 km, met begin op station Dalfsen en eind op station Zwolle). 

Zitbank Dalfsen

Landgoed De Horte, Dalfsen © Ernst Koningsveld   

Goed bedoeld, maar nogal hard en koud

In het weinig bezochte en toch prachtige Arboretum Oostereng aan de Keijenbergseweg, ten noordoosten van Wageningen, kan je het Bomenpad volgen (ca. 2 km). Dat is duidelijk gemarkeerd. Bij alle bijzondere bomen, struiken en beplanting zijn bordjes geplaatst met de naam van de soort (Nederlandse en wetenschappelijke naam), de leeftijd van de boom en voor enkele ook een wetenswaardigheid. Op onze rondwandeling op een winterdag konden we even rusten op deze stenen bank. Als aandenken aan de vroegere bebouwing is deze bank gemetseld van hier gevonden bakstenen. We vonden hem niet heel lekker zitten, en wat kil, maar anders dan de meeste bankjes is hij wel! 

Gemetselde bank

Bank in Arboretum Oostereng, Wageningen © Ernst Koningsveld

Trekker trekt bankje

De Bommelsteinroute voert je in een rondje om Nederhorst den Berg (10 km). Heer van stand ‘Olivier B. Bommel’ en zijn kasteel geven deze route zijn naam. Op het landgoed van kasteel Nederhorst den Berg waren vanaf 1967 tot in de jaren negentig de Toonder Studio’s gevestigd. De wandeling gaat eerst door weilanden en dan, tegenover Nigtevecht, volg je de Vecht die hier slingert.

Op de Eilandseweg in Nederhorst den Berg kwamen we dit bankje tegen. Eerlijk gezegd trok de trekker al mijn aandacht voor ik zag dat het een bankje was. Het is een mooi stukje houtsnijwerk. De route vervolgt terug naar Nederhorst, en dan ook nog even langs de Spiegelplas terug naar het beginpunt.

Trekker trekt bank

Trekker trekt bankje aan de Eilandseweg © Ernst Koningsveld

De vergeten krant

Wie heeft hier een krant laten liggen op een bankje op het Harderwijker Muntplein? Kun je de letters lezen? Waarschijnlijk niet, want de tekst is Russisch. Het is een Pravda, de krant die tussen 1917 en 1991 het officiële dagblad was van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. In het gebouw erachter was vanaf 1951 de School Militaire Inlichtingendienst van Defensie gevestigd, SMID. Het was de tijd van de Koude Oorlog; de Sovjet-Unie werd als een vijandelijke macht gezien. Speciaal geselecteerde militairen leerden hier vechten en schieten, spioneren en decoderen en ondervraagtechnieken. Ook werd er lesgegeven over het communisme en leerde men er Russisch. Alle studenten hadden een geheimhoudingsplicht. Buiten de muren van deze kazerne wist niemand wat er zich binnen precies afspeelde. Harderwijkers spraken over ‘de Spionnenschool’ en ‘Sectie Stiekem’ (bron Stadsmuseum Harderwijk).


Je komt er langs als je de Beeldenroute door Harderwijk loopt. Op die wandeling kom je langs twaalf beelden van Natasja Bennink; elk beeld markeert een historische plek of moment uit de geschiedenis van Harderwijk. En vanaf etappe 12 van het Zuiderzeepad is het maar 100 m omlopen naar het Muntplein.

De vergeten krant-Muntplein Harderwijk © Ernst Koningsveld

De vergeten krant op een bankje, Muntplein in Harderwijk © Ernst Koningsveld

Wat is jouw favoriete bankje?

We bedanken iedereen die een fijn bankje op de route bieden. Heb jij een foto van een leuk bankje dat je tijdens een wandeling tegenkwam? Mail de foto, de locatie van het bankje en je verhaal naar info@wandelnet.nl o.v.v. 'bankje gevonden'. Wie weet plaatsen we jouw verhaal in een volgende blog op onze website.

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?