5x leuke verrassingen onderweg

5x leuke verrassingen onderweg

26 juni 2023 - Ernst Koningsveld

Een minibibliotheek langs de kant van de weg, een grappig naambordje op een woning of een onverwacht uitnodigende rustplaats... Het zijn stuk voor stuk aangename verrassingen die een glimlach op je gezicht toveren tijdens een wandeling. Ernst komt tijdens zijn wandelingen heel wat leuke verrassingen tegen, waaronder deze vijf!

Kabouterhuis Zoeterwoudse Singel Leiden (breed).jpg

Kabouterhuis, Plantsoen Leiden © Ernst Koningsveld   

Rust maar even uit

Op weg naar de Biesbosch van station Dordrecht Stadspolders, nog voor de pont bij Kop van het Land, kwam ik langs dit rust­punt. Op een warme ochtend stonden daar niet alleen twee comfortabele stoeltjes in de schaduw, maar ook een bloeiende plant en koel water met bekertjes. Gelukkig trof ik de vrouw des huizes. Mijn complimenten voor haar warme gastvrijheid deed ze af alsof die normaal is. Natuurlijk, her en der kom je langs de zeer gewaardeerde 'Rustpunten', waar je vaak ook nog thee of koffie kunt kopen. Maar juist door haar eenvoud en de hartelijke uitnodiging sprak dit rustpunt mij erg aan. Het is vlakbij etappe 21 van het Waterliniepad (LAW 17) en OV-Stapper Hollandse Biesbosch (het Floris V-pad (LAW 1 - 3) gaat grotendeels over dezelfde route).

Rust maar even © Ernst Koningsveld

Dordrecht, aan de Provincialeweg naar Kop van het Land © Ernst Koningsveld

Perrongeluk

Vrijwel meteen na het verlaten van station Assen aan de oostzijde kom je dit huis tegen. Je ziet op de foto in het raam nog de letters van het station weerspiegeld. Welke naam geven mensen hun huis? Deze bewoners kozen voor ‘Perrongeluk’, goed voor een glimlach en een mooi begin van NS-wandeling Drentsche Aa (15,6 km). De wandeling gaat eerst nog even door de bebouwde kom, maar al gauw ben je buiten in het stroomdal van de Drentsche Aa. De rondwandeling ‘keert’ in het mooie dorp Rolde, bekend van Bartje die niet voor ‘brune bonen’ wenste te bidden. Helaas is het Bartje museum er niet meer; en het beeld van Bartje staat in Assen, naast het Drents museum. Maar de wandeling is daar niet minder mooi door. Via ’t Ruige Veld kom je terug in Assen, en krijg je nog een glimlach cadeau van huize Perrongeluk.

Perrongeluk Assen © Ernst Koningsveld

Het huis Perrongeluk, Assen © Ernst Koningsveld

Pleisterplaats

De wandeling door de Alblasserwaard 'Rondje Wijngaarden' (13,5 km) maakt waar wat je ver­wacht: uitgestrekte groene weilanden. En van die lange rechte stukken waar weinig gebeurt, maar die zo goed zijn om je hoofd leeg te krijgen. Het enige dorp op deze rondwandeling, Wijngaar­den, heeft niet meer te bieden dan een plezierig rustige woon­omgeving. Maar dan ineens sta je voor een ‘pleisterplaats’. Hier kunnen wandelaars, fietsers of inwoners een pleister vinden, een pijnstiller, of een mitella. Dat is weer eens wat anders dan de inmiddels aardig ingebur­ger­de mini-bibliotheken, die natuurlijk ook erg gewaar­deerd worden.

Pleisterplaats Wijngaarden © Ernst Koningsveld

Pleisterplaats aan de Dorpsstraat in Wijngaarden © Ernst Koningsveld

Zangfietspad

Toegegeven: het is een fietspad en geen wandelpad. Maar het is er meestal niet zo druk dat wandelen lastig wordt. Op de afwisselende stadswandeling 'Rondje Leiden' (8,7 km) kom je over dit pad langs het kanaal. Het bord geeft aan dat fietsers ‘officieel (mee) mogen zingen’, maar dat geldt natuurlijk ook voor wandelaars. Hiermee werden in 2019 twee zeer verschillende verenigingen geëerd die hun 100-jarig bestaan vierden: Oratoriumvereniging Ex Animo en Swift. Ex Animo zingt sinds 1919 jaarlijks de koorpartijen van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach in de Pieterskerk in Leiden. En ook op andere momenten in het jaar worden uitvoeringen gegeven. 

De Leidse Ren- en Toervereniging Swift organiseert een breed scala aan activiteiten: van wekelijkse toertochten, tot wielrennen voor jeugd en senioren, cross-wedstrijden en alles daartussenin. Sinds 1919 is Swift hét thuis voor fietsend Leiden en omstreken. De vereniging heeft een fraai clubparkoers, gelegen dichtbij dit pad in Park De Bult. De meeste wedstrijden vinden daar plaats. Ook voor de toerfietsers is het een ideaal gebied, aan de rand van het Groene Hart.

Zangfietspad Leiden © Ernst Koningsveld

Zangfietspad Roomburgerweg, Leiden © Ernst Koningsveld

Bloembed

Tot slot een bijzondere ontmoeting: een heus bloembed, een twijfelaar zelfs. Zomaar naast een huis langs etappe 11 van het Floris V-pad (LAW 1 - 3). Ik kwam het in november 2014 tegen op één van mijn eerste lange afstandswandelingen. Ik kan dus niet beloven dat het er nog staat. Ik kan ook niet meer vinden of het in Numansdorp of Willemstad was. Maar het verdiende hoe dan ook een plekje binnen deze blog over verrassingen die je een beetje blij maken tijdens het wandelen.

Bloembed © Ernst Koningsveld

Bloembed langs het Floris V pad, etappe 11 © Ernst Koningsveld  

Heb jij ook iets leuks gezien onderweg?

Heb jij ook iets leuks gezien onderweg? Ben je bijvoorbeeld verrast door grappige plaatsnamen, creatieve bewegwijzering of uitnodigende rustplaatsen? Laat het ons weten! Stuur een mail naar info@wandelnet.nl o.v.v. 'verrassingen onderweg' en wie weet nemen we jouw foto en verhaal op in deel 2 van deze serie over verrassingen onderweg.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?