Wandelen in en rond Hanzestad Zaltbommel

Wandelen in en rond Hanzestad Zaltbommel

12 september 2023 - Ernst Koningsveld

2023 is het Jaar van de Hanzesteden. In de middeleeuwen is het Hanzeverbond ontstaan, waarin kooplieden hun macht door samenwerking grootschalig wisten uit te breiden. Een handjevol Hanzesteden kunnen de meeste mensen wel opsommen, maar dat Nederland 22 Hanzesteden kent, weten maar weinigen. In dit Hanzejaar brengen we elke maand een Hanzestad onder de aandacht; dit keer Zaltbommel.

Rondom Zaltbommel © Ernst Koningsveld.jpg

Tegemoetkomende wandelaars net voor Zaltbommel © Ernst Koningsveld

Zaltbommel was daadwerkelijk een Hanzestad in de 15e en 16e eeuw. De stad maakte deel uit van het Hanze-netwerk van steden waartussen veel werd gehandeld. Enkele jaren geleden heeft de ‘Städtebund die Hanse’ Zaltbommel toegelaten, zodat de stad zich opnieuw mag profileren als Hanzestad. Maar dat is niet de enige reden om erheen te gaan.

Hurwenen © Ernst Koningsveld

Tot woning omgebouwde kerk in Hurwenen © Ernst Koningsveld

Wandeling naar Zaltbommel

In gelukkig uitstekend wandelweer maken collega Wandelnet-vrijwilliger Gieneke Batelaan en ik een rondwandeling naar en door Zaltbommel. Vanaf station Zaltbommel, dat wat buiten de stad ligt, lopen we via een zelf bedachte route naar Rossum. Dat dit deel geen officiële wandelroute is, begrijpen we: tot de randen van Hurwenen is het niet echt aantrekkelijk. Maar dan passeren we toch al fraaie huizen en tuinen. En Rossum heeft ook zeker wat te bieden: mooie panden, veel groen en het nieuwe slot Rossum. In de omgeving zie je opvallend veel ooievaars.

Langs de Waal bij Rossum © Ernst Koningsveld

Lunchpauze op de Waaldijk buiten Rossum © Ernst Koningsveld

Net buiten Rossum nemen we het Maarten van Rossumpad en gaan de Waaldijk op. Voor langere tijd wordt weids rivierenland ons deel, later gevolgd door een mooi onverhard stuk achter de dijk. De opvallende bruggen voor de trein en autosnelweg zie je al van verre. Onder deze verkeersaders door loop je zo Zaltbommel binnen. Het Maarten van Rossumpad slingert door de stad, om uiteindelijk via de brug naar het noorden af te buigen.

Zaltbommel stad

Het pad gaat eerst over de Waalkade; bijzonder hoe dicht de stad hier tegen de rivier aan ligt; dat geeft altijd levendigheid. Het is ook leuk om te zien hoe de bebouwing van zo’n oude stad door de eeuwen heen is gegroeid: huizen staan niet recht en strak tegen elkaar. Op allerlei manieren hebben mensen gebruik gemaakt van de ruimte die er toevallig was, wat resulteerde in veel panden met schuine gevels, kleine binnenplaatsjes, bijzondere dakconstructies etc.

Stadskasteel Zaltbommel © Ernst Koningsveld

Stadskasteel Zaltbommel © Ernst Koningsveld

We dalen de dijk af en komen door de Waterpoort echt in de stad. Al snel zijn we op de markt met het oude stadhuis en gezellige terrassen. Wat fijn dat het Maarten van Rossumpad, door de lus die het maakt, ons een goed beeld van de stad geeft. Via straten met mooie huizen komen we langs de historische overdekte Vismarkt. De straten waar we door lopen zijn rustig; een aantal is autovrij. De route leidt ons langs het fraaie Stadskasteel, dat nu museum is. Iets daar voorbij bereiken we via een steeg de Stadskwekerij Zaltbommel, een groene parel te midden van oude gebouwen. Verderop kom je langs Kruidentuin De Kloosterhof en Heemtuin De Mispelhof, oases van rust met veel mooie bloemen en planten. Via de stadswallen en vestingwerken, net buiten de singel, lopen we langzaamaan terug naar het station.

Gootspook Het Vergulde Varken © Ernst Koningsveld

Gootspook Het Vergulde Varken © Ernst Koningsveld

Gootspoken

Bijzonder: in de goten van Zaltbommel wonen gootspoken. De spoken hangen, zitten en liggen in en aan de dakgoten van ongeveer dertig huizen in het centrum van Zaltbommel. Handig is om de informatie over de Gootspokenroute bij de hand te houden. Hun aantal breidt zich nog steeds gestaag uit. Er zijn dak-apen, begijntjes, een fietsende spookjesfiguur, een engel met een trompet, een waalwachter, een neushoorn, een brillenspook en een paparazzo-spook. Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit ergens in een dakgoot. Die spoken maken de stadswandeling extra aantrekkelijk.

Bekijk Maarten van Rossumpad etappe 3

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?