Wandelen in en rond Hanzestad Hasselt

Wandelen in en rond Hanzestad Hasselt

13 oktober 2023 - Lea van Someren

2023 is het Jaar van de Hanzesteden. In de middeleeuwen is het Hanzeverbond ontstaan, waarin kooplieden hun macht door samenwerking grootschalig wisten uit te breiden. Een handjevol Hanzesteden kunnen de meeste mensen wel opsommen, maar dat Nederland 22 Hanzesteden kent, weten maar weinigen. In dit Hanzejaar brengen we elke maand een Hanzestad onder de aandacht; dit keer Hasselt (Overijssel).

Hasselt---skyline-MarketingOost-fotograaf-Ingeborg-Lukkien-naamsvermelding-verplicht 2.jpg

Stadsaanzicht skyline Hasselt © Ingeborg Lukkien

Het vestingstadje Hasselt ligt aan de riviertjes Het Zwarte Water en de Dedemsvaart, die destijds nog in open verbinding stonden met de Zuiderzee. Hasselt kon zich door zijn haven en zijn week- en jaarmarkten aansluiten bij het Hanzeverbond (14de eeuw).

Wanneer deze blog wordt gepubliceerd zitten we alweer in de herfst en jagen er wolken door de lucht in plaats van de zwaluwen die ik nu zie. Ook geen ooievaars meer scharrelend in het gras op zoek naar 'n maaltje. Die zijn allang weer op weg naar het zuiden. Ik stel me wel de vraag hoe lang nog voordat de klimaatverandering ervoor heeft gezorgd dat ze besluiten te blijven.
Maar voor mij, vandaag, heeft het KNMI een zeer warme dag beloofd. Reden temeer om zeer vroeg op pad te gaan om zo de aangekondigde hitte voor te blijven. 

Het is zondag en er ligt een deken van rust over het stadje wanneer ik de bus uitstap. Rond de kerk staat een grote hoeveelheid fietsen. De straatjes zijn schoongeveegd en leeg. Toch zit niet iedereen in de kerk. Op de Markt is de caféhouder druk in de weer zijn terras in te richten. ‘Ja hoor, natuurlijk is de koffie klaar, gewoon of cappuccino?’ Een leuke kennismaking met dit Hanzestadje. 

Wandelen als pelgrim

In dit kleine stadje krijg je als wandelaar waar voor je geld. Je kan kiezen voor een korte bedevaartwandeling, waarbij je niet alleen zigzaggend door oude straatjes loopt langs religieuze plekken, maar tegelijkertijd biedt het je de gelegenheid om andere historisch belangrijke gebouwen te bekijken. Loop in elk geval langs De Bonte Os en leer hoe Hasselt een os inzette als krijgslist. Bekijk het prachtige oude raadhuis en wandel door het Van Stolkspark door naar de historische kalkovens.

Kalkovens Hasselt

Kalkovens Hasselt © Lea van Someren

Pas in 1990 sloten de kalkovens. Deze schelpenbranderij leverde al vanaf de middeleeuwen kalk als grondstof voor metselspecie in de bouw. Het was het oudste bedrijf in Hasselt. Nu een uniek industrieel monument. De precieze wandeling vind je hier.

De centrale rol die het Hanzestadje had, is nog herkenbaar in de wandelpaden die hier samen komen. Vanuit Groningen en Friesland komen in Hasselt de paden Jacobspad en Sint Jabikspaad samen om over te gaan in de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela die verder doorloopt naar het zuiden van België, Frankrijk en Spanje.

Verder is er het Hanzestedenpad, waarvan etappe I en etappe 11 door Hasselt gaan.

Tot slot is er de rondwandeling Hasselt-Genemuiden, 22 km lang voor als je een dagtocht wilt maken. Zelf kies ik vanwege de voorspelde warmte voor een ochtendwandeling: het deel van de rondwandeling Hasselt-Genemuiden naar Zwartsluis (tegen de klok in, zo’n 10 km). Gelukkig biedt de wind over het water de nodige verkoeling.

Voor elk wat wils in Hasselt. Het maakt eigenlijk niet uit wanneer je er wandelt. Het is en blijft een mooi gebied, daar bij de IJssel.

Bekijk rondwandeling

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?