Hoe kom ik bij mijn wandeling en weer terug?

Hoe kom ik bij mijn wandeling en weer terug?

25 januari 2024 - Ernst Koningsveld

Je wil graag wandelen van een beginpunt naar een eindpunt; maar hoe kom je daar dan? En hoe kom je weer thuis? De meeste etappes van Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's) of Streekpaden zijn een zogeheten ‘lijnwandeling’ (van A naar B). We hebben gehoord dat vooral beginnende wandelaars niet zomaar weten hoe ze dit kunnen aanpakken. We helpen je graag op pad. In dit artikel lees je hoe je makkelijk zo’n lijnwandeling kunt lopen.

Station Schin op Geul © Ernst Koningsveld.jpg

Station Schin op Geul © Ernst Koningsveld

Reizen met het openbaar vervoer

De NS-wandelingen en de OV-stappers (voormalige NS-wandelingen) zijn helemaal toegespitst op reizen per trein (soms moet je een stukje met de bus naar een station). Maar weet je ook dat heel veel etappes van Lange-Afstand-Wandelpaden en Streekpaden goed te lopen zijn vanaf een treinstation of bushalte; in de gidsen staan die ook vermeld.

Tips:

De reisplanner 9292 app is handig omdat ze in staat zijn je reis te plannen van adres naar adres, en daarbij de beste haltes geeft. Wat minder mensen weten is dat de NS-app dat ook kan. De Wandelnet-website is eigenlijk nog handiger. Als je een etappe open hebt staan, kan je kiezen voor ‘Plan naar startpunt‘ of ‘Plan vanaf eindpunt’. Je komt dan in Google Maps en kan kiezen of je met de auto, OV, fiets e.d. wil reizen. Je ziet als je voor OV kiest welke trein, bus, tram etc. je moet nemen en welke haltes er zijn. Soms is het nog een stukje lopen vanaf de eindhalte, en ook die route wordt getoond.

Let in alle gevallen wel even op het volgende: in de minder druk bewoonde delen van ons land moet je je soms aanmelden om met een buurtbus mee te kunnen. Ook zijn er op meerdere trajecten zogeheten belbussen; het is even wennen, maar het werkt goed.

Buurtbus © buurtbusweerselo

Buurtbus © BuurtbusWeerseloo

Reizen met de auto

Voor rondwandelingen is dit vanzelfsprekend een makkelijke optie. Ga wel even van tevoren na waar je de auto kan parkeren. Google Maps biedt linksonder in de kaart de mogelijkheid satellietbeeld op te roepen; dat kan handig zijn om parkeerplekken te ontdekken.

Als je met één auto reist voor een lijnwandeling, moet je eigenlijk altijd zorgen dat je per OV weer terug kan; zie daarvoor voorgaande alinea. Je kan ook overwegen om je de luxe van een taxi te veroorloven; ga dan wel tevoren na hoe je die taxi kan bestellen. Als je met twee auto’s kan reizen, dan zet je één auto aan het eindpunt en reist samen naar het beginpunt. Handig om tevoren na te gaan waar je op beide plaatsen kan parkeren.

Tip
Vergeet als je met twee auto's gaat niet de sleutels van de auto die aan het eindpunt staat mee te nemen… Dat is (niet alleen) mij eens overkomen; gelukkig kwamen we er halverwege al achter. Taxichauffeurs op het Pieterpad kennen dit ook uit ervaring.

Reizen met auto en fietsen

Heb je een auto met fietsendrager, dan wordt het al weer een stuk makkelijker. Naar keuze rijd je naar het begin- of eindpunt, bijvoorbeeld waar je het best kan parkeren. Als je bij het beginpunt parkeert, fiets je naar het eindpunt en wandelt in omgekeerde richting, en haalt dan met de auto de fiets(en) weer op. Let op dat je route wel in de omgekeerde richting is beschreven en gemarkeerd (het Westerborkpad is dat niet). Natuurlijk kan je ook eerst de fietsen aan het eindpunt zetten en dan naar het beginpunt rijden.

Het kan handiger zijn om de auto aan het eindpunt te zetten, je fietst dan naar het beginpunt en haalt na de wandeling de fietsen weer op. Denk eraan de fietssleutels mee te nemen op de wandeling, en ze niet in de auto achter te laten. 

Tips

Waait het? Tegen de wind in fietsen is vervelender dan tegen de wind in wandelen; dat kan ook meehelpen om te kiezen waar je de auto zet. Om je fietsroute te plannen kan je kiezen uit fietsknooppunten of Google Maps. En: je zal merken dat een stuk dat op de fiets wat saai is, vaak al wandelend opeens meer laat zien omdat je dan over kleinere of onverharde paden gaat. 

Ook geen gekke optie

Heb je geen auto of zin om te wachten op het OV en wil je lekker onafhankelijk zijn? Je kunt ook terugwandelen. Vaak zie je onderweg weer hele andere dingen. Durf je juist te kiezen voor avontuur? Ga liften. 

Meerdaags wandelen?

Al het bovenstaande is ook van toepassing als je meer dan één dag aaneen wil wandelen. Voor tips over overnachten zie de blog 5x overnachten tijdens een meerdaagse wandeling.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?