Donateur in de spotlight: Martin Haanstra

Donateur in de spotlight: Martin Haanstra

15 februari 2024 - Ernst Koningsveld

Soms zijn ze herkenbaar aan de wit-rode wandelpin op hun rugzak of jas. Het zijn er ruim 11.000: donateurs/ambassadeurs van Wandelnet. Wie zijn het, wat doen ze en wat zijn hun wandelmotieven? Je kunt het lezen in deze rubriek; Donateur in de spotlight. In dit artikel lees je over Martin Haanstra uit Joure, hij is al jaren trouwe donateur van Wandelnet.

Allingawier aan het Zuiderzeepad © Ernst Koningsveld.jpg

Allingawier aan het Zuiderzeepad en het Elfstedenpad © Ernst Koningsveld

Kun je je kort voorstellen?

Ik ben dus Martin. Mijn vrouw en ik werken beiden in het onderwijs. Bij NHL Stenden Hogeschool zit ik in examen-commissies en in de Medezeggenschapsraad. Mijn vrouw Hinke werkt in het Voortgezet onderwijs. We zijn begin zestig, en zeker sinds de kinderen groter zijn, wandelen we graag.

Wat heb je met wandelen? 

Een jaar of vijftien geleden is het wandelen echt op mijn pad gekomen. Dat begon met het Friese Woudenpad, en aansluitend het Zuiderzeepad. Inmiddels hebben we meerdere Lange-Afstand-Wandelpaden gelopen, zoals het Marskramerpad, het Groot Frieslandpad en het Elfstedenpad. In het begin liep ik meestal alleen, nu vooral samen met mijn vrouw. Als begin zestiger hebben we de luxe van een seniorendag per week, wat de mogelijkheid biedt om af en toe een twee- of driedaagse tocht te maken. Omdat we in het noorden van het land wonen, is dat praktisch gezien ook wel zo handig. Inmiddels hebben we ook al eens een meerdaagse buitenlandse wandelreis in Bretagne gemaakt met SNP.

Martin wandelt in Zuid-Limburg © Martin Haanstra

Martin wandelt in Zuid-Limburg © Martin Haanstra

Hoe ben je bij ons terecht gekomen?

Ik heb Wandelnet leren kennen van de wandelgidsen. In het verlengde daarvan kom je via de website ook op allerlei nuttige informatie. Dat helpt enorm als je tochten wil voorbereiden.

Waarom steun je Wandelnet?

De sympathie voor Wandelnet was er altijd al, omdat het een organisatie is die het wandelen zo goed ondersteunt door de gidsen, de markeringen, de nieuwsbrief en de website. Toen er in 2021 een oproep was om vaste donateur te worden ben ik daar meteen op ingegaan. Dat leverde ook nog een wandelgids op, maar dat presentje was natuurlijk bijzaak. “Een club die zulk nuttig werk doet, willen we graag steunen.”

Heb je nog een wandeltip?

Wat wij erg mooi vonden was Zuid-Limburg, bijvoorbeeld het Krijtlandpad. Maar wat we ook erg leuk vinden is om nog eens terug te gaan naar een gebied waar we een etappe hebben gelopen, en dan verkennen wat je er nog meer kan vinden. Dan kom je vaak voor leuke verrassingen te staan.

Ik zou nog wel eens terug willen gaan naar Zuid-Limburg om de Dutch Mountain Trail te lopen. Die route verbindt de Seven Summits (toppen) in Zuid-Limburg.

Ook donateur?

Ben jij geïnspireerd geraakt door het verhaal van Martin en heb jij ook hart voor wandelen?

Word donateur

Ben jij donateur van Wandelnet en mogen we jou benaderen voor een interview? Stuur dan een e-mail naar Ernst Koningsveld, webredactie Wandelnet.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?