Vijf mooiste plekken op het Friese Woudenpad

Vijf mooiste plekken op het Friese Woudenpad

29 april 2024 - Lea van Someren

Wat mooi, of zelfs het mooiste is, is zeer persoonlijk. Toch meent padcoördinator Willem van Schoonhoven van het Friese Woudenpad dat zijn top 5 door iedereen zal worden gewaardeerd. Hiermee wil hij niet gezegd hebben dat de overige etappes niet mooi zijn. Integendeel. De hele route, van het Lauwersmeer tot Steenwijk, is prachtig en afwisselend. Er zijn weidse uitzichten, er is bos, er is water en er is hei. Allemaal mooi.

De inmiddels behoorlijk bekende Belgische wandelheren, Arnout, Ruben en Philippe stappen nog één keer door ons land naar België, ‘dwars door de lage landen’. Ze wandelen in Nederland op het Diagonaalpad, dat bestaat uit drie van onze Lange-Afstand-Wandelpaden: het Friese Woudenpad, Pionierspad en Floris V-pad. In hun afleveringen krijgen we al een aardige impressie van het landschap, de natuur en de cultuur. Treed in Arnouts voetsporen en kies voor een van de mooiste etappes van het Friese Woudenpad.

1. Imposante Cleveringsluizen

Mocht je de eerste aflevering al hebben gezien dan krijg je al een goede indruk van de imposante Cleveringsluizen. Maar ga vooral òp de dijk lopen en niet onderaan de voet van de dijk. Waarom? ‘Juist daar kan je genieten van het licht, de lucht en de ruimte. En kan je aan de ene kant uitkijken over de fraaie Waddenzee en de Waddeneilanden zien liggen. Aan de andere kant het weidse vlakke land. Op deze wandeling kom je langs twee vogelgebieden: de Bantspolder en even verderop Ezumakeeg, een vogelgebied met wereldfaam.

Bekijk etappe 1

Cleveringsluizen Lauwersmeer
Cleveringsluizen en Lauwersmeer © Willem van Schoonhoven


2. Adellijke landgoederen

In etappe zeven wandel je door een echt Fries Landschap door adellijke landgoederen, over heide en langs vennen. Bovendien is nieuw in deze route het Natura 2000-gebied Weinterper Schar, dat is opgenomen als CO2-compensatie voor de aanleg van de N381. In dit gebied kreeg de natuur de vrije hand, wat heeft geresulteerd in een prachtig gebied met veen en zandplaten.

Bekijk etappe 7

Wandelpad Beetsterzwaag

Beetsterzwaag © Willem van Schoonhoven


3. Koloniën van Weldadigheid (UNESO Werelderfgoed)

Dit traject kenmerkt zich door het in cultuur gebracht land uit het begin van de 19de eeuw. Boschoord, evenals alle dorpen in deze omgeving eindigend op ‘oord’, behoorden tot de Maatschappij van Weldadigheid. Hier konden ontspoorde of kansarme stedelingen heropgevoed worden en een poging doen hun leven weer op orde te krijgen. Ook het kerkje in Wilhelminaoord is met dat doel gebouwd. Met etappe tien kom je langs Wilhelminaoord en Boschoord.

Bekijk etappe 10

Koloniekerk wilhelminaoord

Koloniekerkje Wilhelminaoord © Willem van Schoonhoven

4. Grootste overgebleven heideveld van Friesland

Wanneer je variant B kiest vanaf Ureterp in plaats van etappe 7 dan wandel je door het grootste overgebleven heideveld van Friesland. Je passeert vennetjes en eikenwallen tot je de kanalen ziet die aangelegd zijn om het hoogveen te ontwateren. Samen met etappe 7 en een deel van etappe 8 maak je hier in een handomdraai een fraaie tweedaagse rondwandeling van.

Naar variant B

Duurswouder heide 1
Duurswolderheide © Willem van Schoonhoven

5. Monumentale watermolen De Gooijer

Deze etappe loopt door de vallei van het beekje De Lende (ook wel De Linde). Je loopt door een veenbos met een vlonderpad en je komt langs de monumentale achthoekige watermolen De Gooijer. Een gebied voor moeras- en weidevogels.

Bekijk variant C2

etappe c2
Watermolen De Gooijer © Ad Snelderwaard

Bekijk Friese WoudenpadBekijk Diagonaalpad

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?