Onbekend, maar niet onbemind: NS-wandeling Uiterwaarden van Cortenoever

Onbekend, maar niet onbemind: NS-wandeling Uiterwaarden van Cortenoever

15 juli 2025 - Ernst Koningsveld

Al jaren publiceert Wandelnet de top 5 van de meest populaire NS-wandelingen. Vaak zijn dat routes die in het midden van het land liggen en daardoor goed bereikbaar zijn. Maar hoe liggen de minder bekende NS-routes er eigenlijk bij? Onze redactie ging op onderzoek uit. Lees het verslag van Ernst over de NS-wandeling Uiterwaarden van Cortenoever.

Uiterwaarden van Cortenoever 2 © Ernst Koningsveld.jpg

Uiterwaarden van Cortenoever © Ernst Koningsveld

Uiterwaarden van Cortenoever

Tja, met deze naam weet waarschijnlijk niemand waar de wandeling is; dat helpt niet om hoog te scoren. Maar hij ligt niet in een uithoek van Nederland: de route voert van Brummen naar Zutphen. Beide plaatsen zijn goed bereikbaar met de trein. De lengte kan ook het probleem niet zijn: 14 km, uit te breiden tot 17,5 km, voor velen een geschikte afstand. Op pad dus om zelf te ervaren wat deze wandeling te bieden heeft.

Brummen

Brummen blijkt een aardige plaats, waar naast gewone huizen ook heel wat luxere te zien zijn. Zeker toen de plaats in 1865 een station kreeg, vonden vele mensen met een goed pensioen er een fijne woonplaats. Op de NS-wandeling ben je al snel in de uiterwaarden van de IJssel. Mooi land, waar in de afgelopen jaren volop ‘ruimte voor de rivier’ is gecreëerd. Aanhangers van onverhard wandelen moeten wel wat geduld hebben: de eerste helft van de wandeling gaat vooral over een fietspad dat breed genoeg is om elkaar zonder problemen te passeren. De IJssel blijft langere tijd op afstand. Na een kilometer of vier kan je via de ‘Weg naar het Ganzen Ei’ een extra lus invoegen: het rondje ‘Kronkelwaard’. Dat is alleen buiten het broedseizoen open, maar dan ook absoluut de extra 4½ km waard.

Bankjes langs NS-wandeling Uiterwaarden van Cortenoever © Ernst Koningsveld

Rustpunt

Kort na de afslag met die leuke naam, tref je een fijn Rustpunt bij een boerderijcamping. Je komt langs Landhuis Reuverswaard dat al sinds de Tweede Wereldoorlog leegstaat. Het lijkt er nu op dat er herstel gaat plaatsvinden.

Je ziet al van verre de Cortenoeversebrug, een lange verkeersbrug over de uiterwaarden en de IJssel ten zuiden van Zutphen. En ja, je moet ergens de IJssel over. Dat betekent dus anderhalve kilometer langs het verkeer lopen. Maar het uitzicht vanaf de brug is schitterend, zowel naar Zutphen in het noorden, als naar het zuiden over Cortenoever.

Uitzicht vanaf de Cortenoeverseburg © Ernst Koningsveld

Zutphen

Na de brug volgt een graspad vlak langs de rivier. Het is altijd leuk om de scheepvaart te volgen. Als je eenmaal Zutphen inloopt, sta je al gauw naast de Sint Walburgiskerk, waar geregeld tentoonstellingen zijn. In die buurt tref je ook de Musea Zutphen, allerlei soorten horeca en een scala aan kleine winkels. Naar het station is het dan nog een klein stukje wandelen.

Zutphen, Sint Walburgiskerk © Ernst Koningsveld

Was het een mooie wandeling?

Over smaak valt niet te twisten, dat is een terecht gezegde. Vooropgesteld: ik heb geen hekel aan verharde paden. Ik vond de ruimte en vergezichten in de uiterwaarden prachtig. En wat ik erg leuk vond: al van heel ver zie je Zutphen met de Sint Walburgiskerk; en die blijf je zien tot je er opeens naast staat. Het centrum van Zutphen voelt als een warm thuiskomen na de wandeling. Ik trof het met schitterende wolkenluchten en droog weer. Beide stations zijn goed bereikbaar, en je kan niet zeggen dat die aan de rand van het land liggen. Eén tip: loop van Brummen naar Zutphen, dan heb je het mooiste deel op het laatst, en de zon en meestal de wind in de rug.

Bekijk NS-wandeling Uiterwaarden van Cortenoever

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?