Lopen loont & Voetlicht

Lopen loont & Voetlicht

Een op de vijf verplaatsingen in Nederland wordt volledig te voet afgelegd.

Over Lopen loont & Voetlicht

Een op de vijf verplaatsingen in Nederland wordt volledig te voet afgelegd. Lopen heeft veel potentie voor de aanpak van verschillende beleidsvragen van overheden. Niet alleen de sector verkeer en vervoer is gebaat bij meer verplaatsingen te voet. Investeren in gunstige omstandigheden voor voetgangers biedt antwoord op vragen rond lokale economie, toerisme, duurzaamheid, klimaat, volksgezondheid en sociale cohesie loont. Wandelnet brengt deze voordelen van meer ruimte voor lopen onder de aandacht, door inbreng te leveren bij omgevings- en mobiliteitsvisies van gemeenten.

Vraag om advies

Charter for Walking

Het internationale Charter for Walking is een verklaring waarin overheden en organisaties beloven zich hard te maken voor de belangen wandelaars. In Nederland hebben Eindhoven en Tilburg het Charter for Walking ondertekend. Daarna volgden meer gemeenten. De gemeenten verklaren hiermee dat zij zich willen inzetten voor goed voetgangersbeleid. Welke gemeente volgt?

Bekijk de website

Loopvriendelijke omgeving

Voetgangers blijken overmatig voor te komen in de ongevalsstatistieken. Niet in de officiele statistieken, maar wel in die van de 'Spoed Eisende Hulp' of bij de ambulance diensten. Al met al de hoogste tijd, dat lopen en ook de belangen van voetgangers en wandelaars meer onder de aandacht komt en worden behartigd. Voetlicht zet zich actief in voor een loopvriendelijke omgeving.

Naar de website

Nieuws voor professionals

 1. Wandelaars in de stad

  26 september 2023 om 09:00 Derk van der Laan

  Stemmen trekken met loopvriendelijkheid

 2. Wandeling WTJWD.jpg

  29 augustus 2023 om 09:00 Wandelnet

  Een loopvriendelijk Nederland brengt mensen verder

 3. Hogedijkblokkade vanuit ZW.JPG

  23 augustus 2023 om 10:00 Derk van der Laan

  Onterecht afgesloten paden weer openen

 4. Historisch ommetje in Rijsbergen

  22 augustus 2023 om 09:00 Wandelnet

  Herstel het historisch ommetje in Rijsbergen

Bekijk alle blogs

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?