Maas-Niederrheinpad (SP 10) | Wandelen langs- en over de Duitse grens

Maas-Niederrheinpad

Een grensoverschrijdende wandelroute (SP 10) van 342 kilometer.

Wandel het Maas-Niederrheinpad

Het Maas-Niederrheinpad is een Streekpad door Noord- en Midden-Limburg en gaat de grens over naar Duitsland. Deze 342 kilometer lange wandelroute voert je als wandelaar langs riviertjes, meertjes, broekbossen, watermolens, burchten, onbekende stadjes, indrukwekkende hoeven en kloosters. Wandel onder andere door het Nationaal Park Meinweg en door de beekdalen van NiersRoer, Nette en Schwalm, elk mooi op hun eigen manier. Op de grens van Limburg en Nordrhein Westfalen ligt een streek die rust en ruimte ademt met de landsgrenzen in zicht.

Bekijk Streekpad

Dagwandelingen

Het Maas-Niederrheinpad (SP 10) is de opvolger van het Maas-Swalm-Nettepad, aangevuld met het Maasduinen-Nierspad. Op dit Streekpad wandel je rond de Nederlands-Duitse grens in Noord- en Midden-Limburg. Het Streekpad is 342 kilometer lang, opgeknipt in 21 schitterende dagwandelingen. Deze wandelroute is in beide richtingen geel-rood gemarkeerd.

Kies een dagwandeling

Populaire etappes

etappe 01.jpg

Maas-Niederrheinpad | Etappe 01

Afstand & plaats
22.1 Venlo - Arcen
Extra info
De stadsparken Julianapark en het Wilhelminapark in Venlo zijn een mooie onderbreking in deze handelsstad en logistieke hotspot van Nederland. Eindpunt Arcen is prachtig gelegen tussen de Maas en de grens met Duitsland. Misschien word je bedwelmd door de geur van 20.000 rozen bij de kasteeltuinen.
etappe 08.jpg

Maas-Niederrheinpad | Etappe 08

Afstand & plaats
21 Goch - Kevelaer
Extra info
In de etappe tussen de bedevaartplaatsen Gogh en Kevelaer wandel je met de Niers als leidraad aan je rechterhand door een authentiek beekdal. Kevelaer is de grootste bedevaartplaats van Noordwest-Europa waar het stadsbeeld wordt bepaald door maar liefst 200 monumentale panden.

Wandelgids Maas-Niederrheinpad

Een grensoverschrijdende Streekpad met als resultaat: een bijzondere wandelroute waarbij riviertjes in het Nederlandse en Duitse grensgebied leidend zijn. Als wandelaar doorkruis je het Nationaal Park de Maasduinen in Noord-Limburg en het Duits-Nederlandse Grenspark Maas-Swalm-Nette.

Bekijk in webwinkel

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Extra #rondjelopen!

In samenwerking met Nivon Natuurhuizen zijn er zeven extra dagwandelingen ontwikkeld die gebruik maken van het Maas-Niederrheinpad. Drie daarvan zijn aansluitende ‘pontjes-routes’. De wandelrondjes beginnen altijd bij een parkeerplaats en zijn perfect bereikbaar met het openbaar vervoer!

Meer informatie

Routewijzigingen

Een wandelgids gekocht? Na het ontwikkelen van een wandelroute kan er altijd iets wijzigen. De bewegwijzering van het pad is leidend, deze wordt namelijk als eerste aangepast bij een routewijziging. De wijzigingen ten opzichte van de gids van het Maas-Niederrheinpad vind je hier. Een melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl

Bekijk routewijzigingen

Wandelinspiratie en nieuws over het Maas-Niederrheinpad:

 1. Nederlands_Kustpad_deel_2_1.jpg

  12 april 2024 om 14:51 Marleen Lekkerkerk

  Rondje Nederland: wandelen langs de grenzen

 2. Maas_Niederrheinpad_etappe_17.jpg

  22 februari 2024 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  Wandelen in Midden-Limburg

 3. IJzertijdboerderij Orvelte.JPG

  12 juli 2023 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  5x wandelen tijdens je vakantie in Nederland

 4. bloeiende heide.jpg

  6 september 2021 om 12:15 Lea van Someren

  Als paddenstoelen uit de grond.....

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?

Het Maas- en Niederrheinpad is mede mogelijk gemaakt door:

nivon