Marskramerpad (LAW 3) | In de voetsporen van de marskramers

Marskramerpad

De marskramers zijn verdwenen, maar je kunt wel in hun voetsporen treden (LAW 3).

Wandel over het Marskramerpad

Het Marskramerpad is een Lange-Afstand-Wandelpad van Bad Bentheim tot aan Den Haag, of andersom natuurlijk. Ooit was het de handelsroute van de marskramers die langs oude handelssteden als Oldenzaal, Deventer en Amersfoort trokken om hun snuisterijen en wonderzalfjes aan te bieden. De marskramers zijn verdwenen, maar je kunt op het 372 kilometer lange Marskramerpad nog steeds in hun voetsporen treden. De wandelroute loopt via Amersfoort naar het Groene Hart en Leiden. Langs de prachtige landgoederen tussen Wassenaar en Den Haag wandel je tot aan het strand door van de eindeloze Noordzee.

Bekijk Lange-Afstand-Wandelpad

Dagwandeling

Het Marskramerpad (LAW 3) is een Lange-Afstand-Wandelpad vanaf de Duitse grensplaats Bad Bentheim tot aan Den Haag. Deze route is maar liefst 372 kilometer lang, opgeknipt in 20 schitterende dagetappes. De route is in beide richtingen bewegwijzerd met wit-rode markeringen en sluit aan op de Europese Wandelroute E11.

Kies een dagetappe

Populaire etappes

1660825363501.jfif

Marskramerpad | Etappe 13

Afstand & plaats
23.4 KM Terschuur - Amersfoort
Extra info
Je wandelt hier door de Gelderse Vallei, een landschap met een mozaïek van weilanden, beken, landgoederen, met bomen omzoomde akkers en omvangrijke hoeven. Na Achterveld loop je langs de Barneveldse Beek en kasteel Stoutenburg naar Amersfoort met de Lieve Vrouwetoren en de Monnikendampoort.
etappe 20.jpg

Marskramerpad | Etappe 20

Afstand & plaats
19.8 KM Wassenaar - Scheveningen
Extra info
De laatste stad die het Marskramerpad aandoet, is de hofstad Den Haag. Het is dé stad van politieke besluitvorming die door de eeuwen heen is volgebouwd met vorstelijke paleizen, chique residenties en deftige ambassades. Door de Scheveningse Bosjes eindig je in Scheveningen aan de Noordzee.

Wandelgids Marskramerpad

Er is een nieuwe wandelgids van het Marskramerpad. Deze wandelroute met een lengte van 372 km voert van oost naar west. Een wandeling met een dwarsdoorsnede van de Nederlandse landschappen zoals Twente en Salland, de Veluwe en de Gelderse Vallei. Het wandelpad doet de oude handelssteden Oldenzaal, Deventer en Amersfoort aan en loopt daarna dwars door het Groene Hart.

Bekijk in webwinkel

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Routewijzigingen

Op de website van Wandelnet staan de meest actuele routelijnen. Deze kunnen afwijken van de wandelroutelijn in de wandelgids omdat er in de loop van de tijd door diverse omstandigheden routewijzigingen optreden. De routewijzigingen ten opzichte van de wandelgids van het Marskramerpad vind je hier. Zelf een melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl

Bekijk routewijzigingen

Nieuws en blogs over het Marskramerpad

 1. Top 5 best verkochte wandelgidsen 2022.png

  18 mei 2023 om 09:00 Wandelnet

  De vijf bestverkochte wandelgidsen van Wandelnet

 2. Roeland Vonk tussen Amersfoort en Den Dolder (breed) © Ernst Koningsveld.jpg

  11 april 2023 om 09:00 Ernst Koningsveld

  Positieve stappen na meervoudig verlies

 3. joost van os klein

  10 augustus 2022 om 09:00 Wandelnet

  E9 en E11 verbinden Nederland met Baltische Staten

 4. MKRet11h foto HvdV20071114 02 Marskramerpad Twickelervaart bij Enter.JPG

  23 juni 2022 om 14:00 Wandelnet

  Wandelarrangement: treed in de voetsporen van de marskramers

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?