Gelderland investeert in routenetwerken

Gelderland investeert in routenetwerken

15 september 2021 - Wandelnet

Wandelen en fietsen in Gelderland wordt in de toekomst nog leuker en gemakkelijker met de invoering van eenduidige systeem voor (nieuwe) recreatieve routenetwerken. De Provincie Gelderland, Stichting Achterhoek Toerisme, Veluwe Alliantie, Regio Rivierenland en Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen bekrachtigden dit op 10 september met een handtekening én uitvoeringsplannen. 

routenetwerken gelderland

Routes speerpunt beleid  

De provincie Gelderland wil samen met de regio’s grote stappen zetten richting eenduidige en gebruiksvriendelijke routenetwerken. Gedeputeerde toerisme Peter van ’t Hoog:"Routes zijn essentieel voor het beleven van Gelderland en zijn speerpunt van het Gelders toeristisch beleid. Als ervaren recreatief fietser ben ik een echte grootgebruiker van Gelderse routes. Gelderland krijgt straks een nog beter recreatief aanbod. Wat we hebben, kunnen we slimmer en prettiger gebruiken."

Versterken routenetwerk  

De samenwerkende partijen hebben afspraken gemaakt over de kwaliteit van de routenetwerken: een gelijke bewegwijzering, het onderling verbinden over regio- en provinciegrenzen heen, extra aandacht voor de bekendheid en beleving, zowel online als op locatie, en speciale routes voor kinderen en mensen met een beperking.  

De Gelderse gemeenten en routebureaus hebben hun huidige en gewenste situatie letterlijk in kaart gebracht en op basis daarvan concrete plannen gemaakt voor het uitbreiden en kwalitatief versterken van de routenetwerken. Iedere regio doet dat in haar eigen tempo. Jan ten Have, manager routebureau Achterhoek Toerisme: "We zijn erg blij met de middelen die de provincie Gelderland beschikbaar stelt, zodat we in de volle breedte een kwaliteitsslag kunnen maken in onze recreatieve routes en het routenetwerk."   

Wandelnet blij met samenwerking  

Ook Lange-Afstand-Wandelpaden en Streekpaden zijn een onderdeel van het route-aanbod in Gelderland. Ankie van Dijk, directeur Wandelnet: "We zijn erg blij dat de provincie Gelderland heeft besloten om ook meerjarig financieel bij te dragen aan het in stand houden en verbeteren van de Lange-Afstand-Wandelpaden en de Streekpaden in Gelderland. Zo werken we bijvoorbeeld op dit moment samen met het Routebureau aan een vernieuwing van het Scholtenpad, een ruim 80 km lang Streekpad rond Winterswijk." 

Scholtenpad_etappe_3

Zelf een route bedenken met behulp van wandelknooppunten? Kijk op onze routeplanner

Lees meer over