Wandelen in Gelderland

Gelderland is een favoriete wandelprovincie. Door de centrale ligging en bekende gebieden zoals Nationaal park de Hoge Veluwe, Achterhoek en de Betuwe is dat natuurlijk ook niet zo gek. Ontdek de variatie in het landschap, van bloesems en fruit tot aan rivieren en uiterwaarden.

Toon routes in Gelderland

Rondwandelingen over LAW's en Streekpaden in Gelderland

We inspireerden eerder veel wandelaars tot een #rondjelopen, gewoon vanuit huis of hun directe omgeving. Veel mensen deelden hun ervaringen met ons; de mooie plekjes die ze ontdekten en de energie die ze er van kregen. Maar de behoefte aan grotere rondwandelingen bleek groot. Als vervolg presenteren we je daarom nu de ‘Wandelnet rondwandelingen'; stevige, rondgaande wandelingen over een LAW, een Streekpad of een combinatie daarvan. Heerlijk voor iedereen die wat meer kilometers wil maken en het wit-rood en geel-rood niet kan missen. Wil je zelf een route maken voor een rondwandeling? Gebruik dan onze routeplanner waarin ook alle wandelnetwerken in Nederland zijn opgenomen. 

IJssel_Hanzestedenpad_Hoofdige_Boer.jpg

Dagwandeling de Hoofdige Boer over Hanzestedenpad

Lengte 21,3 km - Vanaf de oude Hanzestad Zutphen via een afwisselend landschap van landgoederen naar het knusse dorpje Almen.

Naar de rondwandeling Naar de rondwandeling
Slot_Loevestein_Waterliniepad.jpg

Waterliniepad - Rondje Woudrichem over Waterliniepad

Lengte 11 km - Over de Nieuwe Hollandse Waterlinie van Woudrichem naar slot Loevestein bekend van de ontsnapping van Hugo de Groot.

Naar de rondwandeling Naar de rondwandeling
Verscholen_Dorp_Westerborkpad.jpg

Dagwandeling Verscholen Dorp over Westerborkpad

Lengte 20,4 km - Op deze dagwandeling loop je naar het Verscholen Dorp midden tussen de uitgestrekte bossen bij Vierhouten.

Naar de rondwandeling Naar de rondwandeling

LAW's en Streekpaden in Gelderland

 • Trekvogelpad

 • Zuiderzeepad

 • Maarten van Rossumpad

 • Grote Rivierenpad

 • Romeinse Limespad

 • Marskramerpad

 • Pieterpad

 • Noaberpad

 • Graafschapspad

 • Hanzestedenpad

 • Scholtenpad

 • Veluwe Zwerfpad

 • Streekpad Nijmegen

 • Betuwepad

Nieuws- en blogberichten Gelderland

 1. Bloesem in de Betuwe.jpg

  24 maart 2023 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  5x wandelen in de lente

 2. Ven Heidestein bew SdV © Sietske de Vet.jpg

  21 maart 2023 om 09:00 Ernst Koningsveld

  Top 5 populairste NS-wandelingen 2022

 3. Boom met theatraal gezicht in de Leidse Hout © Ernst Koningsveld.jpg

  20 februari 2023 om 09:00 Ernst Koningsveld

  5x opvallende boom gespot

 4. DSC_0949-min.jpg

  27 januari 2023 om 09:00 Ernst Koningsveld

  Wandelnet op de Fiets- en Wandelbeurs 2023

Bekijk alle blogs

NOG MEER WANDELEN IN GELDERLAND

Klompenpaden

Over de klompenpaden vindt u de mooiste wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Geniet tijdens uw wandeling van de rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur. Klompenpaden gaan zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenland en historische tracés. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Klompenpaden
Klompenpaden.jpg

Verder over de Romeinse Limes

Het langeafstandswandelpad het Romeinse Limespad is vanaf Beek bij Nijmegen ook in Duitsland te vervolgen. De route gaat richting Kleve en vervolgens naar Xanten. In Xanten kom je door het grootste archeologisch openluchtmuseum van Duitsland, daar waar de stad aan het eind van de 3de eeuw door de Franken werd verwoest. Het geeft inzicht in de Romeinse geschiedenis en is tevens een belangrijk onderzoeksterrein.

Romeinse Limespad in Duitsland
Kranenburg.jpg

Apeldoorn Te Voet

De wandelroutes van 'Apeldoorn te Voet' laten u kennis maken met de bruisende binnenstad en de uitgestrekte natuurgebieden daaromheen. De routes verbinden de stations van Apeldoorn met haar buitengebied: een combinatie van natuur en cultuur. Samen vormen de wandelroutes een goed bewegwijzerd netwerk met een totale lengte van rond de 100 kilometer. De routes zijn 4 tot 20 kilometer lang.

Apeldoorn Te Voet
Gebouwencomplex_Belastingdienst_Apeldoorn.jpg

Wandelen in Rivierenland

Citadelbrug in de Waalsprong bij Nijmegen

Trek je wandelschoenen aan en wandel door bossen, verrassende landschappen of uitgestrekte uiterwaarden. Het rivierenlandschap is op elke plek weer anders, het landschap verandert met hoog en laag water, rivieren krijgen de ruimte en ook wandelaars krijgen de ruimte.

Rivierenland

Stadswandeling Arnhem

Station Arnhem

Wandelen in de hoofdstad van de provincie Gelderland Arnhem met de rijke en bewogen geschiedenis die voor een deel terug te vinden is in monumentale gebouwen in de stad. De beroemde John Frostbrug was letterlijk en figuurlijk 'een brug te ver' tijdens de wereldberoemde Slag om Arnhem.

Stadswandeling Arnhem

Kees Zwaan, belangenbehartiger provincie Gelderland

Vlak voor zijn pensioen in 2014 hoorde Kees dat zijn collega werd gevraagd om belangenbehartiger voor Gelderland te worden. Zijn collega voelde er niets voor maar Kees zag deze klus wel zitten. Kees houdt zich vooral bezig met het beveiligen van de nog resterende niet-beveiligde overgangen. Maar ook de Veluwe heeft zijn aandacht, omdat de recreatieve druk op dit kwetsbare Natura2000 gebied groot is.

Lees meer
Kees_Zwaan_belangenbehartiger _Gelderland_2.jpg