Een NS-wandeling is een wandelroute van station naar station. Je kunt kiezen voor verschillende afstanden, wandelingen door het bos, de stad, langs het strand of door de duinen. OV-stappers zijn wandelingen die ook goed met het Openbaar Vervoer bereikbaar zijn, maar niet langer onderdeel zijn van het aanbod NS-wandelingen.

NS-wandelingen

In samenwerking met de NS biedt Wandelnet verspreid over het land 44 dagwandelingen aan. Van elke route kun je een routebeschrijving, kaartje en gps-track downloaden op deze site of op die van de NS. De routes zijn van begin tot eind gemarkeerd. Een NS-wandeling loopt van station naar station, of start en eindigt bij hetzelfde station. Een enkele route begint of eindigt bij een bushalte. De lengte varieert van 7 tot 22 km; veelal zijn de routes in te korten door halverwege een bus of trein te pakken. NS-wandelingen volgen een deel van een Lange-Afstand-Wandelpad (LAW), Streekpad of wandelnetwerk. Ze zijn heel geschikt als je eens wilt kennismaken met een LAW.

Naar NS-wandelingen

OV-stappers

Elk jaar vervallen er 4 NS-wandelingen om plaats te maken voor nieuw aanbod. De routes die niet meer in het officiële NS-pakket zijn opgenomen, krijgen bij Wandelnet een nieuw leven als OV-stapper. Het gaat om 55 dagwandelingen en 15 tweedaagse tochten.

OV-stappers worden niet zo vaak bijgewerkt als NS-wandelingen. Soms kan de markering verouderd of zelfs verdwenen zijn. Samen met beschrijving, kaartje en/of track zijn ze voor de iets avontuurlijkere wandelaar echter goed te volgen.
Liever niet voor verrassingen komen te staan? Kies dan voor een NS-wandeling. 

Naar OV-stappers

Nieuwste OV-Wandeling Zoutelande

Bløf wist het al: aan de Zeeuwse kust is het goed toeven. ‘Ik ben blij dat je hier bent’, zo luidt hun songtekst ‘Zoutelande’. Struin over het strand en beklim steile duinen terwijl je uitkijkt op de Westerschelde waar vrachtschepen af en aan varen. Kom je ook naar Walcheren?

Naar de wandeling
ns-route zoutelande.jpg

Veelgestelde vragen OV-wandelingen

 • Welke markering moet ik volgen?
 • Worden de NS-wandelingen gecontroleerd?
 • Hoeveel NS-wandelingen zijn er?

Antwoorden op deze en andere vragen staan hier:

Meer veelgestelde vragen
Wezepsche_Hei.JPG

Wie maakt de NS-wandelingen?

"Het geheim van NS-wandelingen: de wandelingen zijn kant-en-klaar, het begin- en eindpunt zijn altijd goed bereikbaar en je krijgt tips voor leuke horeca en bezienswaardigheden onderweg."

Sietske de Vet is de coördinator NS-wandelingen bij Wandelnet.

Lees het interview
Sietske_de_Vet_Wandelnet.JPG

Nieuws- en blogberichten Nieuwste OV-Wandelingen

 1. NS-wandeling zoutelanden.jpg

  18 februari 2022 om 10:00 Wandelnet

  Top 5 beste NS-wandelingen 2021

 2. wandelschoenen in modder.jpeg

  28 januari 2022 om 12:16 Lea van Someren

  NS-wandeling Park Lingezegen

 3. elektrische veerpont

  29 november 2021 om 10:00 Wandelnet

  Goed vaarseizoen voor pontjes Rivierenland

 4. duinen 2.JPG

  12 oktober 2021 om 08:23 Lea van Someren

  Het onverharde pad, zandduinen

Bekijk alle blogs