50-jarig jubileum van de Europese lange-afstandswandelroutes

50-jarig jubileum van de Europese lange-afstandswandelroutes

2 april 2022 - Britta Schmidt

Precies vijftig jaar geleden introduceerde de European Ramblers Association(ERA) de eerste E-paden; lange wandelroutes dwars door Europa. Liefhebbers van deze Europese wandelroutes verzamelen zich in september in het Roemeense Sibiu op de Eurorando, het vierjaarlijkse internationale wandelevenement van de ERA. Daar komen zij samen om te wandelen en ervaringen uit te wisselen.

Eurorando 2016 skane.jpg

Twaalf E-paden

Op 2 juli 1972 nam de ERA in Konstanz de eerste twee E-paden in gebruik. Ter plekke herinnert een plaquette aan de gebeurtenis. Inmiddels erkent de ERA twaalf E-paden; wandelroutes met een vaak indrukwekkende lengte waarmee je van de Noordkaap naar Griekenland en van de Atlantische Oceaan naar de Karpaten en de Zwarte Zee kunt wandelen. Een e-pad kruist minimaal drie landsgrenzen. Wandelaars die een of meerdere E-paden lopen, kunnen een door de ERA uitgegeven certificaat ontvangen. Wandelnet is als enige Nederlandse wandelorganisatie lid van de ERA. 

E-paden in Nederland

De Europese E-paden van de ERA maken gebruik van bestaande nationale en regionale wandelroutes. Ze worden als het ware aan elkaar geknoopt. Je herkent E-paden aan hun tweeledige markering: naast de ‘eigen’ markering hebben ze ook een markering met de afbeelding van de Europese vlag met daarin het nummer van de E-route. Ook Nederland kent zo E-paden. Wandel je over het Nederlands Kustpad dan wandel je ook over de E-9 die je helemaal naar Portugal brengt. Op het Grote Rivierenpad loop je ook een stuk van de E-8, die de grens overgaat richting Wenen. Het Marskramerpad is onderdeel van de E-11 richting Berlijn. 

Wandelevenement Eurorando

Liefhebbers van de Europese wandelwegen ontmoeten elkaar om de vier jaar op de Eurorando, een internationaal wandelevenement van de ERA waarop samen wandelen en ontmoeten centraal staat. Dit jaar wordt het evenement van 11 tot 18 september gehouden in het Roemeense Sibiu. De ERA organiseert daarnaast op 8 april een internationaal webinar over het thema "klimaatverandering en het effect op de ERA". Lopen als vorm van langzaam verkeer in steden, is één van de onderwerpen.

e-paden in Europa en Nederland

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?