Lange-Afstand-Wandelaar Luc Mol over zijn fascinatie voor de GR5

Lange-Afstand-Wandelaar Luc Mol over zijn fascinatie voor de GR5

20 mei 2022 - Britta Schmidt

Helemaal naar de Middellandse Zee wandelen? Het kan! De GR5 begint in Hoek van Holland en loopt via Bergen op Zoom richting onze zuiderburen. Dit eerste deel tot Goedereede loop je parallel aan het Nederlands Kustpad. Daarna stap je het Belgische Diest binnen en wandel je via Maastricht en het eindpunt van het Pieterpad verder richting Frankrijk om uiteindelijk bij Nice de zee weer terug te zien. Met zijn nieuwsbrief 'De GR5 te lijf' was Luc Mol jarenlang een bron van inspiratie voor alle wandelaars op de route. Dit voorjaar verscheen de laatste editie. Gelukkig blijft zijn website de nodige hulp bieden. 

onderweg op de GR5

Lange-Afstand-Wandelaar

Luc Mol is een echte Lange-Afstand-Wandelaar. In de gang van zijn huis is het Limburgse Belfeld hangt dan ook een kaart met daarop de routes die hij liep. Het is een indrukwekkend aantal. Uiteraard staat ook de GR 5 ingekleurd. "Ik loop echt elke kilometer, ik ben niet van het overslaan" vertelt hij, "Ook stukken door voorsteden die wat saai zijn, horen er voor mij bij. Sommige wandelaars nemen dan de bus, maar dat doe ik niet". 

De GR5 is een van de bekendste en meest populaire lange-afstand-wandelroutes (LAW's) van Europa. De route is onderdeel van de E2, die in Noord-Ierland begint en bij Hoek van Holland het vaste land van Europa bereikt en daarna verdergaat als GR5. Luc: "Je merkt dat de GR5 de laatste jaren weer meer wandelaars trekt, de coronapandemie en de Belgische tv-serie over de GR 5 hebben daar zeker aan bijgedragen. Maar vergeleken met de routes naar Compostella is het nergens echt druk."  

Nederlands_kustpad_deel_1_etappe_15

GR5 is meerjarenproject

Luc raakte al jong in de ban van de route. "In mijn jeugd was ik lid van scouting en las ik een verslag van een groep scouts die de GR5 liepen. Ik raakte gefascineerd door de route. Het werd, zoals bij veel wandelaars, ook voor mij een meerjarenproject. Mijn vrouw en ik zijn in 1987 samen met een ander echtpaar aan de GR5 begonnen. Dichtbij huis deden we het telkens in weekenden, verder op de route gingen we voor een dag of tien. Net voor 2000 bereikten we Middellandse Zee. Het is gek, maar je voelt dan bijna iets van teleurstelling. Zo van, 'Het is klaar, wat nu?".  

Om andere wandelaars van informatie te voorzien, startte hij twaalf jaar geleden samen met Marijke de Jong de nieuwsbrief 'De GR5 te lijf' en een website met dezelfde naam. Luc: "Het werd steeds moeilijker om de kwaliteit van de nieuwsbrief op peil te houden. Maar de website houden we in de lucht. Je vindt er alles wat je nodig hebt om goed voorbereid de GR5 te lijf te gaan: informatie over de etappes, overnachtingsadressen en tips voor je bepakking. Van Hoek van Holland tot het Meer van Geneve zijn er prima Nederlandstalige wandelgidsen beschikbaar. Koop ze niet allemaal tegelijk, zodat je altijd een recent exemplaar meeneemt." 

Luc Mol op de GR5

Wandelen door het hooggebergte

De etappes over de Cretes de Vosges en door de Alpen horen volgens Luc tot de mooiste stukken van de GR5. Luc: "In de Alpen gaat de GR5 echt door het hooggebergte, soms ligt er nog sneeuw. Dat zijn ook de etappes waar je als wandelaar niet je te lichtzinnig over moet denken, je moet beslist enige ervaring hebben met tochten in de bergen. Zoals altijd vroeg starten, het weer kan op het eind van de dag zomaar omslaan".  

Liever iets rustiger en dichterbij huis kennismaken met de GR5? Bekijk deze etappes van het Nederlands Kustpad:
Hoek van Holland - Vossemeer Vossemeer - Bergen op Zoom

Meer weten? Voor praktische informatie kijk je op 'De GR5 te lijf' Meer over de geschiedenis van de GR5 vind je op Trekkings.be.

Lees meer over