Wandelnetvrijwilligers Henk Pots en Ton Kalkers ontvangen koninklijk lintje

Wandelnetvrijwilligers Henk Pots en Ton Kalkers ontvangen koninklijk lintje

8 mei 2023 - Ernst Koningsveld

Henk Pots en Ton Kalkers, beide vrijwilliger bij Wandelnet, werden eind april benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een welverdiende onderscheiding voor al hun vrijwillige inspanningen voor onder andere Wandelnet!

Henk Pots ontvangt koninklijk lintje

Foto: Henk Pots met zijn vrouw Rensje en burgemeester Lex Roolvink © Gemeente Opsterland

Henk Pots

Henk had niks in de gaten toen zijn vrouw hem vroeg om een net pak aan te trekken en zijn dochter hem voor een uitje kwam ophalen. "Maar onze andere dochter kwam eerder en toen begon ik toch wel wat te vermoeden," vertelt Henk. Hij ontving zijn koninklijke onderscheiding in het in 1500 gebouwde Sint Hippolytuskerkje aan het Friese Woudenpad in Olterterp. Het lintje werd uitgereikt door burgemeester Lex Roolvink van Opsterland.

Henk ontving zijn koninklijke erkenning voor een scala aan vrijwilligersactiviteiten. Sportief zijn en bewegen is de rode draad in de meeste daarvan. Zo'n 35 jaar is Henk betrokken bij het beschrijven van routes, het nalezen van teksten voor gidsen en het markeren van routes. Dat laatste onder andere op het Duitse Waddeneiland Borkum. Daarnaast was hij een tijd padcoördinator van het Zevenwoudenpad (nu bekend als het Friese Woudenpad) en was hij betrokken bij alle NS-wandeingen.

Alle wandelpaden waarvan Henk de teksten naloopt, loopt hij ook zelf; voor alle zekerheid. Een voorbeeld: om etappe  Sluis - Hoek van Holland van het Nederlands Kustpad te checken, zetten hij en zijn vrouw de caravan halverwege de route. De ene dag ging Henk een stuk van de route nalopen, de andere dag fietse hij een stuk samen met zijn vrouw.

Inmiddels is Henk 80 jaar en doet hij het iets rustiger aan, maar actief blijft hij zeker!

 

Ton Kalkers gedecoreerd met koninklijk lintje

Foto: Ton Kalkers met burgemeester Hanne van Aart © Bart Simons

Ton Kalkers

Ton was voor een vergadering in het paviljoen van de Jeu de Boules-club. "Als bestuurslid en medeoprichter is dat een normale activiteit," vertelt Ton. Tot het moment dat er onverwachts mensen binnenkwamen, onder andere burgemeester Hanne van Aart van Loon op Zand.

Ton ontving zijn koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange vrijwillige activiteiten bij verschillende verenigingen en stichtingen. Behalve zijn ruim vijfendertigjarige inzet voor de jeu de boules-club is Ton ook al jaren redacteur voor het dorpsblad van Loon op Zand ‘Rond de Toren’, naast nog andere vrijwilligerstaken.

Voor Wandelnet is hij, samen met zijn vrouw Ine, markeerder van een deel van het Hertogenpad (etappe 3: De Efteling – Nieuwkuijk). Toen zij in 2015 deze taak op zich namen, was er best wat achterstallig onderhoud aan de markeringen, dus werk aan de winkel. "Sindsdien is het bijhouden niet zo veel werk meer", vindt Ton. "Er zijn af en toe wat wijzigingen, bijvoorbeeld omdat het pad nu ook via de paaltjes van het routenetwerk gevolgd moet kunnen worden. En er komt werk aan omdat de gids vernieuwd wordt en dan wordt er vanalles ter discussie gesteld." Ton en Ine hebben altijd veel gewandeld; ze hebben een flink aantal Lange-Afstand-Wandelpaden en streekpaden kunnen afstrepen.  

Wandelnet waardeert het werk van beide heren - net zoals de inzet van alle andere 1000 Wandelnetvrijwilligers - en feliciteert hen van harte met deze bijzondere onderscheiding!

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?