Oranjesluizen Amsterdam weer open voor wandelaars

Oranjesluizen Amsterdam weer open voor wandelaars

7 juni 2023 - Ernst Koningsveld

De Oranjesluizen zijn sinds maart dit jaar weer te gebruiken als wandelroute over het IJ. De route was ruim drie jaar gesloten. Wat was er precies aan de hand? Daar zijn allerlei verhalen over. Maar belangrijker: wandelaars kunnen weer veilig en zonder omweg naar de overkant!

Oranjesluizen afgesloten.jpg

Oranjesluizen afgesloten voor fietsers en wandelaars © Johanna Kroon via Oost Online

De wandelroute is weer open

Sinds 20 maart 2023 is de route weer open voor wandelaars. En, minstens zo belangrijk, vrijwilligers van Nivon en Wandelnet hebben de bewegwijzering van het Trekvogelpad weer actueel gemaakt. Nu kan iedereen weer probleemloos de weg vinden, van noord naar zuid of omgekeerd, met de bekende wit-rode markeringen.

Nesciobrug van zuid naar noord © Ernst Koningsveld

De Nesciobrug © Ernst Koningsveld

Flinke omweg voor wandelaars en fietsers

Vroeg in 2020 werd de wandelroute afgesloten. Volgens de borden wegens corona. Toen de coronamaatregelen versoepeld werden, bleef de wandelroute afgesloten. De reden? Op 17 juni 2021 meldde Rijkswaterstaat: “In verband met een veiligheidsrisico voor voetgangers en fietsers op de route over de Oranjesluizen bij Schellingwoude sluit Rijkswaterstaat vanaf donderdag 17 juni 2021 16.30 uur, de wandel- en fietsroute over het complex tijdelijk af.” Maar wat het veiligheidsrisico was, is nooit echt duidelijk geworden. Hoe dan ook, de wandelaars, onder andere op het Trekvogelpad (LAW 2), moesten via de onaangename Schellingwouderbrug en daarna de Zeeburgerbrug met druk langsrazend verkeer het Buiten IJ oversteken. In zuidelijke richting wachtte hen daarna gelukkig de fraaie Nesciobrug, een kunststuk in bruggenbouw.

Afgesloten wegens Corona

Fiets/voetpad sluizencompex gesloten i.v.m. corona © Johanna Kroon via Oost Online

Het is onduidelijk wat er precies aan de hand was. Johanna Kroon uit de Amsterdamse Pijp diende een klacht in bij Rijkswaterstaat en schreef er een zeer lezerswaardige blog over op Oost-Online. Ze richtte zich zelfs tot het Koninklijk Huis om erachter te komen waarom deze fijne wandelroute zo lang dicht bleef. Maar een antwoord kwam er niet.

Een les voor andere langdurige barrières

Frank Hart, belangenbehartiger bij Wandelnet, wijst erop dat dit soort situaties her en der in het land voorkomen. Wandelnet en Nivon hebben met padcoördinatoren, veldmedewerkers, Team Routekwaliteit en belangenbehartigers, allemaal vrijwilligers, een solide structuur om er het beste van te maken voor de wandelaars. In ons overvolle land zijn tijdelijke of soms permanente wijzigingen van wandelroutes aan de orde van de dag. Dankzij al die vrijwilligers kunnen wandelaars via Routewijzigingen voor de Lange Afstands Wandelpaden (LAW’s) en Streekpaden (SP’s) zien waar routewijzigingen zijn. En wandelaars die een belemmering tegenkomen, kunnen die melden via Meldpunt Wandelen. Zo houden we met elkaar het wandelen leuk, en toegankelijk.

Een ander voorbeeld van hoe een barrière tot een routewijziging leidt, is enkele maanden terug op de site van Wandelnet beschreven: de NS-wandeling Belmonte van Ede naar Wageningen.

Wandelnet moedigt wandelaars aan alert te zijn op de veranderingen in routes, en er als ‘community’ samen voor te zorgen dat ons land de wandelaars de ruimte biedt om van al het moois dat ons land te bieden heeft te genieten.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?