Scholtenpad op longlist Wandelroute van het Jaar 2024

Scholtenpad op longlist Wandelroute van het Jaar 2024

20 december 2023 - Wandelnet

Het Scholtenpad maakt kans op de eretitel ‘Wandelroute van het Jaar 2024’. Het Streekpad is de afgelopen jaren volledig vernieuwd en laat je de mooiste plekjes van de Achterhoek zien. Zaterdag 2 maart 2024, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Flanders Expo in Gent, maakt de jury de winnaar bekend.

overhetscholtenpad.JPG

Het Scholtenpad

Ontdek het Scholtenpad! Dit streekpad (100 kilometer) voert over verlaten landweggetjes, door eeuwenoude bossen en unieke hoogveengebieden. Het kleinschalige en afwisselende coulissenlandschap met slingerende beekjes weet wandelaars steeds weer te verwonderen. Het Scholtenpad dankt haar naam aan de vroegere eigenaren van de karakteristieke scholtenboerderijen, die een grote stempel hebben gedrukt op het gebied rondom Winterswijk.

Sp001_Basic_minimap_2023_Achterhoek_up01, rgb_frutiger_vector, 20230620-1
Kaart Scholtenpad © Wandelnet

Het Scholtenpad is op te splitsen in acht kleinere etappes. Je kunt op pad met de Wandelnet-app, de wandelgids of een gpx-bestand. De hele route is door onze vrijwilligers in beide richtingen bewegwijzerd met geel-rode markeringen en krijgt in februari een nieuwe gids.

Bekijk het Scholtenpad

Scan de QR-codes

Onderweg kom je op verschillende plekken QR-codes tegen die je kunt scannen. Zo open je de inspirerende podcasts en video’s waarin kenners uit het gebied hun verhaal vertellen. Verhalen van lokale bewoners, ambachtslieden, kunst- en erfgoedkenners, leden uit de uilenwerkgroep, medewerkers van het waterschap en andere enthousiastelingen. Laat je verrassend door het coulissen landschap, de kenmerkende boerderijen en industrieel erfgoed en de natuur met o.a. een bijzondere uilenpopulatie die zich hier thuis voelt.

Genomineerde wandelroutes

De verkiezing is een initiatief van de Fiets- en Wandelbeurs, die hiermee de aanleg van kwalitatief goede wandelroutes wil stimuleren. De Belgisch-Nederlandse wandeljury, bestaande uit Gilbert Roels, Christina Bloem en Yvonne Calis, test elk jaar de meest veelbelovende nieuwe of recent gewijzigde routes in de Benelux. Ze letten daarbij op zaken als ondergrond, verkeershinder, landschap, eventuele thematiek, bewegwijzering, kwaliteit van de informatie etc. De andere kandidaten op de longlist zijn (in willekeurige volgorde):

Begin volgend jaar volgt er een shortlist met slechts enkele kandidaten. Op zaterdag 2 maart, vanaf 10.30 uur, klinkt het ‘and the winner is…’ in de SkyLounge van Flanders Expo in Gent. We zijn benieuwd of ons Scholtenpad straks Wandelroute van het Jaar 2024 wordt!

We zijn niet onbekend met de titel Wandelroute van het Jaar. Deze paden dragen al de eretitel:
2019: Romeinse Limespad
2017: Groot-Frieslandpad
2013: De Brabantse Wal
2010: Stelling van Amsterdam

Fiets- en Wandelbeurs 2024

Is het tijd voor nieuwe avonturen, ontdekkingen, bestemmingen, verhalen en ontmoetingen? Kom naar de Fiets- en Wandelbeurs in de Jaarbeurs Utrecht op 23, 24 of 25 februari. Wij zijn er ook! Je kunt via ons met 2 euro korting kaarten kopen. Een dagticket (in de voorverkoop) kost dan 12 euro. 

Bestel ticket met kortingNaar de site van de beurs

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?