Wandelen rond de drie mooiste stations van Nederland

Wandelen rond de drie mooiste stations van Nederland

4 april 2023 - Ernst Koningsveld

Het mooiste station van Nederland staat in het Zuid-Limburgse Klimmen-Ransdaal. Dat blijkt uit recent reizigersonderzoek van NS. En de nummers twee en drie, Schin op Geul en Valkenburg, zijn daar vlakbij. En dan liggen die stations ook nog eens in een heerlijk wandelgebied.

Station Klimmen - Ransdaal c Ernst Koningsveld.jpg

Het station van Klimmen-Ransdaal © Ernst Koningsveld

Een tweedaags wandeluitje

De verkiezing van mooiste stations was voor ons een mooie aanleiding voor een tweedaags wandeluitje naar Zuid-Limburg. Na een flinke treinreis vanuit de Randstad bereiken we vroeg in de middag station Klimmen-Ransdaal. Het is in de jaren 1912-1914 gebouwd van natuursteen, hout en baksteen naar een ontwerp van G.W. van Heukelom. Het heeft witgepleisterde schoorstenen en oogt knus. Tot in de jaren 1990 kon je in het middendeel kaartjes kopen, en waren er twee wachtkamers: één voor gewone reizigers en één voor personen met een weekkaart. Die laatste waren vooral mijnwerkers, en om welke reden dan ook wilde men die groepen gescheiden houden. Nu is het als station onbemand, en is er een friteswinkel in gevestigd. Op deze maandag in maart is die begrijpelijk dicht.

Dag 1: Klimmen en Ransdaal

We wandelen vanaf het station door de dorpen Klimmen en Ransdaal. Klimmen doet deze route ook, gevolgd door dalen, weer klimmen, en zo voort; wij kwamen op bijna 200 hoogtemeters. Maar het is nergens te zwaar en het is een prachtig rondje van ca. 10 km met mooie vergezichten. De route is te vinden op de site Wandelgids Zuid-Limburg waar je tientallen wandelingen van verschillende aard en lengte vindt.

Wandeling Klimmen - Ransdaal © Ernst Koningsveld 

Handwijzer onderweg © Ernst Koningsveld

Bekijk wandeling

Dag 2: Valkenburg en Schin op Geul 

Na een nacht slapen in Maastricht gaan we NS-wandeling Valkenburg aan de Geul lopen; nummer 5 in de lijst van meest populaire NS-wandelingen. Door de regen starten we in alle rust en nemen zelfs de bus tot aan de rand van de stad Maastricht. Daar aangekomen is het vrijwel droog, en begint ook het mooiste stuk. Vooral het stuk langs de Curfsgroeve is indrukwekkend. Dit was voorheen een mergelgroeve, nu een gigantische diepe put en een zich ontwikkelend natuurgebied.

Bij Sint Gerlach bereiken we de Geul, het riviertje dat ons een groot deel van de rest van de route vergezelt. In Valkenburg lopen we even een extra lus om het fraaie station te zien. Dit is het oudste nog bestaande station van Nederland, geopend in 1853. Het is ontworpen door Jacobus Enschedé, die zich liet inspireren door het paleis van Koning Willem 1 in Tilburg. Het is opgetrokken uit mergel, afkomstig van ondergrondse mergelgroeves in Valkenburg. Het is een rijksmonument en werd in 2019 nog uitgeroepen als het mooiste station. 

Station Valkenburg © Ernst Koningsveld

Station Valkenburg © Ernst Koningsveld

Via de gezellige winkelstraatjes van Valkenburg wandelen we de laatste kilometers langs de Geul, langs kasteel Schaloen (1375), en iets verder langs het 16e-eeuwse kasteel Genhoes. Het laatste stukje van deze prachtige wandeling is het weer even klimmen naar station Schin op Geul. Dit ligt op een splitsing van twee spoorlijnen, de nog in gebruik zijnde naar Heerlen en Kerkrade en de alleen in het toeristenseizoen nog als museumlijn open zijnde zogenoemde Miljoenenlijn naar Simpelveld. In het wat sobere maar stijlvolle gebouwtje is nu een restaurant gevestigd.

Station Schin op Geul © Ernst Koningsveld

Station Schin op Geul © Ernst Koningsveld

Bekijk NS-wandeling

Of je het nu ermee eens bent dat deze drie de mooiste van Nederlands 398 stations zijn of niet, ze staan hoe dan ook in een schitterend wandelgebied.

 

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?