Top 5 populairste NS-wandelingen 2022

Top 5 populairste NS-wandelingen 2022

21 maart 2023 - Ernst Koningsveld

De Utrechtse Heuvelrug staat alweer bovenaan in de Top 5 populairste NS-wandelingen 2022. Bijzondere nieuwkomer in de Top 5 is Rotterdam Maasstad; dat is namelijk een stadswandeling, en die categorie zagen we nog niet vaak in de top. De lijst wordt gecompleteerd door de nieuwe NS-wandeling Valkenburg aan de Geul. De Veluwezoom en de Blauwe Kamer bij Rhenen handhaafden zich.

Ven Heidestein bew SdV © Sietske de Vet.jpg

Ven Heidestein © Sietske de Vet

NS-wandelingen blijven populair

De NS-wandelingen waren ook het afgelopen jaar weer erg populair. Het is ook ideaal: je reist rustig naar een station om van daar op pad te gaan voor een mooie wandeling. En terug reis je ook weer net zo comfortabel, vanaf hetzelfde of een nabijgelegen station. Ook afgelopen jaar waren routes in centraal Nederland weer zeer geliefd; maar wandelaars wisten ook de wat verder weg gelegen NS-wandelingen goed te vinden.

Top 5 populairste NS-wandelingen 

 1. Utrechtse Heuvelrug
 2. Veluwezoom
 3. Blauwe Kamer Rhenen
 4. Rotterdam Maasstad
 5. Valkenburg aan de Geul

NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug nummer 1

Dat de NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug weer op nummer één van de Top 5 staat, verbaast Sietske de Vet, coördinator NS-wandelingen bij Wandelnet, niet. "Het is een van onze oudste NS-wandelingen, goed bereikbaar en centraal gelegen in het land en nog steeds erg mooi. De route gaat van station Driebergen-Zeist naar station Maarn en onderweg passeer je bos, zand en heide en een aantal prachtige landgoederen. Halverwege kun je met een drankje of hapje pauzeren in Austerlitz." 

Rotterdam Maasstad en Valkenburg aan de Geul

De NS-wandelingen Veluwezoom en Blauwe Kamer Rhenen handhaafden zich in de top. Maar er zijn twee compleet verschillende nieuwkomers. NS-wandeling Rotterdam Maasstad is een verrassend veelzijdige stadswandeling aan beide zijden van de Nieuwe Maas. Verwacht geen rustig, groen gebied, want hier loop je door een bruisende stad met oude havens en hypermoderne architectuur. En alles draait om water: Coolhaven, Veerhaven, Erasmusbrug, Hotel New York. Vanaf de Euromast kun je alles mooi overzien. Een mooie mix van oud en nieuw.

De Erasmusbrug © Ernst Koningsveld

De Erasmusbrug vanaf de Zuidoever © Ernst Koningsveld

NS-wandeling Valkenburg aan de Geul begint in Maastricht. Waar vroeger het snelwegverkeer dwars door Maastricht raasde, loop je nu via de Groene Loper de stad uit. Even later sta je in de Limburgse heuvels. Je wandelt langs akkers, door bossen en gaat via het idyllische Geuldal naar Valkenburg a/d Geul. Je kunt ook doorlopen naar station Schin op Geul. Dit is een nieuwe NS-wandeling, die in juni 2022 is gepubliceerd; de plek in de top 5 is dus gebaseerd op maar een half jaar, terwijl voor de andere routes de scores het hele jaar werden geteld.

Wandeltip NS-wandelingen

In totaal zijn er 45 NS-wandelingen, verspreid over het hele land. De wandelingen zijn kant-en-klaar. Kaart, beschrijving en gps-track zijn gratis te downloaden inclusief informatie over horeca en bezienswaardigheden onderweg. Tip: je kunt ook de Wandelnet-app gebruiken. Download de app voor Android of iPhone.

Populaire NS-wandelingen als de Utrechtse Heuvelrug kunnen op sommige dagen best druk zijn. Omdat alle NS-wandelingen altijd in één richting beschreven, ervaar je de drukte minder erg dan wanneer ze in 2 richtingen zouden zijn beschreven, dan kom je immers veel meer wandelaars tegen op je pad. Maar zoek je meer rust, laat je dan ook eens verrassen en kies een minder bekende route. Bijvoorbeeld de Elsterberg van Rhenen naar Veenendaal West, door het glooiende oude Amerongse Bos. Of Fort de Roovere, een rondje om Bergen op Zoom door uitgestrekte bossen, landgoederen, langs heide, stuifzand en zelfs moeras. Een hoogtepunt is Fort de Roovere zelf, onderdeel van de West-Brabantse Waterlinie.

Op zoek naar een mooie NS-wandeling?

Bekijk alle NS-wandelingen

NS-wandelingen worden OV-stappers 

NS-wandelingen die vervallen omdat ze plaats maken voor nieuw aanbod verdwijnen niet helemaal. Ze blijven bij Wandelnet voortbestaan als OV-stapper. De qua downloads populairste eendaagse OV-stappers van 2022 zijn:

 1. Mariënwaard (Geldermalsen – Leerdam)
 2. Gooise Lusthoven (rondje vanuit Bussum)
 3. Geversduin (rondje vanuit Castricum).

Voor de tweedaagse OV-stappers is de top drie:

 1. Heuvelland (Valkenburg aan de Geul – Eijsden)
 2. IJsselvallei (Zutphen – Olst)
 3. Mookerheide (Cuijk – Nijmegen)

Goed om te weten: OV-stappers kun je nog goed lopen als je de routebeschrijving, het kaartje en eventueel de gps-track meeneemt, maar ze worden minder intensief onderhouden en gemarkeerd.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?