6x bijzondere bankjes onderweg (deel 2)

6x bijzondere bankjes onderweg (deel 2)

30 augustus 2023 - Ernst Koningsveld

Bankjes onderweg nodigen de wandelaar uit om het lopen even te onderbreken. Even rust, een slok, een hapje. Genieten van een geweldig uitzicht, een inspirerende omgeving of een onverwachte ontmoeting? Het kan allemaal. Ben jij onderstaande bankjes al weleens tegen gekomen? Lees hier deel 2 van bijzondere bankjes onderweg!

Rottemeren (uitsnede).jpg

Bank bij de Rottemeren © Ernst Koningsveld

Zitten op wat de natuur geeft

Hierboven een wel erg eenvoudige bank, die je tegenkomt op etappe 13 van het Grote Rivierenpad. Het materiaal als uitgangpunt. Geen bank die op de tekentafel ontworpen is, maar gemaakt met wat de natuur ons geeft. Dat geldt des te meer voor onderstaande bank. Je vindt hem op de Wolfhezerheide als je de schitterende NS-wandeling Warnsborn (19,8 km) loopt. De bank is gerealiseerd door IVN Zuidwest Veluwe, met hulp van het Steunfonds Kruiswerk Renkum. Zo’n bank, daar kan je toch niet aan voorbijgaan?

IVN Bank Wolfhezerheide

Bankje op de Wolfhezerheide © Ernst Koningsveld

Allemaal Leerdammers

De tekstregels op deze bank maken deel uit van het project “Allemaal leerdammers” uit 2021. Op basis van gegevens uit de bevolkingsadministratie zijn in de taal van de tien meest voorkomende nationaliteiten in de gemeente dichtregels verzameld. Bedoeld is om op een luchtige manier de diversiteit van de Leerdamse bevolking te duiden. Deze bank, aan de Lingedijk, heeft een Tsjechische dichtregel gekregen (vertaald): “Een mens die nooit heeft gehuild, heeft nooit echt geleefd.” Zo word je tijdens het wandelen ook even aan het denken gezet. Je komt deze bank tegen op de wandeling Leerdam - Enkele reis retour. Je loopt eerst door het historische hart van Leerdam, dan langs de Linge tot in Gorinchem (17 km). Daar kan je nog een korte stadswandeling maken, en dan ga je met de trein terug.

Bankje Leerdam Lingedijk 30

Allemaal Leerdammers © Ernst Koningsveld

Uitrusten op de bladeren

Arboretum Belmonte is prachtig. Dit bomen- en struikenpark op de Wageningse Berg is aangelegd voor studiedoeleinden toen de Wageningen University & Research nog gewoon Landbouwhogeschool heette. Je kan er heerlijk struinen, af en toe kijken hoe een bepaalde boom ook alweer heet, en van het uitzicht over de Nederrijn en Betuwe genieten. Als je dan na een rondje even wil uitrusten, nodigen deze bladeren je gewoon uit om te gaan zitten. Het is een kopie van een groter bankje in Leeuwarden, waar een kring van bladeren om de Koningslinde staat. Hier is het een bankje ter nagedachtenis aan Ingrid Verhoekx-Rietman, die in 1979 in Wageningen trouwde. Iets lager op de Wageningse Berg vind je ook nog Arboretum De Deijen, ook een heerlijk wandelpark. 

Belmonte Arboretum bankje

Bladerbank in Arboretum Belmonte, Wageningen © Ernst Koningsveld

Een ‘kar’ van een bank

De ‘karrenbank’ tref je op het Hijkerveld, een natuurgebied van Het Drentse Landschap, gelegen aan etappe 18 van het Drenthepad. Nou ja, op de alternatieve route voor mensen met een hond, langs de paarse route van het Drentse Landschap. 
De bank is in 2020-2021 gemaakt door Sil Mulder, student van het Friesland College, in opdracht van Het Drentse Landschap. In het landschap zijn nog oude karrensporen zichtbaar. Dat zijn overblijfselen van de intensief gebruikte ‘oost-west’ route, die aansloot op de belangrijke handelsroute Groningen-Coevorden. Bij het bankje staat een informatiebord met uitgebreide uitleg van de betekenis van het karrentransport in de middeleeuwen.

Een kar van een bank © Marleen Lekkerkerk

Een kar van een bank © Marleen Lekkerkerk

Molenbank

In Herveld in de Betuwe gebruikten ze een oude ‘roede’ om een bankje te maken. Het wiekenkruis van een windmolen bevat twee zogenaamde roeden, die meestal van metaal zijn. Het bankje is ook een leuk ontwerp, dat je de mogelijkheid geeft om naar keuze met je gezicht in de zon te zitten of niet. Maar ook om twee tweetallen toch ieder het gevoel van een eigen bankje te geven. Ernaast staat een bord met ruime uitleg over de molen, en een minibieb; zo heb je tijdens je rustmoment ook nog wat te lezen. Je komt er langs op het Grote Rivierenpad, etappe 13.

Herveld - Molenbankje

Molenbank in Herveld © Ernst Koningsveld

Fietsbankje, maar niet alleen voor fietsers

Op de Waaldijk bij Ewijk kom je bij deze Fietsbank. Hoewel het aantal fietsers hier vermoedelijk groter is dan het aantal wandelaars, zijn wandelaars natuurlijk ook welkom om hier even uit te rusten. Je komt er langs op etappe 1 van het Streekpad Nijmegen, en op etappe 13 van het grote Rivierenpad zo lang er een omleidingsroute wegens de werkzaamheden aan Ruimte voor de Rivier.

Ewijk Waaldijk - Fietsbankje

Fietsbankje © Ernst Koningsveld

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?