5x wandelen in Noord-Holland over minder bekende paden

5x wandelen in Noord-Holland over minder bekende paden

15 mei 2023 - Lea van Someren

Het Krijtlandpad, het Pieterpad, het Grenslandpad, het Marskramerpad, allemaal mooie en alom bekende Lange-Afstand-Wandelpaden. Maar waar vind je de minder bekende wandelroutes, de verborgen pareltjes? In deze serie zullen de komende maanden de provincies bezocht worden. Tips van de kenners in het gebied. Na o.a. Zeeland, Noord-Brabant, Utrecht en Groningen is deze maand Noord-Holland aan de beurt.

noord-hollandpad-etappe-16

Bij Noord-Holland denk je al snel aan zee en duinen. Logisch, de lange kuststrook biedt veel wandelmogelijkheden. Maar het ‘achterland’ heeft zoveel meer te bieden. Naast de zee, wadden en de duinen zijn daar de polders, dijken, weiden en de historische dorpen én steden; dat is ook Noord-Holland. Het beeld van water en weiden wordt eigenlijk alleen rond het Gooi doorbroken door bos en heide. De verborgen parels van deze provincie zoeken we nu dan ook niet in het Gooi, maar buitenom het drukbezochte hoekje van deze provincie.

Wandeltip 1: Uithoorn - Abcoude

Afstand: 17,1 km
Markering: wit-rood

Deze wandelroute is onderdeel van het Waterliniepad (etappe 7). Vanaf station Abcoude loop je al snel in het poldergebied, een laagveengebied met weidse plassen, smalle slootjes en uitgestrekte rietlanden. De verschillende aardwallen aan de noordzijde zijn nog goed herkenbaar in het terrein. Van de Oude Waver naar Fort in de Botshol, aangekomen bij Nettersluis neem je vanaf hier het pontje. Via de Amstelkade loop je het stadje Uithoorn binnen. Om vervolgens bus 123 te nemen naar Woerden of bus 130 naar Breukelen.  

Waterliniepad_etappe_07

Fort Wavel Amstel, © Henrie van Zoggel

Naar de wandeling

Wandeltip 2: Kortenhoef - Nieuwer ter Aa

Afstand: 18,8 km
Markering: wit-rood

Vertrek vanaf Kortenhoef (bus 106 Transdev vanaf Hilversum richting Weesp) en ontdek het gebied van de Kortenhoefse Plassen, deze wandeling is onderdeel van het Floris V pad (etappe 3). Op een oud kerkenpad, door weilanden en moerasbos, over het jaagpad op de Lambertszkade, langs de Loosdrechtse Plassen tot aan de slingerende Vecht. Hier zat Floris V korte tijd gevangen in 'slot Kronenburg' en het ‘Stichts Paradijs’, hier vind je fraaie buitenplaatsen. Bus 526 brengt je vanuit Nieuwer ter Aa terug naar Breukelen.

Floris_V_pad_etappe_03

Lambertszkade © Henrie van Zoggel

Naar de wandeling

Wandeltip 3: Naarden Bussum - Muiden

Afstand: 15,9 km
Markering: OV-stapper / wit-rood

Vanaf station Naarden-Bussum wandel je al gauw door de imposante 'Vesting Naarden'. Je verlaat deze vervolgens om over gras- en schapendijken de Muiderberg te bereiken. Op de oude zeedijk, met mooie doorkijkjes over de Markerwaard, komt na het witte huis het prachtig gelegen Muiderslot steeds beter in beeld. Met bus 110 (Transdev richting Weesp) ben je vanaf hier weer in no-time in Weesp.

muiderslot

Muiderslot © Wandelnet

Naar de wandeling

Wandeltip 4: De Weelen - Enkhuizen

Afstand: 16,7 km
Markering: OV-stapper / wit-rood

Deze wandelroute gaat over het Groot-Frieslandpad, door het deel van hét oude vaarland. Een stukje omgeving dat geen prooi werd van de schaalvergroting: De Weelen en het Streekbos, waterrijk groen in een schitterende open polder. Als toetje wandel je verder door de mooie stad Enkhuizen, gelegen aan het IJsselmeer.

De Weelen-Enkhuizen

De Weelen © Dave Hordijk

Naar de wandeling

Wandeltip 5: Anna Paulowna - Hippolytyshoef

Afstand: 16,3 km
Markering: wit-rood

In een wijde boog volg je de contouren van het Amstelmeer richting Slootdorp in Wieringen, een gebied dat tot de Middeleeuwen nog vasteland was. Daarna was het eeuwenlang een Waddeneiland en sinds bijna honderd jaar zit het gebied vastgeplakt aan Noord-Holland. In een notendop de geschiedenis van Wieringen, een uithoek van Nederland. Dit hoekje van de kop van Noord-Holland is het toneel van een aantal boeken van Gerard Bakker waarin de sfeer van het landschap prachtig wordt beschreven. Vanaf hier brengt bus 135 (Connexion) je naar station Den Helder.

Nederlands_kustpad_deel_2_etappe_12

Nederlands kustpad 2 © Wandelnet

Naar de wandeling

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?