Vijf mooiste plekken op het Pionierspad

Vijf mooiste plekken op het Pionierspad

5 december 2023 - Ernst Koningsveld

Voor velen lijken Flevoland en wandelen misschien geen voor de hand liggende combinatie, maar dat is echt een vergissing. Je vindt er een grote verscheidenheid aan landschappen waardoor het Pionierspad, dat door deze provincie loopt, een aantrekkelijk Lange-Afstand-Wandelpad is. Onlangs is het pad vernieuwd waarbij je tijdens het wandelen via QR-codes allerlei informatie kan oproepen, zoals korte filmpjes en podcasts. Of je nu gaat voor een meerdaagse trektocht, losse etappes of een van de zes dagwandelingen, er zijn tal van prachtige trajecten om uit te kiezen. Geniet van onze selectie van vijf bijzonder mooie stukken.

20b © Luuk Gijselhart.JPG

Konikpaarden © Luuk Gijselhart

1. Waterloopbos

Etappe 3 van het Pionierspad loopt van Vollenhove naar de Enservaart; de etappe is 13 km, niet heel lang. En dat is goed, want er is veel te zien. Vollenhove, ooit een bruisend vissersstadje, draagt de sporen van een rijke geschiedenis met enkele prachtige oude havezaten, waaronder het imposante landgoed Oldruitenborgh en het kasteel Toutenburg. Vervolgens kom je in het Rijksmonument Waterloopbos, waar je tussen modellen van oude waterstaatswerken loopt van het Waterloopkundig Laboratorium. De route gaat via Kraggenburg naar het Voorsterbos. Degenen die wat extra's willen, kunnen een ommetje maken over het Sporenpad; dit heet ook wel het paddenstoelen paradijs omdat er heel veel verschillende soorten staan.  

Bekijk etappe 3Bekijk rondwandeling

Het Waterloopbos © Dick Luijendijk

Het Waterloopbos © Dick Luijendijk

2. Schokland

Tot 1932 lag Schokland als een echt eiland in de Zuiderzee. Na de drooglegging van de Noordoostpolder is Schokland een eiland op het droge. Je kan nog altijd zien dat het boven het polderlandschap uitsteekt. Schokland was het eerste Nederlandse Unesco Werelderfgoed. Je vindt er museum Schokland, de kerk uit 1834 en opvallende houten museumgebouwen. Ze maken een wandeling hier tot iets bijzonders in het strakke landschap van de Noordoostpolder. Etappe 4 van het Pionierspad van Enservaart naar het Ketelmeer gaat over Schokland. Er is ook een rondwandeling van 11 km. 

Bekijk etappe 4 Bekijk rondwandeling

9,1 Schokland © Luuk Gijselhart

Schokland © Luuk Gijselhart 

3. Hollandse Hout / Oostvaardersplassen

In het gebied Hollandse Hout/Oostvaardersplassen vind je bos en moeras, met daarbij dikwijls ontmoetingen met dieren, of tenminste sporen ervan. De Oostvaardersplassen, een uitgestrekt moeraslandschap, is werkelijk uniek en biedt een blik op hoe grote delen van Nederland er lang geleden uit zouden hebben gezien. Het gebied, bekend geworden bij het grote publiek door de film De Nieuwe Wildernis, herbergt half-wilde runderen, paarden en edelherten. Het Pionierspad biedt twee opties om hier te wandelen: ten eerste etappe 7 Hollandse Hout – Knarbos van 22 km. Alternatief is het Rondje Lelystad, dat met 42 km in twee dagen te doen is. 

Vos in de Hollandse Hout © Dick Luijendijk

Vos in het Hollandse Hout © Dick Luijendijk

Bekijk etappe 7Bekijk rondwandeling

4. Knarbos

Het Knarbos is een prachtig afwisselend bos en een echt wandelparadijs. Je zal er rust vinden, want er komen niet veel mensen. Er zijn geen bankjes, maar de natuur is geweldig: je hoort en ziet er vogels, zoals de wielewaal (in de zomer) en zeearend. Ook zijn er twee beverburchten. Er is een rondwandeling van 16 km, maar je komt er ook doorheen als je etappe 7 van het Pionierspad loopt.

Een net geplaatste markeringspaal was al na enkele dagen omgevallen. De eerste gedachte is dan: wangedrag van mensen. Maar de Lakenvelder koeien bleken zich te schurken aan de nieuwe paal, die daar niet tegen bestand was. De veldmedewerker zette de houten markeringspaal dan maar vast aan de metalen paal. 

Bekijk etappe 7

Lakenvelder koeien in het Knarbos © Dineke de Vries

Lakenvelder koeien in het Knarbos © Dineke de Vries

5. De Stille Kern

De Stille Kern in het Horsterwold is een heel bijzonder gebied. Het wordt volledig aan de natuur overgelaten. Je komt er grote grazers zoals konikpaarden tegen. Het Pionierspad loopt er doorheen op etappe 9. Markeren is hier verboden, maar verdwalen zal je niet. Aan de rand van het gebied is een bijzondere slaapgelegenheid

Bekijk etappe 9

Horsterwold Stille Kern © De Jong Luchtfotografie

De Stille Kern © Visit Flevoland/De Jong Luchtfotografie

Nog meer verkennen?

Met vijf echt mooie plekken kan je zo'n mooi Lange-Afstand-Wandelpad als het Pionierspad niet echt beschrijven. Zo mist hier bijvoorbeeld de rondwandeling van 17,4 km bij Almere. Die gaat vanaf het Stadlandgoed De Kemphaan, door het Almeerderhout, langs de Hoge Vaart, door het Kathedralenbos en door het Cirkelbos. Je merkt niet dat je langs, eigenlijk door een grote stad loopt. Voor wie liever wat korter loopt: in het Kathedralenbos zette Staatsbosbeheer een korte rondwandeling van 3 km uit. 

Wil je vast eens ervaren wat je via QR-codes langs de route kan oproepen: klik hier voor de video over Kamperhoek, één van de zes video's.

En om vast in je agenda te zetten voor half april tot half mei: een wandeling maken in het Rivierduingebied, vanwege de bloeiende tulpenvelden. Je vindt er ook een QR-code die een podcast laat horen over de Swifterbantcultuur, waarvan hier resten zijn gevonden. 

Bekijk Pionierspad Bestel gids

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?