5x wandelen in Friesland over minder bekende paden

5x wandelen in Friesland over minder bekende paden

15 september 2023 - Marleen Lekkerkerk

Het Krijtlandpad, het Pieterpad, het Grenslandpad, het Marskramerpad, allemaal mooie en alom bekende Lange-Afstand-Wandelpaden. Maar waar vind je de minder bekende wandelroutes van Nederland? In deze serie bezoeken we de provincies. Na onder andere Drenthe, Noord-Brabant, Overijssel, Flevoland en Zuid-Holland is deze maand Friesland aan de beurt.

Terpdorp Friesland.jpg

Een terpdorp in Friesland © Wikimedia

In Friesland zijn er behalve de grote open polderlandschappen echt nog wel andere landschappen te vinden, en daarmee voldoende afwisseling om van het ene landschapstype naar het andere te wandelen. Hieronder vijf tips voor minder belopen routes in deze gevarieerde provincie.

Wandeltip 1: Van de stad Dokkum naar het Wad bij Holwerd

Afstand: 16,1 km
Markering: wit-rood

Deze etappe E van het Nederlands Kustpad 3 begint in de stad Dokkum met verschillende bezienswaardigheden en gaat dan de Friese polders in, waar je langs verschillende kleine terpdorpjes komt. Deze dorpjes met namen als Hiaure, Foudgum en Brantgum hebben soms nog geen 100 inwoners. Na Holwerd (met horeca) eindigt deze wandeling op de pier waar de veerboot naar Ameland aanlegt. Er is geen andere pier in Europa die verder de zee insteekt dan hier. Aan de voet van de Waddenzeedijk kun je verder wandelen over het Friese Woudenpad of met de bus terug naar Dokkum (let op: dit is een belbus!). Het Friese Woudenpad etappe 10 volgt dezelfde route tussen Dokkum en Holwerd.

Waddenkust bij Holwerd

Waddenkust bij Holwerd © Wikimedia

Bekijk etappe E Nederlands Kustpad 3

Wandeltip 2: Van het Drents-Friese Wold naar het beekdal

Afstand: 17,4 km
Markering: wit-rood

In het zuid-oosten van de provincie, tegen de grens met Drenthe, loop je via etappe 12 van het Friese Woudenpad van het Drents-Friese Wold via Noordwolde naar de polders en het beekdal van de Linde. Dus veel afwisseling gegarandeerd! Je begint bij de rechte Kolonievaart die je herinnert aan de veenontginning, maar al snel nader je Noordwolde. Daarna kom je in het beekdal van de Linde, een riviertje dat door vrijwel geheel Friesland kronkelt en later overgaat in de Tsjonger. De etappe eindigt in het dorpje De Hoeve, maar om het qua openbaar vervoer wat makkelijker te maken, kun je ook aan het begin een stukje toevoegen (± 2 km van etappe 8 erbij) en aan het eind een stukje weglaten. Dan loop je van Boijl naar Noordwolde. Beide plaatsen zijn bereikbaar met de bus naar Wolvega station (in Boijl een belbus).

Vlechtmuseum Noordwolde

Het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde © Wikimedia

Bekijk etappe 12 Friese Woudenpad

Wandeltip 3: Rondje Harkema - Boelenslaan

Afstand: 16,8 km
Markering: Knooppunten 62-55-61-56-57-53-63-45-68-62

Dit is een rondwandeling over het Friese wandelnetwerk. Het rondje ligt aan de oostkant van de provincie boven Drachten, en loopt als het ware om Harkema heen. Ten zuiden van het dorp lagen arme heidevelden, de Friese Wouden, waar de arbeiders in kleine woninkjes of plaggenhutten woonden. Deze geschiedenis kun je nog terugzien in het Openluchtmuseum De Spitkeet in Harkema (Spitkeet is een andere naam voor plaggenhut).

Spitkeet Harkema

Spitkeet in Harkema © Wikimedia, Bayke de Vries

Bekijk Rondje Harkema - Boelenslaan

Wandeltip 4: Van Drenthe naar Friesland

Afstand: 20,6 km
Markering: wit-rood

Een vrij lange wandeling half in Friesland, half in Drenthe. Etappe 15 van het Groot Frieslandpad begint in Norg en na het bos ga je het Groote Diep over, een beek die gedeeltelijk is gekanaliseerd, maar die ook weer in oude staat hersteld is. Het dorp Een bestaat niet uit één, maar uit drie kernen, waarvan Zuideind de grootste is. Je gaat vervolgens de grens tussen Drenthe en Friesland over naar het volgende dorp, Haulerwijk. Daar is een centrale bushalte, met rechtstreekse verbindingen naar de grotere omliggende plaatsen. De etappe loopt eigenlijk nog verder naar het westen, door het Blauwe Bos en over het Haulerveld (heide). Aan het eind van de etappe is het nog 15 minuten extra naar de bushalte in Waskemeer.

Brug over het Groote Diep

Brug over het Groote Diep met wit-rode markering © Wikimedia

Bekijk etappe 15 Groot Frieslandpad

Wandeltip 5: Langs het IJsselmeer

Afstand: 16,7 km
Markering: wit-rood

In het westen van de provincie kun je ook mooi wandelen aan de rand van het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee. Etappe 24 van het Zuiderzeepad begint in Ferwoude, een dorp boven Workum. Door de Friese polders bereik je eerst Allingawier, een dorp dat voor een belangrijk deel is ingericht als openluchtmuseum. Daarna kom je in het grotere Makkum en bij het IJsselmeer. Dan heb je zicht op het natuurgebied De Makkumer Noordwaard en het Kornwerderzand. Ter hoogte van het dorp Cornwerd is er op de dijk een kijkpunt. Dit uitzichtpunt is een goede plek om grote aantallen vogels te zien. Met wat geluk zie je in de zomer een zwarte stern of een reuzenstern voorbij komen en gedurende de winter zijn er grote aantallen zaagbekken, kuifeenden, kleine zwanen en nog veel meer te zien. Vanaf het eindpunt, de parkeerplaats bij de Afsluitdijk is er via Makkum een busverbinding terug naar Ferwoude.

Reuzenstern

Reuzenstern © Gerard de Hoog

Bekijk etappe 24 Zuiderzeepad

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?