Wegens succes vervolgd: 6x bijzondere bankjes onderweg
Onze eerdere blogs over bijzondere bankjes onderweg zijn veel gelezen en riepen volop reacties op. Vooral het bankje met het mysterieuze gat naast het zitgedeelte – bedoeld voor een boom, niet voor een sanitaire stop – riep vragen op. Deze bankjes, gesponsord door Triodos Bank, zijn door veel wandelaars gewaardeerd. Dit keer was het moeilijk kiezen uit de vele ingestuurde bankjes, maar onderstaand laten we er weer zes de revue passeren.

Bankje bij een woonhuis in Kalenberg aan het Zuiderzeepad © Ernst Koningsveld
1. De Verloren Kapel
Aan het Waterliniepad etappe 3 vind je deze bankjes naast de "Verloren Kapel". Ze staan tegenover het Fort aan den Ham in Busch en Dam, een buurtschap in Uitgeest, zuid van Krommenie. Toegegeven: het is meer dan een bankje – het is ook een schuilplaats tegen slecht weer. Deze kapel op wielen is hier in 2018 door aanwonende bewoners gezet ter vervanging van een kapel die in 1568 door de watergeuzen is vernietigd tijdens het beleg van Alkmaar. Nu bewaart de kapel een heleboel herinneringen van het bij het fort gelegen buurtschap Busch en Dam.
De Verloren Kapel © Wim Edelman
2. Wilhelminaboom
Langs het Trekvogelpad, etappe 8, aan de Oude Meentweg in 's-Graveland (gemeente Wijdemeren) vind je deze lindeboom ter hoogte van de voormalige boswachterswoning van de families Blaauw en Six (huisnummer 6). Geplant in 1898 ter gelegenheid van de kroning van koningin Wilhelmina. Oorspronkelijk was er een houten bank rondom de boom in vorm van een driehoek; later is het smeedijzeren hekwerk met eenvoudige bank geplaatst. Het huidige hekwerk stamt uit 1992.
Wilhelminaboom © Ernst Koningsveld
3. De Eurozitbank
Aan het eind van de nieuwste NS-wandeling Twentse Beken, van station Almelo naar Borne, kom je in Borne deze bijzondere bank tegen. Deze wordt zowel ‘Bank van Knuif’ als ‘Eurobank’ genoemd. Het is een monument voor oud geld en een herinnering aan de oude (Boerenleen-) “Bank van Knuif”. De zitbank heeft een educatief karakter en is voorzien van afbeeldingen van bijna alle Europese soorten munten en bankbiljetten, waardoor je kan zien hoe geld er vroeger uitzag. De bank is ontworpen door Natasja Brands. De bank is bedoeld om een sociale functie te krijgen op het plein: spelen, praten en zitten.
De Eurozitbank © Ernst Koningsveld
4. Zwijnsbank, Milsbeek
Ton Hartman tipte deze Zwijnsbank in Milsbeek. Van een in januari 2018 omgewaaide tachtigjarige zomereik is op kunstige wijze zowel een prachtig zwijn gesneden, als een heerlijk rustbankje voor wandelaars. Je vindt deze bank aan de weg ‘Verloren Land’ op de kruising met de ‘Kerstenberg’. Dat is als je etappe 18 van het Pieterpad loopt 200 m westelijk zodra je op de weg ‘Verloren Land’ komt. (NB Die etappe heet ook wel Pieterpad deel 2, etappe 05).
Zwijnsbank © Ton Hartman
5. Bollenbank
Door de hele Bollenstreek heen zijn in de afgelopen jaren grote ‘Bollen’ neergezet. Vaak zijn die gesponsord door lokale ondernemingen om de verbinding van de streek met de bollenteelt te bestendigen. Bij het Museum De Zwarte Tulp in Lisse troffen we een bol die tot zitbank was getransformeerd. Wat een vondst. En een mooi rustpunt om voorafgaand aan, of na een bezoek aan het mooie, intieme museum even te zitten. Meerdere wandelingen komen hier langs, zoals Keukenhof wandelen langs de bollenvelden (19,3 km), Bollenstreek Ommetje 06 (4,9 km), Ommetje 07 (6,1 km), Bollenstreek Dagwandeling I (12,8 km) en Dagwandeling II (14,8 km).
Bollenbank ©Ernst Koningsveld
6. Belevingspadbank
Loop je van station Holten naar de Holterberg, bijvoorbeeld omdat je etappe 5 van het Marskramerpad wil lopen, of etappe 6 van dat pad, dan kom je al gauw langs deze Belevingspadbank. Wandeling Lus Holterberg (9,8 km) komt ook langs deze mooie bank. Op die rondwandeling staan om de 100 meter paaltjes die per jaar feiten en weetjes uit de jaren 1733 tot heden laten lezen. Tussen Rijssen en Holten zijn liefst negen rondwandelingen uitgezet onder het thema ‘Wereldtijd’, waarvan dit route 9 is. Zo beleef je als wandelaar tweeduizend jaar geschiedenis.
De Belevingsbank © Ernst Koningsveld
Ook een bijzonder bankje gezien?
Kwam je ook een bijzonder bankje op je wandeling tegen? Meld het hier.