Wandelen in Drenthe

Heide, bos, weiden, zand, schapen en hunebedden, het zijn maar enkele van de ingrediënten die je op een wandeltocht in Drenthe kunt tegenkomen. Bekende Nationale landschappen zoals Dwingelderveld, Drentsche Aa en het Drents-Friese Wold bieden beekdalen, heidevelden, grafheuvels, zandverstuivingen en eindeloze wandelmogelijkheden.

Toon wandelroutes in Drenthe

Bernard Mencke, belangenbehartiger provincie Drenthe

Als voormalig gemeentesecretaris van Assen en directielid in Zwolle kent hij het klappen van de zweep in de provincie als geen ander en als wandelaar snapte hij maar al te goed dat er werk aan de winkel was.

Lees meer
bernard_mencke.jpg

Rondwandelingen over LAW's en Streekpaden in Drenthe

In maart inspireerden we veel wandelaars tot een #rondjelopen, gewoon vanuit huis of hun directe omgeving. Veel mensen deelden hun ervaringen met ons; de mooie plekjes die ze ontdekten en de energie die ze er van kregen. Maar de behoefte aan grotere rondwandelingen bleek groot. Als vervolg presenteren we je daarom nu de ‘Wandelnet rondwandelingen'; stevige, rondgaande wandelingen over een LAW, een Streekpad of een combinatie daarvan. Heerlijk voor iedereen die wat meer kilometers wil maken en het wit-rood en geel-rood niet kan missen. Wil je zelf een route maken voor een rondwandeling? Gebruik dan onze routeplanner waarin ook alle wandelnetwerken in Nederland zijn opgenomen.  

 • DPet9h.JPG

  Rondje Zuidlaren over Pieterpad en Drenthepad

  Lengte 6,7 km - Het rondje gaat naar de oevers van het Zuidlaardermeer en Zuidlaren met zeven brinken en het beeld van Berend Botje.

  Naar de rondwandeling
 • DPet10h.JPG

  Rondje Schipborg over Groot-Frieslandpad, Pieterpad en Drenthepad

  Lengte 10,5 km - Door het Nationaal Landschap de Drentsche Aa met het oude esdorpenlandschap, bolle akkers en hooilanden.

  Naar de rondwandeling
 • WBPet28h.jpg

  Rondje Beilen over Westerborkpad en Drenthepad

  Lengte 28,7 km - Het rondje bij Beilen gaat naar het Hijkerveld, met weidse heidevelden en pijpestrootjes en bijzondere grafheuvels.

  Naar de rondwandeling

Nieuws- en blogberichten Drenthe

 1. Wandelgids De loop van Hunze en Hindsrug

  9 april 2021 om 10:00 Wandelnet

  Wandelgids De loop van Hunze en Hondsrug

 2. Omslag Honsrugpad

  4 april 2021 om 14:00 Wandelnet

  Wandelgids Hondsrugpad

 3. Groot_Frieslandpad_1.jpg

  8 september 2020 om 15:26 Wandelnet

  Roman over wandelaars op Groot-Frieslandpad

 4. Drenthepad_schaapskudde.jpg

  10 september 2019 om 09:48 Britta Schmidt

  Vernieuwde wandelgids Drenthepad

Bekijk alle blogs

NOG MEER WANDELEN IN DRENTHE

Wandelnetwerken Drenthe

Wandelnetwerk Drenthe bestaat op dit moment slechts 270 kilometer aan wandelknooppunten wandelroutes. Er is, in tegenstelling tot het fietsknooppunten netwerk, nog niet veel ontwikkeld op het gebied van wandelen in de vorm van een wandelnetwerk.

Wandelnetwerken Drenthe
Hijkerveld.jpg

Wandelgids 'Te gek om los te lopen'

Met het nieuwe wandelgidsje 'Te gek om los te lopen' kunt u wandelen langs (voormalige) inrichtingen die vaak op de mooiste plekken staan. Deze bijzondere terreinen kunt u zo op een leuke manier verkennen, zo ook langs het Drenthepad bij Veenhuizen op de grens van Drenthe en Friesland.

Te gek om los te lopen
Veenhuizen.JPG

De Loop van het oude Diep

Oude Diep bij Wijster

De Loop van het Oude Diep laat u kennismaken met de onbekende wereld tussen Westerbork en Hoogeveen waar het Oude Diep zijn weg zoekt vanaf het Drents plateau. Het scheelde niet veel of het Oude Diep was letterlijk van de kaart verdwenen, nu is het in ere hersteld.

Loop van het Oude Diep

Pauperpadroutes

Boschoord

Zwerven langs koloniën, struinen door de natuur, wandelen in de voetsporen van paupers; dat is wat je kunt verwachten van de nieuwe Pauperpadroutes. De Maatschappij van Weldadigheid heeft in deze regio haar sporen achtergelaten met prachtige monumenten en intieme dorpskernen.

Pauperpadroutes