Wandelen in Drenthe

Heide, bos, weiden, zand, schapen en hunebedden, het zijn maar enkele van de ingrediënten die je op een wandeltocht in Drenthe kunt tegenkomen. Bekende Nationale landschappen zoals Dwingelderveld, Drentsche Aa en het Drents-Friese Wold bieden beekdalen, heidevelden, grafheuvels, zandverstuivingen en eindeloze wandelmogelijkheden.

Toon wandelroutes in Drenthe

Rondwandelingen over LAW's en Streekpaden in Drenthe

We inspireerden eerder veel wandelaars tot een #rondjelopen, gewoon vanuit huis of hun directe omgeving. Veel mensen deelden hun ervaringen met ons; de mooie plekjes die ze ontdekten en de energie die ze er van kregen. Maar de behoefte aan grotere rondwandelingen bleek groot. Als vervolg presenteren we je daarom nu de ‘Wandelnet rondwandelingen'; stevige, rondgaande wandelingen over een LAW, een Streekpad of een combinatie daarvan. Heerlijk voor iedereen die wat meer kilometers wil maken en het wit-rood en geel-rood niet kan missen. Wil je zelf een route maken voor een rondwandeling? Gebruik dan onze routeplanner waarin ook alle wandelnetwerken in Nederland zijn opgenomen.  

DPet9h.JPG

Rondje Zuidlaren over Pieterpad en Drenthepad

Lengte 6,7 km - Het rondje gaat naar de oevers van het Zuidlaardermeer en Zuidlaren met zeven brinken en het beeld van Berend Botje.

Naar de rondwandeling Naar de rondwandeling
DPet10h.JPG

Rondje Schipborg over Groot-Frieslandpad, Pieterpad en Drenthepad

Lengte 10,5 km - Door het Nationaal Landschap de Drentsche Aa met het oude esdorpenlandschap, bolle akkers en hooilanden.

Naar de rondwandeling Naar de rondwandeling
WBPet28h.jpg

Rondje Beilen over Westerborkpad en Drenthepad

Lengte 28,7 km - Het rondje bij Beilen gaat naar het Hijkerveld, met weidse heidevelden en pijpestrootjes en bijzondere grafheuvels.

Naar de rondwandeling Naar de rondwandeling

LAW's en Streekpaden in Drenthe

 • Pieterpad Deel 1

 • Noaberpad

 • Westerborkpad

 • Maarten van Rossumpad

 • Groot Frieslandpad

 • Drenthepad

Nieuws- en blogberichten Drenthe

 1. stellingenpad_1.jpg

  18 februari 2023 om 11:40 Wandelnet

  Stellingenpad winnaar Wandelroute van het Jaar 2023

 2. Winter op het Balloƫrveld.jpg

  12 januari 2023 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  5x wandelen in de winter

 3. Foodsteps-min.png

  17 oktober 2022 om 15:00 Wandelnet

  3 unieke beleefroutes in het Drentse landschap

 4. DSC_7044.jpg

  4 oktober 2022 om 09:00 Wandelnet

  Investeren in wandelen loont: 6 aanbevelingen voor jouw provincie

Bekijk alle blogs

NOG MEER WANDELEN IN DRENTHE

Wandelnetwerken Drenthe

Wandelnetwerk Drenthe bestaat op dit moment slechts 270 kilometer aan wandelknooppunten wandelroutes. Er is, in tegenstelling tot het fietsknooppunten netwerk, nog niet veel ontwikkeld op het gebied van wandelen in de vorm van een wandelnetwerk.

Wandelnetwerken Drenthe
Hijkerveld.jpg

De Loop van het oude Diep

Oude Diep bij Wijster

De Loop van het Oude Diep laat je kennismaken met de onbekende wereld tussen Westerbork en Hoogeveen waar het Oude Diep zijn weg zoekt vanaf het Drents plateau. Het scheelde niet veel of het Oude Diep was letterlijk van de kaart verdwenen, nu is het in ere hersteld.

Loop van het Oude Diep

Pauperpadroutes

Boschoord

Zwerven langs koloniën, struinen door de natuur, wandelen in de voetsporen van paupers; dat is wat je kunt verwachten van de nieuwe Pauperpadroutes. De Maatschappij van Weldadigheid heeft in deze regio haar sporen achtergelaten met prachtige monumenten en intieme dorpskernen.

Pauperpadroutes

Bernard Mencke, belangenbehartiger provincie Drenthe

Als voormalig gemeentesecretaris van Assen en directielid in Zwolle kent hij het klappen van de zweep in de provincie als geen ander en als wandelaar snapte hij maar al te goed dat er werk aan de winkel was.

Lees meer
bernard mencke2.jpg