Maarten van Rossumpad (LAW 4) | Vernoemd naar de 16e-eeuwse legeraanvoerder

Maarten van Rossumpad

Vernoemd naar de 16e-eeuwse legeraanvoerder van de Hertog van Gelre (LAW 4).

Over het Maarten van Rossumpad

Het Maarten van Rossumpad loopt van 's-Hertogenbosch naar Steenwijk en is vernoemd naar de 16e-eeuwse legeraanvoerder in dienst van de Hertog van Gelre, het gebied waar het pad doorheen loopt. Een wandeling met een mooi stukje Nederland tussen Ommen en Den Bosch, dat door Marsman zo treffend is beschreven in zijn gedicht ’denkend aan holland’. Je zult tijdens je wandeling ontdekken dat al zijn waarnemingen op de wandelroute nog steeds kloppen. Nederland heeft meer groen dan je denkt. Het Maarten van Rossumpad is met zijn 384 kilometer daarvan het beste bewijs.

Bekijk Lange-Afstand-Wandelpad

Dagwandelingen

Nederland heeft meer groen dan je denkt. Het Maarten van Rossumpad (LAW 4) is met zijn 384 kilometer daarvan het beste bewijs. Deze Lange-Afstand-Wandelpad is opgesplitst in 24 dagetappes. De route is beide kanten op bewegwijzerd met de wit-rode markeringen

Kies een dagwandelingen

Routewijzigingen

Op de website van Wandelnet staan de meest actuele routelijnen. Deze kunnen afwijken van de routelijn in de gids omdat er in de loop van de tijd door diverse omstandigheden wijzigingen optreden. De wijzigingen ten opzichte van de gids van het Maarten van Rossumpad vind je hier. Een melding plaatsen? Dat kan via Meldpuntroutes.nl

Bekijk routewijzigingen

Populaire etappes

etappe 03.jpg

Maarten van Rossumpad | Etappe 03

Afstand & plaats
12.7 KM Rossum - Waardenburg
Extra info
Het landschap waar je in loopt is door rivieren gevormd. Je passeert de Hurwenense Kil die is ontstaan door een dijkdoorbraak in 1639, nu een waardevol natuurgebied. De Martinus Nijhofbrug over de Waal zie je al van ver statig met zijn vier palen liggen, met daarachter de kerktoren van Zaltbommel.
etappe 23.jpg

Maarten van Rossumpad | Etappe 23

Afstand & plaats
16.3 KM Havelte - Steenwijk
Extra info
De slotetappe gaat over de Havelterberg en biedt een wonderschone wandeling langs heidevelden, zandverstuivingen, bossen en vennetjes. Het gebied staat bekend om de vele waardevolle archeologische vondsten. Niet voor niets liggen hier de hunebedden D54 en D53 met een lengte van bijna 18 meter.

Alle wandeletappes

Hoelang wil je wandelen? Je kunt een losse dagetappe van een Lange-Afstand-Wandelpad of Streekpad wandelen of er meerdere dagen op uittrekken. De wandelroutes kan je hier gratis downloaden. Tip: Met de Wandelnet-app heb je alle wandeletappes binnen handbereik. Download de app voor Android of iPhone. Of plan je eigen route via de routeplanner.

Bestel de wandelgids!

Op zoek naar ijle populieren, geknotte torens, laaghangende luchten en de stem van het water uit het gedicht van Marsman. De wandelroute voert je langs de landgoederen van de Veluwezoom en Salland. Andere ingrediënten voor deze wandeling over het Maarten van Rossumpad: de Posbank, de Onzalige Bossen, Kroondomeinen en Renderklippen.

Bekijk in webwinkel

Wandelinspiratie en blogs over Maarten van Rossumpad

 1. Bankjes deel 3 - Kuinderbos © Ernst Koningsveld.jpg

  9 juli 2024 om 09:00 Ernst Koningsveld

  6x bijzondere bankjes onderweg (deel 3)

 2. HvdV 20060320 10 Maarten van Rossumpad het Loo Apeldoorn.JPG

  25 april 2024 om 15:00 Wandelnet

  Wandeltip met een koninklijk tintje

 3. Zijarm van de Vecht.JPG

  6 december 2023 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  5x wandelen over OV-stappers

 4. Station Arnhem.jpg

  7 november 2023 om 09:00 Lea van Someren

  Wandelen in en rond Hanzestad Arnhem

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?

Het Maarten van Rossumpad is mede mogelijk gemaakt door:

(alle logo's in één afbeelding)