Rob Wolfs maakt zich hard voor onverhard

Rob Wolfs maakt zich hard voor onverhard

23 oktober 2023 - Lea van Someren

Wandelnet heeft oktober opnieuw uitgeroepen tot 'maand van het onverharde pad. Dan kan het niet anders dat we in gesprek gaan met Rob Wolfs, grondlegger van de Trage Tocht.

rob wolfs en lea van someren.jpg

Rob Wolfs en Lea van Someren © Rob Wolfs

Een halve eeuw geleden trok Rob er al wandelend met zijn vrouw op uit, met rugzak Nederland ontdekkend. Na zijn studie Algemene Literatuurwetenschap gaat hij aan de slag als huisman. In de periode dat de kinderen opgroeien, schiet het wandelen er wat bij in. Wanneer de kinderen eenmaal op school zijn dan krijgt hij meer tijd en gaat hij als zzp-er aan de slag voor…. juist ja, Wandelnet (toen nog stichting LAW). In het begin controleert hij de beschrijving van NS-wandelingen maar al snel worden de klussen talrijker en gevarieerder. Rob ontdekt de lol van het maken van routes en wordt er goed in. Zijn hobby blijkt zijn beroep geworden.

Kwaliteit

Voor dit interview spreek ik met Rob af in Arnhem en al pratend lopen we door de longen van deze stad, het prachtige Sonsbeekpark. Met grote regelmaat valt ‘kwaliteit van de route’. In de loop van de jaren definieerde Rob voor zichzelf de eisen van een kwalitatief mooie route. Het leidde in 2011 tot de ontwikkeling van Trage Tochten; minimaal 70% van de routes zijn onverhard; er is afwisseling in cultuurlandschap en natuur en liggen meestal op de grens van deze twee. ‘Wandelen is de menselijke maat bij het reizen. Met dit tempo heb je tijd en gelegenheid om de werkelijkheid van de omgeving in je op te nemen en te verwerken. Het onverharde pad biedt je het rechtstreeks contact met deze werkelijkheid. Ga je fietsen, dan gaat het al te snel; weg is die beleving!’

Bekijk lijst van Trage Tochten  

Creatief brein

Robs creatieve brein en zijn passie voor het wandelen beperken zich niet tot de Trage Tochten. Corona zorgt voor een enorme groei aan wandelaars waardoor er meer behoefte blijkt aan minder lange paden en liefst van huis uit; de wandelnetwerken maken een vliegende start waardoor het ommetje voet aan de grond krijgt. Rob ontwikkelt dan de Rappe Rondjes. In de wandelwereld is Rob Wolfs inmiddels een bekendheid en regelmatig weten anderen hem te vinden voor nieuwe projecten. Momenteel is hij bezig met een nieuwe gids met Veluwse Beekloopjes. Hij heeft nog ideeën genoeg en werkt hij met Wim Huijser alweer aan een nieuwe gids.

Grote wens

Natuurlijk, er zijn genoeg bedreigingen voor het (onverharde) pad. Zo is daar de ‘fietspadisering’ van wandelpaadjes, de groei van de infrastructuur, het verwijderen van onbewaakte spoorwegovergangen en de groei van de bevolking. Toch heeft Rob het liever over positieve ontwikkelingen zoals ruimere openstelling van landgoederen, ruimte voor de rivier en meer openstelling van uiterwaarden voor wandelaars, boerenlandpaden, kerkenpaden, jaagpaden en klompenpaden, de hele Nederlandse kust als wandelpad. ‘Ik kan nog wel even doorgaan hoor, maar voor nu is het wel voldoende’, aldus deze wandelaar.

Dat Rob niet de mens is van het kleine denken, komt wel het beste naar voren in zijn grote wens: ‘een atlas met onverharde paden; dat zou wel heel mooi zijn’. Volgens mij vindt hij ongetwijfeld een uitgever die hem daarin gaat steunen.

Zijn mooiste onverharde pad

‘Dat vind ik een ongelooflijk moeilijke vraag. Er zijn te veel mooie paden. Maar mijn voorkeur gaat uit naar landweggetjes door een afwisselend coulissenlandschap’. 

We sluiten het interview af met een cappuccino op het terras van Stadsvilla Sonsbeek met een weids uitzicht op de Burgemeesterswijk van Arnhem. Op weg naar het station praten we verder over de techniek van websites en (on-)handige wandelapp’s. Genoeg gesprekstof voor meer wandelingen.

Ode aan onverhard wandelen

In oktober zet Wandelnet het onverharde pad centraal tijdens de campagne 'Ode aan onverhard wandelen. Deel jouw favoriete onverharde paadje op de kaart en doe mee met de winactie. Of meld je aan voor de ode-wandelingen van TeVoet #ikwandelonverhard.

Bekijk campagne 

 

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?