Dwars door de Lage Landen in het spoor van de pioniers

Dwars door de Lage Landen in het spoor van de pioniers

6 mei 2024 - Tari Simonis

Heb je afgelopen zondag ook genoten van de derde aflevering van Dwars door de Lage Landen? Arnout, Philippe en Ruben zijn begonnen aan een nieuw pad: het Pionierspad! Na negen wandeldagen en 180 kilometer zijn ze provincie Flevoland ingestapt; de jongste provincie van Nederland.

VPRO_Dwars-door-de-Lage-Landen_still-8-c-De-chinezen.jpg

Foto: Still uit Dwars door de Lage Landen © De chinezen

De mannen zijn pas kort onderweg als ze de 19-jarige Alwin en zijn instructeur Max ontmoeten, die klaarstaan om op te stijgen met een zweefvliegtuig. Arnout was er niet op voorbereid, maar mag een stuk meevliegen. Zo genieten we allemaal van het schitterende uitzicht over de polders en de verhalen over het landschap van Max.

Ontmoeting met de imposante zeearend

Het is een aflevering vol bijzondere ontmoetingen. In de Schokkerhaven ontmoet hij Martijn, de zeearend-expert van Nederland. Na 41 jaar in Amsterdam gewoond te hebben, is hij voor de zeearend naar Flevoland verhuisd. De grootste roofvogel van Noord-Europa was nog niet lang geleden uitgestorven in onze streek, maar is nu weer terug met 30 koppels. Schokland was voor de inpoldering in 1942 een eiland in de Zuiderzee, maar maakt nu onderdeel uit van het vasteland van Flevoland. Het is in 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst en niet voor niets!

Ze stappen in de boot en gaan op het Ketelmeer op zoek naar de zeearend. De condities zijn goed; er is wind en ze gaan naar een plek waar de zeearenden vaker komen en overzicht hebben over hun rustbomen en jachtgebied. Ze hebben geluk! ‘Het is wel echt een baas van een vogel’ zegt Arnout. Martijn vult aan dat de zeearend de baas van het gebied is en niemand tegen hem op kan. De ontmoeting levert prachtige beelden op. En de mannen hebben mazzel; er speelt zich een heel spektakel af: een bruine kiekendief valt de arend aan en wil hem verjagen, maar de arend gaat echt niet weg.

Vruchtbare bodem

De temperaturen lopen in de polder flink op. In Lelystad wandelen ze langs Wijndomein minzeven, waar de wijnranken zeven meter onder zeeniveau staan. Hier wordt volledig biologisch gewerkt. Daar ontmoeten ze eerst Willem en daarna Sylvia, een Flevolandse wijnboerin die mousserende wijnen maakt. Sylvia’s droom is uitgekomen, het is haar gelukt om een mousserende wijn te maken volgens de traditionele methode van champagne. Deze ontmoeting is extra bijzonder omdat Sylvia niet lang na de opnames, op 21 juli 2023, aan de gevolgen van kanker is overleden.

Verderop bij Spittershoek in Almere worden ze gastvrij ontvangen met meloen in de volkstuin van een Koerdische man. Hij is gevlucht uit Iran en woont al 30 jaar in Nederland. Hij is nooit meer teruggegaan naar zijn moederland. De man vertelt openhartig over zijn verleden in Iran en zijn leven in Nederland.

De volgende aflevering verkennen de mannen het meer oorspronkelijke Nederland. Ze voltooien de laatste kilometers van het Pionierspad en vervolgen hun tocht vanaf Muiden op het Floris V-pad, het laatste deel van het Diagonaalpad.

Vijf mooiste plekken op het Pionierspad

Arnout, Ruben en Phillippe zijn deze aflevering van Vollenhove tot Almere gewandeld. Wil je in Arnouts voetsporen treden, maar heb je geen tijd voor het hele Pionierspad (208 km)? Geen probleem, we vroegen de padwerkgoep naar de vijf mooiste plekken op het Pionierspad.

Bekijk mooiste plekken

Kijk je mee naar Dwars door de Lage Landen?

Afgelopen zondag was de derde aflevering van Dwars door de Lage Landen te zien op NPO 2. Dwars door de Lage Landen bestaat uit acht afleveringen en is een co-productie van de VPRO en het Vlaamse productiehuis De chinezen. In de eerste vijf afleveringen loopt Arnout over het Diagonaalpad. Kijk je iedere zondag mee om 20.15 uur op NPO 2? Heb je een aflevering gemist? Via NPO Start kun je de serie terugkijken.

Treed in Arnouts voetsporenDerde aflevering terugkijken


Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?