Vijf mooiste plekken op het Floris V-pad

Vijf mooiste plekken op het Floris V-pad

13 mei 2024 - Lea van Someren

Heb je geen tijd om het hele Floris V-pad (270 kilometer) te wandelen? Geen probleem! We hebben padcoördinator Kees Elsinga gevraagd naar de vijf mooiste plekken. De definitie van 'mooi' is natuurlijk zeer persoonlijk, maar Kees kreeg hulp van de padwerkgroep bij het samenstellen van deze top vijf, dus deze selectie zal zeker door velen worden gewaardeerd. Dit betekent niet dat de overig etappes van het Floris V-pad niet mooi zijn. Integendeel! Elke etappe heeft zijn eigen unieke charme: het pad voert voornamelijk door (historisch) polderlandschap doordrenkt met verhalen en natuur. De trajecten door steden en dorpen zorgen voor afwisseling en aantrekkelijke en boeiende routes.

De inmiddels behoorlijk bekende Belgische wandelheren, Arnout, Ruben en Philippe stappen verder op het Diagonaalpad, dat bestaat uit drie van onze Lange-Afstand-Wandelpaden: het Friese WoudenpadPionierspad en Floris V-pad. Wie het Diagonaalpad wandelt, slaat de eerste etappe over en wandelt 240 km. In hun afleveringen krijgen we al een aardige impressie van het landschap, de natuur en de cultuur. Treed in Arnouts voetsporen en kies voor een van de mooiste etappes van het laatste deel op het Nederlandse grondgebied.

1. Het Muiderslot

Het Muiderslot mag natuurlijk niet ontbreken. Floris V, graaf van Holland en Zeeland, gaf in de jaren 70 en 80 van de 13e eeuw opdracht dit kasteel te bouwen. Het kasteel was de thuisbasis voor Floris V. Het Muiderslot staat op een strategische plek, daar waar de Zuiderzee en de Vecht samenkomen. Een goede plek voor Floris V om tol te heffen bij voorbijvarende schepen. Floris V heeft hier ook gevangen gezeten toen hij vlak voor zijn dood ontvoerd werd. Op dit historische punt eindigt het Pionierspad en gaat het Diagonaalpad over in het Floris V-pad.
In diezelfde etappe wacht nog meer moois. Ontdek de vestingstad Weesp, bekend van molens en cacao. Wandel langs windmolen De Onrust vlakbij het Naardermeer van Jac. P. Thijsse, de Ankeveense Plassen met grassige kaden met knotwilgen en richting ’s Graveland, bekend van zijn fantastische buitenplaatsen met overal riet, riet en nog eens riet.

Pionierspad De Kemphaan-Muiden Muiderslot
Foto: Muiderslot © Ad Snelderwaard


2. Van Oudewater naar Schoonhoven langs de Vlist

Laat je je eerst wegen op de Heksenwaag van Oudewater voordat je op pad gaat? De Tiendweg naar Haastrecht verwelkomt je met uitgestrekte weilanden van de Krimpenerwaard, samen met een oer-Hollands groen poldergebied langs het riviertje de Vlist. Je eindigt in Schoonhoven, stad van het zilver aan de brede getijdenrivier de Lek, waar dagelijks de pont tussen Krimpenerwaard en Alblasserwaard vaart.

De Vlist
Riviertje De Vlist © Marianne Schuurs


3. Benedensas

Voorbij Strijensas biedt de Pieter- en Leendertspolder een prachtig voorbeeld van polders die zijn teruggegeven aan de natuur. In de Hoekse Waard wandel je door open akkerlandschap, gevormd door dijken en kreken, naar Strijensas. Hier passeer je de ophaalbrug uit 1908, compleet met een sluis daterend uit 1649. Hierdoor voelt het alsof de tijd heeft stilgestaan, bijna als een scène uit het Franse platteland. Je loopt richting Numansdorp langs een on-nederlands wilgenbos.

Floris_V_Pad_etappe_10
De Hoekse Waard © Henrie van Zoggel


4. Vestingstadje Willemstad 

Weliswaar heeft Floris V niets met deze plaats te maken gehad, maar het is een mooie vestingstad. Na de Haringvlietbrug kom je langs de Volkeraksluizen het prachtig bewaard gebleven vestingstadje Willemstad binnen. Hier wandel je verder over de vestingwallen. Via Fort De Hel, gebouwd door de Fransen in 1811, en de plek waar vroeger fort Oranje lag, ga je richting Dinteloord.
Bekijk etappe 11 

Floris_V-pad_etappe_11_Volkeraksluizen
Volkeraksluizen © Henrie van Zoggel5. Bergen op Zoom

De laatste etappe (of de eerste) is absoluut een aanrader. Je wordt omringd door houtwallen die worden afgewisseld met elzenbroekbos en eikenberkenbos. Ook heel bijzonder is de polder Het Oudland waar de markering ontbreekt en je struint door weilanden. Je loopt richting de contouren in het landschap ten noorden van Bergen op Zoom (van - 5 meter NAP naar + 22 meter NAP) en naar landgoed Zoomland met statige beukenlanen en gezang van de nachtegaal. Eindig je wandeling op het gezellige plein met zijn terrassen en historische sfeer. Op deze plek is de samenzwering tegen Floris V bekokstoofd.

Floris_V_Pad_etappe_13
De Markt van Bergen op Zoom © Henrie ven Zoggel

Bekijk Floris V-padBekijk Diagonaalpad

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?