Dwars door de Lage Landen door wonderlijk Brabant

Dwars door de Lage Landen door wonderlijk Brabant

21 mei 2024 - Tari Simonis

Arnout, Philippe en Ruben hebben inmiddels 488 kilometer afgelegd en zijn in Brabant aangekomen. Daar lopen ze de laatste kilometers op het Floris V-pad, het derde deel van het Diagonaalpad. Een wandeltocht vol ontmoetingen en verhalen.  

VPRO_Dwars-door-de-Lage-Landen_still-9-c-De-chinezen (1).jpg

Foto: Still uit Dwars door de Lage Landen © De chinezen

Operatie Bever

In Brabant wandelen Arnout, Philippe en Ruben door Nationaal Park de Biesbosch. Daar gaan ze op zoek naar het grootste knaagdier van Europa: de bever. Wanneer ze dit vertellen aan de eerste voorbijganger, Piet, horen ze meteen dat ze hun verwachtingen moeten bijstellen. De bever is namelijk een avond- en nachtdier. Piet vertelt dat hij zelf wel een bever heeft ontmoet op een nabijgelegen camping. Operatie bever draait op volle toeren. Natuurgids Marc neemt ze bij het vallen van de avond op een boot mee de Biesbosch in. In het gebied waar de bevers actief zijn, spotten ze er geen. Ze zetten daarom een cameraval op bij een beverweg. Met succes! Vanuit de trekkershut kunnen ze live de beelden van de bevers volgen. Althans, dat dachten ze. Maar wanneer ze ’s ochtends trots de beelden aan Piet en zijn vrouw laten zien, blijk het een… bruine rat te zijn.

Wandelen door het gebied van de Watersnoodramp

Na 522 kilometer komen Arnout, Philippe en Ruben aan bij de laatste waterkerende dijk. Daar staat ook een Watersnoodmonument. In 1953 braken de dijken in Nederland, waardoor het gebied waar ze nu doorheen wandelen overstroomd. Arnout wordt doorgestuurd naar Nel en Teun, die de ramp hebben meegemaakt en er meer over kunnen vertellen. Hij wandelt naar het nabijgelegen buurtschap Schuring waar ze wonen. Schuring werd 70 jaar geleden volledig van de kaart geveegd. Na de ramp werd het buurtschap met Scandinavische noodwoningen weer opgebouwd, Nel en Teun wonen nog steeds in zo’n woning. Teun, die toen dertien was, vertelt over de angstige gebeurtenis.

Vestingstad Willemstad

Op dag 19 van hun tocht komen ze aan in Willemstad. Deze vestingstad is vernoemd naar de ‘Vader des Vadersland’: Willem van Oranje. Deze stad is gelegen aan het Hollands Diep, een enorme getijderivier die de Noordzee verbindt met de Maas en de Rijn. Willemstad is ook in België bekend vanwege de ramp met de Rhenus 127. Tijdens de Tweede Wereldoorlog voer dit schip met Belgische Krijgsgevangen naar Duitsland en liep het voor de kust van Willemstad op een mijn. De ontploffing was enorm en het zonk vrijwel onmiddellijk. De inwoners van Willemstad organiseerden snel een reddingsactie, wat veel opvarenden hun leven redde. Helaas overleefden 167 mannen de ramp niet. Ze ontmoeten Aart Maat die acht jaar was ten tijde van de ramp. Hij kan zich de gebeurtenis nog goed herinneren en het raakt hem nog steeds. Aart neemt de mannen mee naar de laatste rustplaats van de Belgische slachtoffers.

Bedevaartsoort Welberg

In het West-Brabantse dorpje Welberg gaan de mannen langs bij het huis waar Janske heeft gewoond. Janske Gorissen was een eenvoudig meisje dat in 1924, op haar achttiende, tuberculose kreeg. Tijdens de ziekte nam haar leven een vreemde wending: ze kreeg visioenen en stigmata. De pastoor van Welberg ontfermde zich over Janske en geeft bekendheid aan haar lijden. In 1930 genas ze op wonderbaarlijke wijze. Welberg werd overspoeld door bedevaartgangers en gelovigen; het dorp bloeide op als bedevaartsoort. Janske gaf advies en begeleidde mensen en werd een vrouw van stand. Uiteindelijk gooide een onderzoek van het Vaticaan roet in het eten. Ze vonden de zaak verdacht en het werd verboden. Janske werd verbannen naar Wouw, daar is ze in 1960 overleden.  

Arnout, Ruben en Philippe wandelen al goed richting de Belgische grens. De volgende aflevering wandelt Arnout langs de Schelde.

Vijf mooiste plekken op het Floris V-pad

Wil je in Arnouts voetsporen treden, maar heb je geen tijd voor het hele Floris V-pad (245 km)? Geen probleem, we vroegen de padwerkgroep naar de vijf mooiste plekken van het Floris V-pad.

Bekijk mooiste plekken

Kijk je mee naar Dwars door de Lage Landen?

Afgelopen zondag was de vijfde aflevering van Dwars door de Lage Landen te zien op NPO 2. Dwars door de Lage Landen bestaat uit acht afleveringen en is een co-productie van de VPRO en het Vlaamse productiehuis De chinezen. In de eerste vijf afleveringen loopt Arnout over het Diagonaalpad. Kijk je iedere zondag mee om 20.15 uur op NPO 2? Heb je een aflevering gemist? Via NPO Start kun je de serie terugkijken.

Treed in Arnouts voetsporenVijfde aflevering terugkijken

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?