Arnout wandelt dwars door het hart van Holland

Arnout wandelt dwars door het hart van Holland

13 mei 2024 - Lea van Someren

Het is alweer de vierde aflevering van Dwars door de lage landen. De heren Arnout, Ruben en Philippe stappen stevig door op het Diagonaalpad, dat wordt gevormd door drie Lange-Afstand-Wandelingen: het Friese Woudenpad, het Pionierspad en het Floris V-pad. Ze hebben al een indrukwekkende afstand van 345 kilometer afgelegd.

VPRO_Dwars-door-de-Lage-Landen_still-1-c-De-chinezen.jpg

Foto: Still uit Dwars door de Lage Landen © De chinezen

In deze aflevering verlaten de heren het nieuwe land dat is ontstaan uit de Zuiderzee. Ze komen aan in het oude land van Holland, dat gekenmerkt wordt door water en polders. Arnout slaagt er zoals altijd weer in om mooie ontmoetingen te laten ontstaan. Veel mensen blijken de Belgische heren al te kennen van hun eerdere wandelingen. 

Wandelen door het oude Nederland

Ook deze aflevering tovert meteen een lach op je gezicht: een man zit rustig lezend aan het water een boek te lezen. Uiteraard zijn de mannen nieuwsgierig naar de titel. De man leest ‘Was ik maar thuisgebleven’, een bundel vol reisleed. Dan kan niemand een lach onderdrukken. Gelukkig vragen Arnout, Philippe en Ruben het zich niet eens af. Ze stappen rustig door, terwijl de melodie ‘Och was ik maar bij moeder thuis gebleven’ hen vergezelt.

De mannen krijgen al snel het imposante Muiderslot in zicht, wat meteen een goede kennismaking is met het thema van het Floris V-pad. Het kasteel was de thuisbasis voor Floris V (1254-1296), de graaf van Holland. Op de dijk rond het Muiderslot ontmoeten de mannen twee vriendinnen die zich via de podwalk ‘Slot van de tijd -Muiden’ van het Verhaal van Nederland de geschiedenis van het slot en van Floris V laten vertellen. Er ontstaat een gesprek over de kern van vriendschap in de bijzondere relatie van deze tandarts en tandartsassistente. Bij de sluizen van Muiden komen ze precies op het juiste moment aan om te zien hoe het enige echte schip van Sinterklaas wordt geschut. Hier vervult de sluiswachter de rol die eens door Floris V werd uitgeoefend: controleur van al wat aan-en afvaart.

Ontmoetingen in het Groene Hart

In Ankeveen worden ze verrast door de Belgische vlag, een mooiere uitnodiging voor een gesprek is niet denkbaar. Ze worden hartelijk ontvangen door de bewoners, die een etentje organiseren met als thema België. Verrassend genoeg zijn de mannen niet bekend met het typisch Belgische hoofdgericht ‘grasbuikje’.

In de hittegolf van vorig jaar lopen ze langs de Vecht en de Vinkeveense Plassen en ze genieten van de prachtige gebieden waar ze doorheen wandelen. Ze verwonderen zich over de ongelooflijke rijkdom die hier in de 17e eeuw door slavernij is verkregen.

Oer-Hollandse kaas en molens

Dag 15 zetten ze koers richting Woerden, een echte kaasstad. Jos van Riet, ook wel bekend als Kees de kaasdokter, uit Woerden is ook in België bekend. Hij nodigt Arnout, Philippe en Ruben uit om het kaaspakhuis te bewonderen en een stukje kaas te proeven. Het is ongekend hoeveel kaas wij Nederlanders eten. Echter, niet iedereen kan van kaas genieten; Ruben kampt met een kaasallergie.

Aan het einde van de aflevering is het tijd voor de molens van Kinderdijk. Het is grappig om Arnout te horen zeggen dat Kinderdijk de postkaart van Nederland is. Een geromantiseerd plaatje van een zwaar verleden.

Op de dijk in Oud-Alblas hebben ze een hele enthousiaste ontmoeting met vier landgenoten. Toeristen uit Brugge die onze vrienden laten weten dat de Belgische grens niet ver meer is. De volgende aflevering wandelen Arnout, Philippe en Ruben door wonderlijk Brabant.

Vijf mooiste plekken op het Floris V-pad

Wil je in Arnouts voetsporen treden, maar heb je geen tijd voor het hele Floris V-pad (245 km)? Geen probleem, we vroegen de padwerkgroep naar de vijf mooiste plekken van het Floris V-pad.

Bekijk mooiste plekken

Kijk je mee naar Dwars door de Lage Landen?

Afgelopen zondag was de vierde aflevering van Dwars door de Lage Landen te zien op NPO 2. Dwars door de Lage Landen bestaat uit acht afleveringen en is een co-productie van de VPRO en het Vlaamse productiehuis De chinezen. In de eerste vijf afleveringen loopt Arnout over het Diagonaalpad. Kijk je iedere zondag mee om 20.15 uur op NPO 2? Heb je een aflevering gemist? Via NPO Start kun je de serie terugkijken.

Treed in Arnouts voetsporenVierde aflevering terugkijken

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?