Wandelen in Groningen

Polders en weidse vergezichten zijn bekende associaties, maar Groningen heeft meer te bieden. Mooie herenboerderijen, kwelders, kerken en kerkepaden en de minder bekende bossen, beekjes en parkachtige landschappen in het zuiden. Ook op cultureel gebied is er genoeg te ontdekken. De Martinitoren, klooster het Prinsenhof en het mooiste station van Europa in de stad tot vesting Bourtange en de burcht in Wedde, die aan de basis stond voor het onstaan van de huidige Nederlanden.

Toon wandelroutes in Groningen

Rondwandelingen over LAW's en Streekpaden in Groningen

In maart inspireerden we veel wandelaars tot een #rondjelopen, gewoon vanuit huis of hun directe omgeving. Veel mensen deelden hun ervaringen met ons; de mooie plekjes die ze ontdekten en de energie die ze er van kregen. Maar de behoefte aan grotere rondwandelingen bleek groot. Als vervolg presenteren we je daarom nu de ‘Wandelnet rondwandelingen'; stevige, rondgaande wandelingen over een LAW, een Streekpad of een combinatie daarvan. Heerlijk voor iedereen die wat meer kilometers wil maken en het wit-rood en geel-rood niet kan missen. Wil je zelf een route maken voor een rondwandeling? Gebruik dan onze routeplanner waarin ook alle wandelnetwerken in Nederland zijn opgenomen. 

 • Haven_Zoutkamp_Nederlands_Kustpad_3.jpg

  Dagwandeling De Marne over Nederlands Kustpad 3

  Lengte 16,3 km - De dagwandeling de Marne leidt je langs de uitlopers van het Lauwersmeer door Zoutkamp en Ulrum.

  Naar de rondwandeling
 • Kerk_Warfum_Nederlands_Kustpad.jpg

  Dagwandeling Vijf Wierdenroute over Nederlands Kustpad 3

  Lengte 20,4 km - De dagwandeling Vijf Wierden-route leidt je langs de terpdorpen Winsum, Maarhuizen, Baflo, Rasquert en Tinallinge.

  Naar de rondwandeling
 • Kerk_Biessum_Nederlands_Kustpad_3.jpg

  Dagwandeling Waterwegen en Zijlenroute over Nederlands Kustpad 3

  Lengte 16,4 km - Deels langs het Damsterdiep en deels langs de rivier de Eems in een boog om Delfzijl.

  Naar de dagwandeling

Nieuws- en blogberichten Groningen

 1. Borg Verhildersum luchtfoto.JPG

  5 april 2021 om 13:52 Lea van Someren

  Wandelnet Rondwandelingen - Rondje Borg Verhildersum

 2. Omslag Honsrugpad

  4 april 2021 om 14:00 Wandelnet

  Wandelgids Hondsrugpad

 3. verdwenen groninger Borgen -

  18 maart 2021 om 10:00 Wandelnet

  Nieuwe rondwandelingen langs verdwenen Groninger borgen

 4. Pieterpad_Paddepoelsterbrug_1.jpg

  12 maart 2021 om 14:00 Wandelnet

  Nieuwe wandel- en fietsbrug over Van Starkenborghkanaal

Bekijk alle blogs

AAN HET WOORD: Gedeputeerde Miriam Wulfse uit Groningen

Miriam Wulfse is lid van het college van Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie Groningen. In haar portefeuille zit Ruimtelijke ordening, Cultuur, Nationaal Programma Groningen, Dienstverlening, Toerisme en recreatie en Gebied West-Groningen.

Lees meer
Gedeputeerde_Mirjam_Wulfse_Groningen.jpg

NOG MEER WANDELEN IN GRONINGEN

Wandelnetwerk Groningen

Het wandelnetwerk in Groningen van ca. 2500 km is samen met wandelliefhebbers, dorpsbewoners, terreinbeherende organisaties en andere geïnteresseerden ontwikkeld. Knooppunten leiden recreanten, toeristen maar ook bewoners langs de mooiste plekjes in het landschap. Via de 1128 knooppunten kun je zelf routes samenstellen en het landschap ontdekken. 

Wandelnetwerk Groningen
Huis te Wedde.jpg

Pelgrimeren in Groningen

Met pelgrimstochten kunt u door het oorspronkelijk landschap van 2500 jaar oud met rust en stilte, 130 middeleeuwse kerken, 75 natuurterreinen, 90 km kustlijn, 20 borgen en 34 voormalige kloosterterreinen, weer tot rust komen. Zo heeft u de gelegenheid de beste bewaarde geheimen te ontdekken van dit 2500 jaar oude cultuurlandschap met veel onbetaalbare cultuurhistorische schatten.

Pelgrimswegen
Sint-Joris Tsjerke.jpg

Pronkjewailpad

Groninger pronkjuweeltjes en pareltjes vormen de kern van dit wandelpad. Denk aan borgen, wierden, kerken, de Wadden, het Lauwersmeer, Bourtange en de stad Groningen, maar ook horeca, galerieën, tuinen en musea. Om de paar kilometer kom je langs of ga je zelfs door deze pronkjuwelen van Groningen. Het Pronkjewailpad is niet alleen een wandelpad, maar ook een evenement.

Pronkjewailpad
Bourtange.jpg

De Störtebekerweg

Het pad volgt de kustlijn vanaf Leer net over de grens bij Groningen in het land van piratenkapitein Klaus Störtebeker. Zelfs vandaag worden de verhalen en daden van deze man levend gehouden aan de kust. De handelskapiteins tussen Leer en Wilhelmshaven waren bang voor zijn invallen. In 1401 werd Störtebeker door de autoriteiten gepakt en geëxecuteerd. 

Störtebekerweg
Leer.jpg

Wandelen door het oosten van Groningen

De beekdalen van de riviertjes de Ruiten Aa en de Westerwoldse Aa vormen de ruggengraat van het Westerwoldepad: een uniek gebied in het oosten van Groningen. Je loopt ook door oude eiken- en beukenbossen, hoort misschien roffelende spechten en spot Drentse heideschapen.

Westerwolde
Ruiten_Aa_2.JPG

Kies zelf je route in Groningen

Hangende keukens in Appingedam

Deze website wijst u als wandelaar de weg in Groningen. U kunt een voor u uitgestippelde route kiezen via ‘kies je route’. Bourtange op z'n best via het smokkelpad, wandelen onder de rook van Winschoten in de Groningse dorpjes Midwolda en Oostwold of een mooie standswandeling door Groningen.

Kies je wandelroute

Met de boot naar waddeneiland Borkum

Boulevard Borkum

Het veer vanaf de Eemshaven brengt u naar het onbekende waddeneiland Borkum waar u een etappe kunt lopen van Waddenwandelen. Flaneren over de slenterboulevard of naar de Tüskendörsee waar talrijke vogels broeden. Dat is WaddenWandelen op zijn best.

Veerdienst Borkum