Wandelen in Groningen

Polders en weidse vergezichten zijn bekende associaties, maar Groningen heeft meer te bieden. Mooie herenboerderijen, kwelders, kerken en kerkepaden en de minder bekende bossen, beekjes en parkachtige landschappen in het zuiden. Ook op cultureel gebied is er genoeg te ontdekken. De Martinitoren, klooster het Prinsenhof en het mooiste station van Europa in de stad tot vesting Bourtange en de burcht in Wedde, die aan de basis stond voor het onstaan van de huidige Nederlanden.

Toon wandelroutes in Groningen

Wandeltips Groningen

 • Jacobspad

 • Wadlopen

 • Groninger Borgenpad

Nieuws- en blogberichten Groningen

 1. Pieterpad tussen winsum en eenrum.jpg

  4 november 2019 om 14:18 Britta Schmidt

  Wandelnet pleit voor herstel verbinding over Van Starkenborghkanaal

 2. wandeltocht langs Ruiten Aa.JPG

  26 september 2019 om 14:20 Britta Schmidt

  Wandel+Fit Event in Smeerling

 3. waddenwandelen Borkum.png

  25 juni 2019 om 11:40 Britta Schmidt

  Nieuwe vrijwilligers op waddeneiland Borkum

Bekijk alle blogs

NOG MEER WANDELEN IN GRONINGEN

Wandelnetwerk Groningen

Het wandelnetwerk in Groningen van ca. 2500 km is samen met wandelliefhebbers, dorpsbewoners, terreinbeherende organisaties en andere geïnteresseerden ontwikkeld. Knooppunten leiden recreanten, toeristen maar ook bewoners langs de mooiste plekjes in het landschap. Via de 1128 knooppunten kun je zelf routes samenstellen en het landschap ontdekken. 

Wandelnetwerk Groningen
Huis te Wedde.jpg

Pelgrimeren in Groningen

Met pelgrimstochten kunt u door het oorspronkelijk landschap van 2500 jaar oud met rust en stilte, 130 middeleeuwse kerken, 75 natuurterreinen, 90 km kustlijn, 20 borgen en 34 voormalige kloosterterreinen, weer tot rust komen. Zo heeft u de gelegenheid de beste bewaarde geheimen te ontdekken van dit 2500 jaar oude cultuurlandschap met veel onbetaalbare cultuurhistorische schatten.

Pelgrimswegen
Sint-Joris Tsjerke.jpg

Pronkjewailpad

Groninger pronkjuweeltjes en pareltjes vormen de kern van dit wandelpad. Denk aan borgen, wierden, kerken, de Wadden, het Lauwersmeer, Bourtange en de stad Groningen, maar ook horeca, galerieën, tuinen en musea. Om de paar kilometer kom je langs of ga je zelfs door deze pronkjuwelen van Groningen. Het Pronkjewailpad is niet alleen een wandelpad, maar ook een evenement.

Pronkjewailpad
Bourtange.jpg

De Störtebekerweg

Het pad volgt de kustlijn vanaf Leer net over de grens bij Groningen in het land van piratenkapitein Klaus Störtebeker. Zelfs vandaag worden de verhalen en daden van deze man levend gehouden aan de kust. De handelskapiteins tussen Leer en Wilhelmshaven waren bang voor zijn invallen. In 1401 werd Störtebeker door de autoriteiten gepakt en geëxecuteerd. 

Störtebekerweg
Leer.jpg

Wandelen door het oosten van Groningen

De beekdalen van de riviertjes de Ruiten Aa en de Westerwoldse Aa vormen de ruggengraat van het Westerwoldepad: een uniek gebied in het oosten van Groningen. Je loopt ook door oude eiken- en beukenbossen, hoort misschien roffelende spechten en spot Drentse heideschapen.

Westerwolde
12 Ruiten Aa.JPG

Kies zelf je route in Groningen

Hangende keukens in Appingedam

Deze website wijst u als wandelaar de weg in Groningen. U kunt een voor u uitgestippelde route kiezen via ‘kies je route’. Bourtange op z'n best via het smokkelpad, wandelen onder de rook van Winschoten in de Groningse dorpjes Midwolda en Oostwold of een mooie standswandeling door Groningen.

Kies je wandelroute

Met de boot naar waddeneiland Borkum

Boulevard Borkum

Het veer vanaf de Eemshaven brengt u naar het onbekende waddeneiland Borkum waar u een etappe kunt lopen van Waddenwandelen. Flaneren over de slenterboulevard of naar de Tüskendörsee waar talrijke vogels broeden. Dat is WaddenWandelen op zijn best.

Veerdienst Borkum