Wandelen in Groningen

Polders en weidse vergezichten zijn bekende associaties, maar Groningen heeft meer te bieden. Mooie herenboerderijen, kwelders, kerken en kerkepaden en de minder bekende bossen, beekjes en parkachtige landschappen in het zuiden. Ook op cultureel gebied is er genoeg te ontdekken. De Martinitoren en het mooiste station van Europa in de stad tot vesting Bourtange en de burcht in Wedde, die aan de basis stond voor het ontstaan van de huidige Nederlanden.

Toon wandelroutes in Groningen

Rondwandelingen over LAW's en Streekpaden in Groningen

We inspireerden eerder veel wandelaars tot een #rondjelopen, gewoon vanuit huis of hun directe omgeving. Veel mensen deelden hun ervaringen met ons; de mooie plekjes die ze ontdekten en de energie die ze er van kregen. Maar de behoefte aan grotere rondwandelingen bleek groot. Als vervolg presenteren we je daarom nu de ‘Wandelnet rondwandelingen'; stevige, rondgaande wandelingen over een LAW, een Streekpad of een combinatie daarvan. Heerlijk voor iedereen die wat meer kilometers wil maken en het wit-rood en geel-rood niet kan missen. Wil je zelf een route maken voor een rondwandeling? Gebruik dan onze routeplanner waarin ook alle wandelnetwerken in Nederland zijn opgenomen. 

Haven_Zoutkamp_Nederlands_Kustpad_3.jpg

Dagwandeling De Marne over Nederlands Kustpad 3

Lengte 16,3 km - De dagwandeling de Marne leidt je langs de uitlopers van het Lauwersmeer door Zoutkamp en Ulrum.

Naar de rondwandeling Naar de rondwandeling
Kerk_Warfum_Nederlands_Kustpad.jpg

Dagwandeling Vijf Wierdenroute over Nederlands Kustpad 3

Lengte 20,4 km - De dagwandeling Vijf Wierden-route leidt je langs de terpdorpen Winsum, Maarhuizen, Baflo, Rasquert en Tinallinge.

Naar de rondwandeling Naar de rondwandeling
Kerk_Biessum_Nederlands_Kustpad_3.jpg

Dagwandeling Waterwegen en Zijlenroute over Nederlands Kustpad 3

Lengte 16,4 km - Deels langs het Damsterdiep en deels langs de rivier de Eems in een boog om Delfzijl.

Naar de dagwandeling Naar de dagwandeling

LAW's en Streekpaden in Groningen

 • Nederlands Kustpad 3

 • Pieterpad Deel 1

 • Noaberpad

 • Groot Frieslandpad

 • Drenthepad

 • Streekpad WaddenWandelen

Nieuws- en blogberichten Groningen

 1. Oosterpolder Groningen.JPG

  12 mei 2023 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  Over het Roots Natuurpad van Haren naar Gasteren

 2. Bij-Heemstrawei-Fjildbuorsterwei_final-©-Jonathan-Andrew.jpg

  10 maart 2023 om 09:00 Marleen Lekkerkerk

  5x wandelen in Groningen over minder bekende paden

 3. westerwoldepad vrijwilligers aan het werk.jpg

  7 november 2022 om 10:00 Britta Schmidt

  Vrijwilligers Westerwolde steken handen uit de mouwen

 4. DSC_7044.jpg

  4 oktober 2022 om 09:00 Wandelnet

  Investeren in wandelen loont: 6 aanbevelingen voor jouw provincie

Bekijk alle blogs

NOG MEER WANDELEN IN GRONINGEN

Wandelnetwerk Groningen

Het wandelnetwerk in Groningen van ca. 2500 km is samen met wandelliefhebbers, dorpsbewoners, terreinbeherende organisaties en andere geïnteresseerden ontwikkeld. Knooppunten leiden recreanten, toeristen maar ook bewoners langs de mooiste plekjes in het landschap. Via de 1128 knooppunten kun je zelf routes samenstellen en het landschap ontdekken. 

Wandelnetwerk Groningen
Huis te Wedde.jpg

Pelgrimeren in Groningen

Met pelgrimstochten kun je door het oorspronkelijk landschap van 2500 jaar oud met rust en stilte, 130 middeleeuwse kerken, 75 natuurterreinen, 90 km kustlijn, 20 borgen en 34 voormalige kloosterterreinen, weer tot rust komen. Zo heb je de gelegenheid de beste bewaarde geheimen te ontdekken van dit 2500 jaar oude cultuurlandschap met veel onbetaalbare cultuurhistorische schatten.

Pelgrimswegen
Sint-Joris Tsjerke.jpg

Pronkjewailpad

Groninger pronkjuweeltjes en pareltjes vormen de kern van dit wandelpad. Denk aan borgen, wierden, kerken, de Wadden, het Lauwersmeer, Bourtange en de stad Groningen, maar ook horeca, galerieën, tuinen en musea. Om de paar kilometer kom je langs of ga je zelfs door deze pronkjuwelen van Groningen. Het Pronkjewailpad is niet alleen een wandelpad, maar ook een evenement.

Pronkjewailpad
Bourtange.jpg

Groninger Borgenpad

Het Groninger Borgenp[ad gaat door de provincie Groningen met als cultuurhistorisch thema de borgen. Ze gaan langs alle borgen van Groningen en langs kerken die vaak nauw verbonden waren met de bewonders van de borgen.

Groninger Borgenpad
Borgenpad.jpg

Wandelen door het oosten van Groningen

De beekdalen van de riviertjes de Ruiten Aa en de Westerwoldse Aa vormen de ruggengraat van het Westerwoldepad: een uniek gebied in het oosten van Groningen. Je loopt ook door oude eiken- en beukenbossen, hoort misschien roffelende spechten en spot Drentse heideschapen.

Westerwolde
Ruiten_Aa_2.JPG

Kies zelf je route in Groningen

Hangende keukens in Appingedam

Deze website wijst je als wandelaar de weg in Groningen. Je kunt een voor jou uitgestippelde route kiezen via ‘kies je route’. Bourtange op z'n best via het smokkelpad, wandelen onder de rook van Winschoten in de Groningse dorpjes Midwolda en Oostwold of een mooie standswandeling door Groningen.

Kies je wandelroute

Met de boot naar waddeneiland Borkum

Boulevard Borkum

Het veer vanaf de Eemshaven brengt je naar het onbekende waddeneiland Borkum waar je een etappe kunt lopen van Waddenwandelen. Flaneren over de slenterboulevard of naar de Tüskendörsee waar talrijke vogels broeden. Dat is WaddenWandelen op zijn best.

Veerdienst Borkum

Rob van der Werff, belangenbehartiger provincie Groningen

Rob van der Werff is nu vijf jaar belangenbehartiger voor Wandelnet in de provincie Groningen en heeft daarbij drie speerpunten: beïnvloeding van beleid, infrastructurele knelpunten die om aandacht vragen en als laatste besteedt hij tijd aan contacten zoals de padcoördinatoren van Wandelnet en andere organisaties zoals Staatsbosbeheer, het Routebureau, het Groninger Landschap, de ANWB en de Fietsersbond.

Lees meer
Rob van der Werff-2.jpg