De vijf best verkochte wandelgidsen van Wandelnet

De vijf best verkochte wandelgidsen van Wandelnet

9 mei 2022 - Wandelnet

Steeds meer mensen trekken de wandelschoenen aan, niet alleen voor een dagwandeling, maar ook voor een meerdaagse tocht. De verkoop van de wandelgidsen van LAW’s (Lange Afstand Wandelpaden) en Streekpaden van Wandelnet* steeg het afgelopen jaar dan ook met maar liefst 28%. 

In 2021 gingen er 23.353 gidsen over de (digitale) toonbank. Maar wat zijn nou onze meest populaire wandelgidsen?

Cover Krijtlandpad 20211. Krijtlandpad

De onbetwiste aanvoerder van de lijst is het Krijtlandpad. Dit Streekpad is een aanrader voor iedereen die in Nederland in de heuvels wil lopen. Het Krijtlandpad brengt je onder andere naar het hoogste punt van Nederland; de ruim 320 meter hoge Vaalserberg. Het is een uitdagende route met holle wegen, natte beekdalen, pittoreske dorpjes en unieke hellingbossen.

Lengte: 99 kilometer
Etappes: 6 etappes
Markering: Geel-rood (Streekpad)

Bestel wandelgidsMeer over Krijtlandpad

Cover_Romeinse_Limespad_LAW162. Romeinse Limespad

Een tweede plek voor het Romeinse Limespad. Waarom kwamen de Romeinen zo’n 2.000 jaar geleden naar ons koude, natte land? Stap in de voetsporen van de Romeinen en ontdek het antwoord. Wandel 275 kilometer langs de Noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Je wandelt door steden, polders, over dijken en jaagpaden, langs forten en molens en door nieuwe natuur. Dit deel van de Romeinse Limes staat sinds 2021 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Lengte: 275 kilometer
Etappes: 18 etappes
Markering: Wit-rood (LAW)


Bestel wandelgidsMeer over Romeinse Limespad

WP2201_00_Cover LR3.  Waterliniepad

Overstromingen, dijkdoorbraken: ons land strijdt al eeuwen tegen het water. Tot op de dag van vandaag. Maar dat water ook een bondgenoot kan zijn, bleek in het Rampjaar 1672. Door een brede strook land onder water te zetten, konden we de Franse soldaten op veilige afstand houden. Een laagje van 40 á 50 centimeter was genoeg. Te diep voor man en paard, te ondiep voor schepen. De voormalige verdedigingslinies vormen nu de leidraad voor het Waterliniepad. Het Waterliniepad van Volendam naar Dordrecht is een aaneenschakeling van fraaie steden en oude vestingstadjes, zoals Volendam, Weesp, Naarden, Nieuwersluis, Culemborg en Gorinchem. 

Lengte: 350 kilometer
Etappes: 18 etappes
Markering: Wit-rood (LAW)

Bestel wandelgidsMeer over Waterliniepad

Cover_Hanzestedenpad_2020_voor4. Hanzestedenpad

Het Hanzestedenpad loopt van Doesburg naar Kampen door de betoverend mooie IJsselvallei. Het Streekpad volgt de sterk meanderende IJsseloever in al haar veelzijdigheid. Zo loop je over hoge rivierdijken met imponerende vergezichten, dan weer struin je door robuuste rietpartijen of schrale graslanden met grote grazers. En natuurlijk kom je tijdens je tocht langs de Hanzesteden, de oude handelscentra met een grote variatie in cultuur en gezelligheid met tal van historische monumenten.

Lengte: 120 kilometer
Etappes: 7 etappes
Markering: Geel-rood (Streekpad)


Bestel wandelgidsMeer over Hanzestedenpad 


Cover_Nederlands_Kustpad_Deel_25. Nederlands Kustpad – deel 2

In deel twee van het Nederlands Kustpad wandel je door groene duinvalleien en geurig dennenbos. Aan de duinrand passeer je mooie buitenplaatsen en bloeiende bollenvelden. Zo nu en dan pik je een eindje strand mee. Ook loop je over de boulevards van Katwijk en Egmond. In Den Haag laat de route je een fraaie mix zien van stadsparken en paleizen en in Haarlem kom je door de bekende hofjes.

Lengte: 233/252 kilometer
Etappes: 13 etappes
Markering: Wit-rood (LAW)

Bestel wandelgidsMeer over Nederlands Kustpad deel 2

Net buiten de top 5

Voor het nieuwe Biesboschpad was het jaar net te kort om in de top 5 te belanden. Wel kan er nu al gesproken worden van een echte 'hardloper'. De gids werd afgelopen september gepresenteerd; voor het eind van het jaar waren al ruim 1200 exemplaren verkocht. De wandelgids valt daarmee net buiten de top 5, maar de start is veelbelovend.

*Naast LAW's en Streekpaden van Wandelnet zijn er ook LAW's en Streekpaden van het NIVON. Genoemde cijfers en trends zijn exclusief de verkoop van wandelgidsen van de paden van het NIVON.

Lees meer over

Blijf op de hoogte!

Eens per maand stuurt Wandelnet de nieuwsbrief uit. Daarin vind je leuke wandelroutes, nieuws en actualiteiten over wandelen. Schrijf je in en ontvang de nieuwsbrief maandelijks!

Inschrijven

Help jij mee?

Wandelpaden zijn kwetsbaar. Dat merk je vaak niet als je een mooie wandelroute loopt, maar door spoor, wegen en bebouwing kunnen wandelroutes zomaar verdwijnen of saai en onaantrekkelijk worden. Help je mee om wandelroutes te beschermen en te onderhouden?